15.9 C
Arta
23 Νοεμβρίου 2024

Ομιλία του Χρήστου Γκόκα στο Σ/Ν του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος

Διαβάστε επίσης

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής Ν. Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, στην Ομιλία του στο Σ/Ν του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος: για τη διεύρυνση του αντικειμένου και των αρμοδιοτήτων επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και τη μετονομασία  της σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944, τόνισε ότι η διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού αναδεικνύει κορυφαία ζητήματα, όπως Δημοκρατίας, με σεβασμό στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, και την ανάγκη να υπάρχει ένας ανοικτός, Δημόσιος και Εθνικός Διάλογος για τα βασικά Δημόσια Αγαθά, όπως το νερό, η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια και η εθνική ασφάλεια.

Κατ’αρχάς επεσήμανε ότι, η Κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι αυτά που κάνει, δεν είναι αυτά που όλοι αντιλαμβάνονται αναφέροντας, την προσπάθεια για συγκάλυψη ευθυνών, με επικοινωνιακή διαχείριση:

Για το δικό της πόρισμα, που αφορά στην επιμονή στον ανθρώπινο παράγοντα και μόνο, για την τραγωδία των Τεμπών, 

Για τον ισχυρισμό ότι ένας Πίνακας, που αφορά σε δυνατότητες ενός Τοπικού Κέντρου Χειρισμών και Ελέγχων, αποτελεί ολοκληρωμένο Σύστημα Τηλεδιοίκησης, αντίθετα με όσα αναφέρουν οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ, 

Αλλά και με την προσπάθεια να πείσει, ότι σε λίγους μήνες, μετά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση 4,5 χρόνια από την προηγούμενη Κυβέρνηση Σύριζα, και 4 χρόνια δικής της διακυβέρνησης, θα γίνουν,  όσα δεν έγιναν με τη δική της ευθύνη, στα 4 χρόνια της θητείας της.

Συνεχίζοντας τόνισε “…Με  τον ίδιο τρόπο επιχειρείται από πλευράς της Κυβέρνησης να πείσει ότι δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με Ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του Νερού, η μεταφορά της εποπτείας και της τιμολόγησης ή και κοστολόγησης του νερού στη νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Για εμάς, για το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής η θέση μας είναι συγκεκριμένη και σταθερή.Το Νερό είναι Δημόσιο Αγαθό και Ανθρώπινο Δικαίωμα. Το Νερό δεν πωλείται και η Διαχείρισή του ανήκει στο Δημόσιο Τομέα…”

Αναφέρθηκε σε όλες τις πρόσφατες απόφασεις του ΣτΕ, που έκριναν αντισυνταγματικές τις νομοθετικές ενέργειες τόσο αυτής της Κυβέρνησης, όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, για τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας του Μετοχικού Κεφαλαίου των ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΑΘ ΑΕ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιούσιας ΑΕ, δηλαδή στο Υπερταμείο, αρχικά με το Νόμο 4389/2016,από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Το ΣτΕ έκρινε επίσης, αντισυνταγματική και την μεταβίβαση της περιουσίας της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο το 2018. Τόνισε δε ότι οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν αρνηθεί την εκχώρηση της διαχείρισης του Νερού, σε οποιονδήποτε πέραν του Δημοσίου.

Επίσης, τόνισε ότι η Κυβέρνηση έδωσε αρνητικά δείγματα γραφής, αντισυνταγματικής και αντιδημοκρατικής πρακτικής  όταν τον περασμένο Ιούλιο, νομοθέτησε, με το Ν. 4964, εκ νέου μεταβίβαση από το Δημόσιο στο Υπερταμείο, μετοχών των εταιρειών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Παρ’ ότι είχε στα χέρια της αποφάσεις του ΣτΕ.

Επί πλέον, αναφέρθηκε στις πρόσφατες υπ’ αριθμ. 7 και 8 /2023, του ΣτΕ, στις οποίες αναφέρεται ότι παραμένει η αντισυνταγματική εκκρεμότητα για τη μεταφορά των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Υπουργείο Οικονομικών και η οποία θα πρέπει να γίνει σε 6 μήνες. Απευθυνόμενος δε προς τον Υπουργό αναρωτήθηκε “…Γιατί νομοθετείτε αντίθετα και δεν επιστρέφουν οι μετοχές στο Δημόσιο;..”

Επίσης αναφέρθηκε στην έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, στην άποψη του Συνήγορου του Πολίτη και στο Υπόμνημα της Ένωσης Δικαστών, από όπου προκύπτει ότι το Νομοσχέδιο θα έπρεπε να αποσυρθεί.

Υπογράμμισε δε, ότι δίδεται η δυνατότητα να είναι Πάροχοι Υπηρεσιών Διαχείρισης του νερού, και Ανώνυμες Εταιρείες, στις οποίες το Δημόσιο να μειοψηφεί. Δηλαδή πρακτικά υπάρχει η δυνατότητα οι Ιδιώτες, εύκολα, να αναλάβουν τη Διαχείριση του νερού.

Όσον αφορά στις ενεργειακές Κοινότητες, τόνισε ότι ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων, αντί να απλοποιηθεί, διευρύνεται χωρίς ουσιαστική χρησιμότητα, ενώ υπάρχει επιτακτική ανάγκη ενός επικαιροποιημένου Χωροταξικού Πλαισίου για την εγκατάσταση των ΑΠΕ. 

Ανέφερε επίσης, ότι παραμένει το σοβαρότατο πρόβλημα του κορεσμού των Δικτύων. Σημείωσε δε, ότι υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης και ενίσχυσης των Δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, Μ.Τ. και Υ.Τ., αλλά και του ενεργειακού χώρου, των Κέντρων Υψηλής Τάσης.

Ειδικότερα αναφέρθηκε, στο κορεσμένο δίκτυο του ΚΥΤ Αράχθου, στην Άρτα, που είχε και έχει ως αποτέλεσμα, επί 10 και πλέον χρόνια, οι επιχειρήσεις, οι παραγωγοί και οι λοιπές δραστηριότητες της περιοχής να στερούνται τη δυνατότητα επένδυσης στις ΑΠΕ και να μην έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν το εισόδημά τους μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής. Με συνέπεια οι παραγωγοί και οι επιχειρήσεις να μειονεκτούν στον ανταγωνισμό έναντι άλλων περιοχών κι χαρακτηριστικά σημείωσε “Θα πρέπει να δοθεί τέλος στον άδικο αποκλεισμό της περιοχής της Άρτας από τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ, και να δοθεί η δυνατότητα εγκατάστασης κατά προτεραιότητα, ιδιαίτερα φωτοβολταϊκών σταθμών net metering, σε μεταποιητικές, βιοτεχνικές και αγροδιατροφικές μονάδες…”

Κλείνοντας, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να συμφωνήσει με αυτό το θεσμικό πλαίσιο που η Κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει, και το  καταψηφίζει επί της αρχής.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα