19.8 C
Arta
22 Νοεμβρίου 2024

«Άμεση Δράση» για να κρατήσουμε ζωντανή την Άρτα!

Διαβάστε επίσης

Χρήστος Μέγας*

Η Περιφέρεια ερημώνει. Επιστημονικά το λένε «περιοχές σε δημογραφική κρίση».

Όμως πρόκειται για περιοχές με μόνιμη οικονομική υστέρηση!

Επί της ουσίας εμείς ξέρουμε: τα μανταρίνια έμειναν άκοπα, οι ελιές δεν έπιασαν τιμή, οι τσιμπημένες τιμές στο γάλα απλώς ξεζουμίζουν τον καταναλωτή καθώς οι κτηνοτρόφοι τα πληρώνουν στους εμπόρους για τις ακριβές-εισαγόμενες ζωοτροφές και το ακριβό ρεύμα, τα μαγαζιά υπολειτουργούν, οι επαγγελματίες πιέζονται…

 Λογική συνέπεια οι κάτοικοι να μεταναστεύουν προς αναζήτηση καλύτερης τύχης. Να γλυτώσουν τουλάχιστον από τη λάσπη και την κοπριά. Θα παίρνουν λίγα αλλά αυτά θα καταβάλλονται κάθε μήνα (μισθός). Χωρίς να εξαρτιέται το εισόδημά τους από τις καιρικές συνθήκες ή τις αντιφατικές κυβερνητικές αποφάσεις…

Μέσα στην κρίση έχουμε επικεντρωθεί στο brain drain και δικαιολογημένα. Είναι σκληρό και αντιπαραγωγικό να φεύγουν τα καλύτερα νέα μυαλά στο εξωτερικό.

 Όμως παράλληλα υπάρχει και ένα εσωτερικό brain drain. Από τα χωριά στις έδρες των Νομών, από την Περιφέρεια στα μεγάλα αστικά κέντρα.

 Αυτό έχει καταγραφεί και στην περσινή -προβληματική από κάθε άποψη- απογραφή που ήδη αμφισβητείται.

 Πέραν των λαθών που έγιναν με την απογραφή, με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται με επιστημονικά σωστό τρόπο η πραγματική σύνθεση του πληθυσμού, ένα είναι βέβαιο: 

Η πληγωμένη Περιφέρεια χρειάζεται άμεσα μέτρα στήριξης και οικονομικής αναβάθμισης.

 Στη Ήπειρο δύο Νομοί έχασαν από μια βουλευτική έδρα. Η Άρτα και η Θεσπρωτία. Πέραν των άλλων ενεργειών, το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να εκπονηθεί ένα σαφές και  καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα ανάταξης των περιοχών σε «δημογραφική κρίση» στο πρότυπο των παρεμβάσεων στην παραμεθόριο και σε ευαίσθητους Νομούς (Ροδόπης κ.α.) τις προηγούμενες δεκαετίες.

Χρειάζονται μέτρα άμεσης απόδοσης, αλλά και σχέδιο για το μέλλον.

Συγκεκριμένα:

1.Μέσω του ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) πρέπει να εκπονηθεί ένα γενναίο πρόγραμμα επιδότησης του συνόλου των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας. Για την Άρτα θα πρέπει να προβλεφθούν 1.000 θέσεις για τελειόφοιτους και απόφοιτους. Ένα ανοικτό 4ετές σχέδιο όπου τον πρώτο χρόνο η κάλυψη θα φορά στο 100% των εισφορών, ενώ το ποσοστό αυτό θα κλιμακώνεται κατά 25 μονάδες ανά έτος (ο εργοδότης θα πληρώνει μόλις το 25% το δευτέρα χρόνο, 50% τον τρίτο κ.ο.κ.). Το πρόγραμμα θα μπορεί να ανανεώνεται για άλλα 100-200 άτομα κάθε χρόνο ανάλογα την κάλυψή του.

Θα υπάρχει δηλαδή ισχυρό κίνητρο πρόσληψης νέων ανέργων, ανάπτυξης αλλά και μετεγκατάστασης επιχειρήσεων στους Νομούς σε κρίση, παραμονής των νέων στον Τόπο τους και, οπωσδήποτε, ανακούφισης των οικογενειών που σήμερα σηκώνουν το βάρος στήριξης των νεώτερων μελών τους, πολλές φορές εκτός Νομού, στα μεγάλα αστικά κέντρα…

Η επιδότηση θα αφορά και σε αγροτικές εργασίες καθώς ο νέος θα έχει voucher και θα το διαθέτει κατ επιλογή.
Το κόστος και για την Άρτα περιορίζεται στα 2,7 εκ. κατά τον α’ χρόνιο, ποσό που βαίνει μειούμενο κατά 675.000 κατ έτος. 

2.Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με ειδικά αναπτυξιακά κίνητρα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ στην κατεύθυνση δημιουργίας ψυγείων και συσκευαστηρίων και στα ορεινά: μικροτυροκομείων, κτηνοτροφικών μονάδων, αγροτουριστικών εκμεταλλεύσεων, αρωματικά φυτά και αιθέρια έλαια, αειφορικών βοσκοτόπων, μικροτυποποιητήρια κρέατος, πρατήρια πώλησης μοναδικών τροφίμων ορεινού όγκου με ταυτότητα αυθεντικότητας και ειδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά κ.α.

3.Αναδιαρθρώσεις αγροτικών καλλιεργειών μέσα από το κονδύλια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

4.Έργα υποδομής, άρδευση από τον Άραχθο και τον Λούρο με φυσική ροή, ύδρευση της Άρτας από το Πουρνάρι, βελτίωση των ορεινών οδικών αξόνων, ολοκλήρωση του κόμβου Αμμοτόπου, σύνδεση των Τζουμέρκων με τη θάλασσα (σύνδεση Ιόνιας με την Πρέβεζα) ως ελάχιστη προϋπόθεση τουριστικής ανάπτυξης του ορεινού όγκου.

5.Ενίσχυση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων με έργα υποδομής (αίθουσα συναυλιών, studio ηχογραφήσεων, αμφιθέατρο κ.α.), κατασκευή Φοιτητικής Εστίας ώστε να προσελκύσει περισσότερους φοιτητές.

Ένα πράγμα πρέπει να αποφύγουμε: την ακινησία. Να αφήσουμε την η κατάσταση ως έχει. Τα μείνουμε στα «ίδια και τα ίδια». Να αποδειχτούμε «άβουλοι και μοιραίοι»…

Γι αυτό απαιτείται πανστρατιά ΟΛΩΝ των Φορέων της Άρτας (Περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήρια, Εμπορικοί και Αγροτικοί Σύλλογοι, Σύνδεσμοι Ξενοδόχων κ.α.).

Ως υποψήφιος βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ έχω προτείνει «7 μέτρα ανάπτυξης του Ορεινού Όγκου» (https://www.megabox.gr/%ce%ac%cf%81%cf%84%ce%b1-7-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%bd%cf%8c-%cf%8c%ce%b3%ce%ba%ce%bf/)  

Τώρα που δημοσιεύτηκαν τα αποκαρδιωτικά αποτελέσματα της απογραφής επανέρχομαι με ένα συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο «Άμεσης Δράσης» για την ενίσχυση ειδικά της Άρτας. 

Εάν δεν δράσουμε, σε λίγα χρόνια «γάτες κα μετανάστες» θα περνούν πάνω από την Ελληνική Περιφέρεια και την Άρτα.

 Αυτή είναι η δική μου δέσμευση για τον Τόπο μας!

Ας δοκιμαστούμε όλοι!

  • Ο Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος, υπ. Βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα