Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου
Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών έχουν σχολιαστεί ποικιλοτρόπως.
Σε ορισμένες μάλιστα διαπιστώσεις υπάρχει απόλυτη σύγκλιση απόψεων..
Συγκεκριμένα οι αναλυτές θεωρούν ότι:
1.Τα αποτελέσματα της κάλπης αποτέλεσαν μια μεγάλη έκπληξη για όλους ανεξαιρέτως, ακόμη και για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δεν ανέμενε τέτοιο εκλογικό θρίαμβο.
2. Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκάλεσαν ένα τεράστιο σοκ σε όλη την ιεραρχία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι και τον τελευταίο ψηφοφόρο του..
3.Το μέγεθος της εκλογικής συντριβής που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν τέτοιο που έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας από τον νικητή της βραδιάς στον ηττημένο.
4.Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, διαψεύδοντας πολλές κασσάνδρες, αύξησε την εκλογική του δύναμη κατά 40%, ενώ σε πολλούς νομούς, όπως και στην Πρέβεζα, η αύξηση αυτή ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη.
Για πρώτη φορά από την μεταπολίτευση, σε μία εκλογική αναμέτρηση προέκυψαν ταυτόχρονα τα παρακάτω 3 δεδομένα, που ευλόγα δημιουργούν προβληματισμό για τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος.
1. Μετά από μια δύσκολη 4ετία,που τα είχε όλα, λάθη και παλινωδίες, ανεξέλεγκτη ακρίβεια και αισχροκέρδεια, ενεργειακή κρίση, το σκάνδαλο των υποκλοπών και την τραγωδία των Τεμπών, η ΝΔ όχι μόνο δεν είχε εκλογική φθορά αλλά αντίθετα κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τη δύναμή της.
2. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπέστη ανέλπιστη εκλογική συντριβή, με τα ποσοστά του να μειώνονται κατά 11,5%, χάνοντας περίπου το 1/3 των ψήφων, σε σχέση με το 2019.
3. Για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση ολόκληρη τη χώρα βάφτηκε γαλάζια, ακόμη και περιοχές που αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν όπως πχ η Κρήτη.
Για τα αίτια της μεγάλης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στα όσα έχουν ειπωθεί και γραφεί θα προσθέσω και την προσωπική γνώμη.
Τια την ήττα αυτή, που δικαιολογημένα χαρακτηρίστηκε ιστορικών διαστάσεων και σημασίας, θεωρώ ότι δεν έφταιγε μόνο το κυβερνητικό παρελθόν και ο τρόπος που αντιπολιτεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Θεωρώ ότι σ’ αυτό το αποτέλεσμα συνέβαλαν επίσης:
- Μετά την ήττα του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διάβασε σωστά τα μηνύματα της κάλπης, δεν κατάφερε να ανανεωθεί και να ανασυνταχθεί στο βαθμό που θα έπρεπε, δεν έκανε ειλικρινή και σε βάθος αυτοκριτική και κυρίως δεν απέκτησε τα αναγκαία ερείσματα στα συνδικάτα και την αυτοδιοίκηση.
- Όπως έχω ξανατονίσει, η απλή αναλογική μετατράπηκε σε μπούμερανγκ για τους εμπνευστές της και « στο λάκκο που έσκαψαν για να δημιουργήσουν προσκόμματα στους αντιπάλους, έπεσαν οι ίδιοι μέσα».
Το ίδιο άλλωστε είχε συμβεί και στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.
Αυτά όμως πλέον ανήκουν στην ιστορία.
Έχει ξεκινήσει ήδη η δεύτερη προεκλογική περίοδος.
Οι ψηφοφόροι τώρα έχουν τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν ή ενδεχομένως να αλλάξουν τις επιλογές που έκαναν στις 21 Μαΐου, γνωρίζοντας ότι αυτές οι εκλογές διεξάγονται με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ίσως για το πρώτο κόμμα να υπάρχει βεβαιότητα, για τις πιο κάτω όμως θέσεις και κυρίως για το πόσα κόμματα θα μπουν στην Βουλή, με τι ποσοστό, και αν θα επιτευχτεί η πολυπόθητη για τη ΝΔ αυτοδυναμία, είναι τα ερωτήματα που απασχολούν και θα βαρύνουν τις επιλογές του εκλογικού σώματος.
Η πιο κρίσιμη μάχη φαίνεται να δοθεί για τη δεύτερη θέση, αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι όλα μπορούν να συμβούν.
Άλλωστε, με βάση την εμπειρία και των πρόσφατων εκλογών, δεν υπάρχουν πλέον βεβαιότητες και προεξοφλήσεις.
Και μη ξεχνάμε ότι οι κάλπες θα είναι άδειες και οι πολίτες καλούνται να ξαναψηφίσουν με άλλο εκλογικό σύστημα και ενδεχομένως με άλλη πολιτική συμπεριφορά .