Σημεία Παρέμβασης της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και Γραμματέα της Κ.Ο. του Συριζα-Προοδευτική Συμμαχία, στο διαδικτυακό κανάλι VisionAir και στην Ε. Κατσούλα
Έχω πίστη στην αξία του ενεργού πολίτη
Με το μήνυμα της αναγκαιότητας της ύπαρξης ενεργών πολιτών ξεκίνησε την εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε η βουλευτής ‘Αρτας και Γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Όλγα Γεροβασίλη στην Ε. Κατσούλα. «Έχω πίστη στην αξία του ενεργού πολίτη» σημείωσε και συνέχισε λέγοντας ότι «Οι πολίτες πρέπει να ενεργοποιούνται όσο και όπου κανείς κρίνει προκειμένου να υπερασπίσει το παρόν και τη ζωή του και να διεκδικήσει το μέλλον. Το μήνυμα για όλους μας είναι ‘ενεργός πολίτης’, μέσα από όποια διαδρομή μπορεί κανείς ώστε να είναι συμμέτοχος και συνδιαμορφωτής της ζωής του ίδιου και των γύρω του».
Η ασφάλεια ως δικαίωμα και ως αγαθό έχει υποτιμηθεί με κάθε τρόπο από αυτή την κυβέρνηση-Τα Τέμπη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι
Αυτό που ζήσαμε με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών θεωρώ ότι αποτέλεσε μία τομή στην κοινωνία και ένα ρήγμα στις ψυχές της νέας γενιάς. Το κατασκεύασμα της αριστείας και της επιτελικότητας κατέρρευσε και αποκαλύφθηκε η γύμνια ενός συστήματος που εν προκειμένω αφορούσε την ασφάλεια των πολιτών. Η ασφάλεια ως δικαίωμα και ως αγαθό έχει υποτιμηθεί με κάθε τρόπο από αυτή την κυβέρνηση. Ασφάλεια είναι οι κατάλληλες υποδομές στις μεταφορές, στα σχολεία, στις υπηρεσίες υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, η ασφάλεια στον εργασιακό χώρο, στον ιδιωτικό χώρο του σπιτιού, στα μέσα μεταφοράς, στο δρόμο, κοντολογίς μία πολυεπίπεδη και σύνθετη συνθήκη ζωής που διασφαλίζεται από συγκεκριμένες πολιτικές από μία κυβέρνηση με το βλέμμα στην κοινωνία και τις ανάγκες της. Στη δική μας αντίληψη η ασφάλεια υπ’ αυτήν την έννοια είχε και έχει κυρίαρχη θέση. Είναι διαρκές ζητούμενο και μία διαρκής μάχη. Πρέπει κανείς να θυμάται ότι οφείλει να υποστηρίζει με ασφάλεια όλα τα δικαιώματα των πολιτών –και το λέω αυτό με πλήρη επίγνωση, ως πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Ο θυμός της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεολαίας πρέπει να μετεξελιχθεί σε θετική πολιτική δράση – Η αγανάκτηση και η οργή δεν πρέπει να εκπέσουν σε αδράνεια και αποχή από τις εκλογές!
Η οργή και η αγανάκτηση που εκφράστηκε με αφορμή το δυστύχημα των Τεμπών και τις αδικοχαμένες ζωές μετετράπη σε αγανάκτηση εφ όλης της ύλης. Σαν να έφυγε το καπάκι από τη χύτρα. Έχουν δίκιο οι νέοι να αισθάνονται και οργή και αγανάκτηση. Όμως αυτό αρκεί; Ή μήπως αυτή η οργή των νέων και όλων των πολιτών πρέπει να μετεξελιχθεί σε μία ενεργή στάση στα κοινά, να γίνουν αυτό που λέμε ενεργοί πολίτες ώστε να ορίζουν αυτά που καθορίζουν τη ζωή τους και το μέλλον τους; Ο πολίτης βεβαίως δεν κυβερνά όμως δίνει εντολή σε όποιον θα κυβερνήσει με βάση αξίες αρχές και πρόγραμμα. Συμμετοχή στις εκλογές λοιπόν. Η αγανάκτηση και η οργή δεν πρέπει να εκπέσουν σε αποχή και αδράνεια!
Ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλος στην οδυνηρή για τη χώρα τετραετία της διακυβέρνησης ΝΔ
Μιλώντας μετά λόγου γνώσης ως πρώην υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης θέλω να επισημάνω ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την πρώτη ημέρα της ανάληψης της εξουσίας κατάργησε διαδικασίες και έργα που υλοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την στελέχωση του δημοσίου με κριτήριο την αξιοκρατία και τις δεξιότητες και όχι το κομματικό ρουσφέτι. Μέσα σε τέσσερα χρόνια δημιούργησε ένα σκληρό συγκεντρωτικό πελατειακό κράτος φροντίζοντας τους ημέτερους, στελεχώνοντας το μηχανισμό με στρατιές μετακλητών και δίνοντας το «πράσινο φως» της εξαργύρωσης πελατειακών σχέσεων προς την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα και όχι την υγιή, μετατρέποντας έτσι το κράτος, κατά την προσφιλή έκφραση της Φώφης Γεννηματά σε «Μητσοτάκης Α.Ε». Κερδίζοντας όμως τις εκλογές θα το ξαναπιάσουμε από εκεί που το αφήσαμε παρακάμπτοντας μέτρα και νομοθετήσεις που μας γυρίζουν χρόνια πίσω και θα συνεχίσουμε με στόχο ένα δημόσιο σύγχρονο ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος.
Τη χώρα την κυβέρνησε ο κ. Μητσοτάκης που στα κρίσιμα «δεν ήξερε» και δεν «μπορούσε»
Από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης πήρε στην αρμοδιότητά του την ΕΥΠ. Αλλά και την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό ποτέ. Από την πρώτη μέρα δε όλα τα στελέχη της κυβέρνησης φρόντιζαν να εισάγουν κάθε τους πρόταση με τη φράση «με εντολή του κ. Μητσοτάκη». Αυτό ήταν ζήτημα ουσίας και ζήτημα ύφους τα οποία επέβαλε ο κ. Μητσοτάκης ώστε να προβάλλεται ο ίδιος. Όταν όμως ήρθαν τα κρίσιμα όπως η υγειονομική κρίση, η ενεργειακή, η οικονομική κρίση ακρίβειας όλα ξαφνικά «βαφτίστηκαν» παγκόσμια φαινόμενα και ο κ. Μητσοτάκης δεν «ήξερε τίποτα». Όταν έγινε το σκάνδαλο των υποκλοπών, όταν απεδείχθη το τεράστιο έλλειμμα στα τρένα και στις υποδομές της χώρας και πάλι δεν ήξερε τίποτα. Τη χώρα λοιπόν την κυβέρνησε αυτός που “δεν ήξερε” και αυτός που “δεν μπορούσε”!
Ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τη Νέα Δημοκρατία μεσολαβεί χάος- Το δικό μας πρόγραμμα έχει το βλέμμα στραμμένο στους περισσότερους πολίτες, όχι στις 15 οικογένειες που ωφελήθηκαν αυτή την τετραετία
Από την ΝΔ μας χωρίζει χάος στις πολιτικές μας. Το πρόγραμμά μας έχει ως κεντρική ιδέα ένα τετράπτυχο που έχει το βλέμμα του στραμμένο στους περισσότερους πολίτες και όχι στις 15 οικογένειες που ωφελήθηκαν αυτή την τετραετία: αύξηση εισοδημάτων των χαμηλά αμειβόμενων αλλά και της αφανιζόμενης μεσαίας τάξης, μείωση των τιμών (αντιμετώπιση της έκρηξης ακρίβειας) ρύθμιση χρεών (εκτινάχθηκε το ιδιωτικό χρέος κατά 40 δις αυτά τα χρόνια με ό,τι συνεπάγεται με το γνωστό θέμα των πλειστηριασμών της α κατοικίας) και προστασία της α κατοικίας, αγροτικής γης και της επιχείρησης και βεβαίως ένα ισχυρό αποτελεσματικό κράτος.
Από την άλλη πλευρά η ΝΔ έχει το βλέμμα στους λίγους που αυτά τα χρόνια αισχροκέρδισαν (θυμίζω τα golden boys με τους υπέρογκους μισθούς, τους παρόχους ενέργειας) και σαν ακρίδες έπεσαν πάνω στην οικονομία του τόπου. Αυτός είναι ένας αδρός διαχωρισμός γιατί τελικά δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και γιατί υπάρχουν και ηθική και αξίες, τι και ποιους θέλουμε να υπηρετήσουμε. Και τέλος γιατί το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει.
Ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους βασίζεται η ανάπτυξη της Άρτας και της Ηπείρου
Ο τόπος μας, η Άρτα, ο νομός μας και η Ήπειρος εξαιτίας πολιτικών που διεύρυναν τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις δεικτών ανάπτυξης. Είναι ένας τόπος που στηρίζεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα (και έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα εξαιτίας της αύξησης των τιμών ενέργειας, πρώτων υλών, λιπασμάτων, ζωοτροφών, κ.λπ. με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην υποχώρηση του ΑΕΠ της περιοχής μας). Παράλληλα η περιοχή μας διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, στον πολιτιστικό και ιστορικό της πλούτο. Με τις κατάλληλες πολιτικές ενίσχυσης θεωρώ ότι αυτοί είναι οι κεντρικοί πυλώνες είναι το πλέγμα πάνω στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε και να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
Δείτε το video της συνέντευξης >