10.4 C
Arta
25 Νοεμβρίου 2024

Πανελλήνιες εξετάσεις – λίγο πριν…

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Παναγιώτης Λύτρας

Μια από τις κορυφαίες εκπαιδευτικές διαδικασίες του ελληνικού κράτους οδηγεί στην εισαγωγή των αποφοίτων του Λυκείου στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Διεξάγονται στο τέλος κάθε εκπαιδευτικής χρονιάς (Μάιο ή Ιούνιο, παλαιότερα Σεπτέμβριο) από το Υπουργείο Παιδείας, με κοινά θέματα για όλους τους υποψηφίους κάθε επιστημονικού πεδίου.

Συμβουλές λίγο πριν τις Πανελλήνιες Εξετάσεις

  1. Το άγχος γίνεται κακός σύμβουλος όταν λαμβάνει τέτοιες διαστάσεις που μας κάνει να υποφέρουμε και μειώνει τις πραγματικές μας ικανότητες. Οφείλουμε να το διατηρούμε σε φυσιολογικά επίπεδα, ώστε να είναι παραγωγικό και όχι επιζήμιο ώστε να μας βοηθά να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
  2. Οι ηττοπαθείς σκέψεις όπως «μπορεί να μην τα καταφέρω», «δεν πειράζει», εντείνουν την ανασφάλεια. Ενώ οι ρεαλιστικές σκέψεις όπως «θα κάνω την καλύτερη δυνατή προσπάθεια», «ακόμα και αν δεν πετύχω υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις», «οι πανελλήνιες είναι πολύ σημαντικές, αλλά η πορεία της ζωής μου στην πραγματικότητα εξαρτάται και από άλλους παράγοντες» μας βοηθούν να ελέγξουμε το άγχος.
  3. Μοιράσου τα συναισθήματά σου με τους καθηγητές σου, τους φίλους συμμαθητές σου και τους γονείς σου . Η συζήτηση βοηθά στην εκτόνωση του άγχους και η συνειδητοποίηση ότι δεν είσαι ο μόνος που νιώθει έτσι, θα σου προσφέρει ανακούφιση.
  4. Δεν χρειάζεται να αναστατωνόμαστε από φήμες της τελευταίας στιγμής για SOS θέματα, που δεν επιβεβαιώνονται ποτέ.
  5. Δεν ξενυχτάμε το βράδυ πριν από κάθε εξέταση. Καλύτερα να κλείσουμε από νωρίς τα βιβλία, ώστε να ξεκουραστούμε και να κάνουμε το πρωί μια σύντομη επανάληψη.
  6. Η διατροφή μας, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα πρέπει να είναι ισορροπημένη. Ειδικά το βράδυ της παραμονής κάθε εξέτασης, αποφεύγουμε τις διατροφικές υπερβολές και καταναλώνουμε ένα ελαφρύ γεύμα. Ο καφές εντείνει το άγχος καθώς έχει διεγερτικές ιδιότητες.

Κατά την διάρκεια της εξέτασης :

  1. Διαβάζουμε τα θέματα αργά και προσεκτικά, ώστε να κατανοήσουμε πλήρως τι ζητείται, και ξεκινάμε από αυτά που γνωρίζουμε καλύτερα.
  2. Αφού απαντήσουμε κάποιο ερώτημα, καλό θα ήταν να διαβάσουμε άλλη μία φορά την εκφώνηση.
  3. Ερωτήσεις που μας φαίνονται γνωστές και εύκολες χρειάζονται περισσότερη προσοχή.
  4. Δεν αποκαρδιωνόμαστε από τυχόν δύσκολα θέματα και, κυρίως, δεν τα παρατάμε. Τα θέματα όσο δύσκολα θα φαίνονται σε εμάς τόσο δύσκολα θα φαίνονται και στους άλλους μαθητές.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιμείνουμε για αρκετή ώρα σε κάποιο θέμα που μας δυσκολεύει ιδιαίτερα, ούτε φυσικά να απογοητευόμαστε. Πρέπει να προχωρήσουμε, να αντιμετωπίσουμε τα υπόλοιπα ζητήματα και μετά να επιστρέψουμε στο ερώτημα που δεν λύσαμε και να αφοσιωθούμε σε αυτό.
  6. Γράφουμε ό,τι γνωρίζουμε, ακόμη και αν δεν είμαστε σίγουροι· δεν αφήνουμε κανένα μόριο που να μην το διεκδικήσουμε! Παιδιά υπάρχουν ερωτήματα και στο 4ο θέμα που λύνονται πανεύκολα. Μελετήστε τα προσεκτικά.

Από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1837 και μέχρι το 1924, η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γινόταν χωρίς εξετάσεις. Με το νόμο 2905 της 27ης Ιουλίου 1922 θεσπίστηκαν για πρώτη φορά οι εισαγωγικές εξετάσεις, που εφαρμόστηκαν δύο χρόνια αργότερα στη Φυσικομαθηματική Σχολή και από το 1926 στις υπόλοιπες σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 1963, οι εισαγωγικές εξετάσεις διοργανώνονταν από κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα ξεχωριστά. Ο κάθε υποψήφιος μπορούσε να λάβει μέρος σε όσες εξετάσεις ήθελε, εφόσον δεν συνέπιπταν οι ημερομηνίες διεξαγωγής τους, και αν πετύχαινε σε περισσότερες από μία σχολές, αναγκαστικά επέλεγε τη μία από αυτές. Την ίδια πάνω-κάτω περίοδο έκαναν την εμφάνισή τους και τα πρώτα φροντιστήρια για την προετοιμασία των υποψηφίων στις εισαγωγικές εξετάσεις. Οι Πανελλήνιες εξετάσεις (επίσημα αναφερόμενες ως Πανελλαδικές εξετάσεις) είναι θεσμός του ελληνικού κράτους για την εισαγωγή των μαθητών του Λυκείου στα ΑΕΙ της χώρας. Ως θεσμός, εισήχθη το 1964, με το Βασιλικό Διάταγμα 378/1964 (ΦΕΚ 111), επί κυβέρνησης Γεώργιου Παπανδρέου. Το 1980 οι «Εισιτήριες Εξετάσεις» μετονομάστηκαν σε «Πανελλήνιες Εξετάσεις» από την κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη και αφορούσαν τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Το 1983 μετονομάστηκαν εκ νέου σε «Γενικές Εξετάσεις» από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (σύστημα με τις «δέσμες μαθημάτων») και από το 2000 έως σήμερα ονομάζονται «Πανελλαδικές Εξετάσεις».

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την έναρξη των Πανελληνίων εξετάσεων, με τους μαθητές να έχουν μπει στην τελική ευθεία. Την 1η Ιουνίου η πρεμιέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων με τα Νέα Ελληνικά στα ΕΠΑΛ. Στις 2 Ιουνίου η πρεμιέρα για τα Γενικά Λύκεια με Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας.  Οι Πανελλαδικές είναι εξετάσεις εισαγωγής στο πανεπιστήμιο  τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Ζούμε σε ανοιχτές κοινωνίες, που προσφέρουν πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες, και έχετε όλη τη ζωή μπροστά σας για να υλοποιήσετε τα όνειρά σας. Η ζωή δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με τις Πανελλαδικές!  Μετά από λίγα χρόνια θα είναι απλώς μία ανάμνηση.

Οι εξετάσεις είναι απλά μια στιγμή της ζωής σου.

ΟΧΙ ΟΛΗ Η ΖΩΗ!

Προσπαθήστε, πιστέψτε στον εαυτό σας και όλα θα γίνουν!

Καλή επιτυχία και μακάρι να δικαιωθούν οι κόποι σας!

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα