27.6 C
Arta
22 Ιουλίου 2024

16 Οκτώβρη….

Διαβάστε επίσης

Γυρίζουμε 13 χρόνια πίσω… Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010

Το ΠΑΣΟΚ έχοντας πολύ μεγάλα ποσοστά σε κοινοβουλευτικό επίπεδο στηρίζει  τις δύο αυτές υποψηφιότητες. Χαρακτηριστικά στο Δήμο Αθηναίων η ΔΗΜΑΡ προτείνει για Δήμαρχο τον Καμίνη ο οποίος λαμβάνει την στήριξη του ΠΑΣΟΚ,των Οικολόγων Πράσινων,της Δράσης και άλλων δυνάμεων. Εκλέχτηκαν και οι δύο. Σήμερα έχουμε έναν τελείως διαφορετικό πολιτικό χάρτη ,με τη ΝΔ να προελαύνει,να παίρνει στελέχη από το ΠΑΣΟΚ εν ριπή οφθαλμού,τον ΣΥΡΙΖΑ να ψάχνεται σε κάθε επίπεδο (μην ξεχνάμε ότι είναι ένα κόμμα χωρίς δυνάμεις στο συνδικαλισμό και σε διάφορους άλλους φορείς ,με ότι αυτό συνεπάγεται) και το ΠΑΣΟΚ το οποίο επανέρχεται με προοπτική ,αλλά και με ανανεωμένο πολιτικό δυναμικό. Όσο και αν δεν φαίνεται οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι εξαιρετικά κρίσιμες με πολύ πιθανή μια επικράτηση της ΝΔ σε περιφερειακό επίπεδο.Οπότε πάμε σε μια 4ετια όπου κεντρική και τοπική εξουσία θα έχουν ένα καθαρό γαλάζιο χρώμα.

Η ΝΔ βολεύεται με την απο- ιδεολογικοποίηση της εκλογικής μάζας, συνεχίζοντας να “ρούφα” αξιόλογα πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που έχει πολύ καλό έμψυχο δυναμικό στην τοπική αυτοδιοίκηση, υποτιμώντας ταυτόχρονα  το ΠΑΣΟΚ όταν της ασκεί ισχυρή αντιπολίτευση.(σχήμα οξύμωρο).Το θέμα που ανακύπτει πια είναι το εξής: Τα “πράσινα” στελέχη που εκλέγονται στους  Δήμους  σε ποιο μύλο θα ρίχνουν πια νερό;Τα “πράσινα” στελέχη που δεν εκλέγονται ποιο πολιτικό αφήγημα θα διατυπώσουν την επόμενη; Φυσικά και οι τοπικές κοινωνίες αποτελούν πεδίο ευρύτερων συναινέσεων , καθώς το κάθε στέλεχος θα πρέπει να αφήνει μέσα στο συρτάρι την κομματική ταυτότητα ,ούτως ώστε να μπορεί να διεκδικεί ότι καλύτερο μπορεί από την κεντρική εξουσία για τον τόπο του. Το πλέον οξύμωρο του θέματος είναι ότι παρατηρούμε πολλές φορές “συναινέσεις ” προσπαθεί να προωθήσει με τον δικό της τρόπο η συμπολίτευση με προφανή σκοπό να ανακόψει την όποια δυναμική αναπτύσσουν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Πολλές φορές μέσα σε κάποιες τοπικές κοινωνίες η προεκλογική περίοδος αναλώνεται σε ένα αέναο παρασκήνιο και κουτσομπολιό χωρίς να βγαίνουν στο προσκήνιο οι θέσεις των υποψηφίων και τα προβλήματα των πολιτών.

Φτάνοντας στο ΠΑΣΟΚ το οποίο επιθυμεί να γίνει κυβερνητικό κόμμα ξανά,η ανάδειξη των θέσεων του,η σκληρή δουλειά ,καθώς και η δημιουργία (όπου μπορεί να καταστεί δυνατόν) ευρύτερων προοδευτικών συναινέσεων και συμμαχιών είναι μονόδρομος.

Το αντίθετο απομακρύνει εν δυνάμει νέους ψηφοφόρους ,ποτίζοντας αδιάκοπα το με νερό τον μύλο του” Όλοι είναι ίδιοι”.

Έχουμε σκεφτεί ποτέ τον τρόπο και το πλαίσιο που διεξάγονται αυτές οι εκλογές;Έχουμε σκεφτεί ποια θα είναι τα ζητούμενα των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών; Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πάρα πολλά και πολλές φορές και αναπάντητα. Καλό θα ήταν να απαντήσουμε πολλές φορές και στον ίδιο μας τον εαυτό αν έχουμε αποτινάξει το χθες σε κάθε επίπεδο ή απλά το στηλιτεύουμε, όποτε μας βολεύει; Είμαστε έτοιμοι να πλοηγηθούμε στην πεπατημένη του 2010 (ανεξαρτήτως πεπραγμένων των δύο πρώην Δημάρχων ) ή στην εκάστοτε πεπατημένη που βολεύει; Στην πολιτική πρέπει να προσπαθείς να δημιουργήσεις και κάποιες βάσεις για το αύριο.Αν αυτό στον πολιτικό μας χώρο το λησμονούμε (σίγουρα δεν έχουμε ΚΑΝ το δικαίωμα) ,πολύ σύντομα θα το βρούμε μπροστά μας….

Ο Θωμάς Ρίζος είναι μέλος του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής και μέλος της  Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινηματος Αλλαγής του Δ. Αρταίων.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα