Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου.
Πριν 2 χρόνια και κάτι μήνες ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ Γεωργάκος ανακοίνωσε περιχαρής στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για την παραχώρηση στο Δήμο του πρώην στρατοπέδου Περδίκη – Πυλάδη, για χρονικό διάστημα 70 ετών και με αντίτιμο 8.000 ευρώ περίπου το χρόνο.
Αναφερόταν στο γνωστό πευκόφυτο παραθαλάσσιο ακίνητο που βρίσκεται στον Παντοκράτορα, των 9 περίπου στρεμμάτων,.
Είχα κάνει τότε δύο επισημάνσεις:
-Εφόσον η Αυτοδιοίκηση αποδέχθηκε τη διαδικασία «της παραχώρησης έναντι αντιτίμου», κάτι που προβλέπεται από το ισχύον νομικό καθεστώς το οποίο καμιά Κυβέρνηση δε φρόντισε να καταργήσει ή να αναθεωρήσει, τότε μελλοντικά θα υπάρξουν δυσκολίες στην παραχώρηση των άλλων στρατοπέδων που βρίσκονται σε νευραλγικά σημεία της πόλης, όπως το στρατόπεδο Σολωμού, το Πεδίο Βολής, τα Καύσιμα, καθώς οι αντικειμενικές τους αξίες είναι πολύ υψηλές για τα οικονομικά του Δήμου.
– Προκειμένου οι χώροι των στρατοπέδων να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών της Πρέβεζας, η Αυτοδιοίκηση οφείλει να επεξεργαστεί ρεαλιστικά επιχειρησιακά σχέδια με τις απαραίτητες μελέτες, να αναζητεί επαρκή χρηματοδότηση και βεβαίως να έχει καθορίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την αξιοποίησή τους.
Διαφορετικά θα επαναλαμβάνονται τα προβλήματα που παρατηρούνται στον Άγιο Ανδρέα που αν και έχει παραχωρηθεί πριν πολλά χρόνια στην Περιφέρεια, όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκε αλλά συνεχίζει να παραμένει χωρίς φύλαξη, καθαριότητα, επαρκή φωτισμό κλπ.
Οι τότε δεσμεύσεις του Δημάρχου Πρέβεζας βεβαίως δεν υλοποιήθηκαν διότι, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που απαγορεύει να γίνει διαπραγμάτευση με παραχώρηση ανταλλαγμάτων.
Η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου όμως δεν εμποδίζει την Περιφέρεια Ηπείρου να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που καταλήγουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση το στρατόπεδο Αθανασιάδη (Κάστρο Αγίου Γεωργίου) με πρόσφατη απόφαση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας παραχωρείται στην Περιφέρεια Ηπείρου, για 30 χρόνια με ετήσιο τίμημα τις 39.000 ευρώ και τριετή περίοδο χάριτος.
Όπως μάλιστα ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου στο χώρο θα λειτουργήσει ψηφιακό μουσείο το οποίο θα είναι επικεντρωμένο στη Ναυμαχία του Ακτίου ενώ θα στεγαστούν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας μαζί με εργαστήριο συντήρησης και αποθήκευσης αρχαιολογικών ευρημάτων.
Επιπλέον όπως τονίστηκε «για την αξιοποίηση του Κάστρου και τις συγκεκριμένες χρήσεις έχει προηγηθεί συνεργασία και συμφωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ θα εξεταστούν κι άλλες προτάσεις ώστε ο χώρος να μετατραπεί σε μία πραγματική κοιτίδα για την Πρέβεζα.»
Χωρίς καμιά διάθεση να υποτιμήσουμε τις προσπάθειες ούτε να αμφισβητήσουμε τις καλές προθέσεις όλων των εμπλεκόμενων για την αξιοποίηση του χώρου, επειδή έχουμε πικρή εμπειρία, διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις.
Κρατάμε μικρό καλάθι, καθώς δεν ξεχνάμε παρόμοιες εξαγγελίες και δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί κατά το παρελθόν για τον Άγιο Ανδρέα « ότι το ιστορικό φρούριο θα μετατραπεί σύντομα σε ένα πραγματικό στολίδι για την Πρέβεζα και ένα σύγχρονο διοικητήριο, που θα αναβαθμίσει τη λειτουργία των υπηρεσιών και θα βελτιώσει την εξυπηρέτηση των πολιτών..»
Από τα τότε «ωραία λόγια τα μεγάλα» δυστυχώς έχουν περάσει πολλά χρόνια, χωρίς ουσιαστικά να έχει προκύψει κάποια σημαντική πρόοδος.
Όσο λοιπόν ακούμε μόνο « μεγαλεπήβολες ιδέες και σχέδια επί χάρτου» χωρίς ταυτόχρονα να ανακοινώνονται σαφή χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης, προτιμούμε αντί να πανηγυρίζουμε να διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας…
Άλλωστε η συγκυρία ενδείκνυται για υποσχέσεις …χωρίς αντίκρισμα.