13.7 C
Arta
22 Νοεμβρίου 2024

Τομεακή Οργάνωση Άρτας ΚΚΕ:Σχετικά με τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας

Διαβάστε επίσης

Με το ακόλουθο υπόμνημα σας ενημερώνουμε ότι:

Το νοσοκομείο της Άρτας λειτουργεί στα όριά του και η πίεση συνεχίζεται αμείωτη σε όλους τους τομείς. Στο νοσοκομείο, όλες οι κλινικές εφημερεύουν καθημερινά, με 220 κλίνες νοσηλευομένων και δέχονται περιστατικά από όμορους νομούς καθώς διαθέτει ΜΕΘ 7 κλινών, Νευροχειρουργική, Πνευμονολογική και Ψυχιατρική κλινική καθώς και μονάδα COVID που δε διαθέτουν τα νοσοκομεία Πρέβεζας, Λευκάδας και Φιλιατών.

Στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα, υπηρετούν αυτή τη στιγμή μόνο 2 ειδικοί γιατροί χωρίς την παρουσία κανενός ειδικευμένου εδώ και 10 χρόνια, παρότι υπάρχουν 3 κενές θέσεις. Ως αποτέλεσμα, δημιουργούνται κενά εφημεριών με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται η μη λειτουργία ακτινοδιαγνωστικού για τις τακτικές και έκτακτες ανάγκες των ασθενών. Σε εκκλήσεις προς την 6η ΥΠΕ, η απάντηση ήταν “βγάλτε άκρη μόνοι σας”.  Το προσωπικό στο Ακτινολογικό έχει οφειλόμενα άνω των 40 ρεπό και λόγω υποστελέχωσης δε μπορούν να πάρουν άδειες.

Η Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας είναι κλειστή εδώ και 2 χρόνια λόγω μη προκήρυξης θέσης βιοχημικού.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που εξυπηρετεί 200 πολίτες εβδομαδιαίως, λειτουργεί με 2 γιατρούς, σκοπίμως υποβαθμιζόμενη προς όφελος της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» που βρήκε πρόσφορο έδαφος να εκμεταλλευτεί το κενό που αφήνει ο κρατικός τομέας, με ίδρυση ιδιωτικής κλινικής σε περιοχή της Άρτας.

Το Παθολογοανατομικό τμήμα λειτουργεί χωρίς γιατρό εδώ και σχεδόν 11 χρόνια και οι βιοψίες στέλνονται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών – Ιατρική Σχολή με αποτέλεσμα και μεγάλη καθυστέρηση στα αποτελέσματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, αλλά και κόστος για το Νοσοκομείο.

Η Πνευμονολογική κλινική διαθέτει μόλις 3 ιατρούς, παρά την εμπειρία της πανδημίας που προσέβαλλε πρωτίστως το αναπνευστικό και υποστηρίζεται για εφημερίες από παθολόγους ιατρούς που δεν περισσεύουν καθώς από τους 5 ιατρούς της Παθολογικής κλινικής, ένας καλύπτει εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας με απόφαση της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ. Η ελάχιστη στελέχωση βάσει του οργανογράμματος του νοσοκομείου είναι 8 ειδικευόμενοι και 5 ειδικευμένοι. Ο σχεδιασμός αυτός αφορά βέβαια Παθολογική κλινική 32 κλινών αλλά οι καθημερινές ανάγκες νοσηλείας ανέρχονται στους 60 ασθενείς οι οποίοι αναγκαστικά φιλοξενούνται σε άλλες κλινικές. Η εντατικοποίηση αυτή της εργασίας οδήγησε 2 ειδικευόμενους ιατρούς σε αποχώρηση αφήνοντας 2 εναπομείναντες και έναν που είναι σε παράταση και μπορεί να φύγει ανά πάσα στιγμή. Επιπρόσθετα και με την ίδια ελλιπή στελέχωση, η κλινική έχει επιφορτιστεί με τη λειτουργία της κλινικής Λοιμωδών-Covid για σοβαρά περιστατικά καθώς και τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, τα Έκτατα Ιατρεία και τα Επείγοντα Ιατρεία Λοιμώξεων – Covid. Στις εφημερίες της Παθολογικής κλινικής παρατηρείται το φαινόμενο να μην εφημερεύει ούτε ειδικευόμενος, ούτε καν αγροτικός ιατρός, με αποτέλεσμα να καλούνται οι ειδικευμένοι Παθολόγοι να καλύπτουν τις ανάγκες που προκύπτουν στα Επείγοντα ή στην Πνευμονολογική κλινική.

Η Χειρουργική κλινική δε διαθέτει κανέναν ειδικευόμενο από το Μάιο του 2023 ενώ καλείται να καλύψει την κλινική, τα έκτακτα περιστατικά και τα έκτακτα χειρουργεία. Επιπλέον εξυπηρετεί κλινικές με μικρό αριθμό ειδικευμένων, ή χωρίς κλινική, ή με μικρό αριθμό κλινών όπως Νευροχειρουργική, Οδοντιατρική, Ουρολογική, ΩΡΛ και πολλές φορές στα Επείγοντα ασθενείς της Ορθοπεδικής που επίσης δε διαθέτει ικανό αριθμό ειδικευομένων. Επίσης στα Επείγοντα, η Χειρουργική εξυπηρετεί τον κύριο φόρτο εργασίας καθώς στον οργανισμό του Νοσοκομείου δεν υπάρχει χειρουργός για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Από τους 5 ιατρούς που υπηρετούν στην Χειρουργική κλινική οι 1 συνταξιοδοτήθηκε και 1 είναι σε παράταση ( άνω των 67) μέχρι 30/8/2023. Ενώ τον 9ο του 2023 και 3ος γιατρός της χειρουργικής δύναται να συνταξιοδοτηθεί. Λίστα αναμονής για ειδικευόμενους στη Χειρουργική κλινική δεν υπάρχει. Σε εκκλήσεις προς την 6η ΥΠΕ, η τηλεφωνική προφορική απάντηση ήταν “αν δεν μπορείτε να την λειτουργήσετε, κλείστε την”.

Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δεν υπηρετεί κανείς ειδικευμένος γιατρός καθώς ο αναισθησιολόγος και ο καρδιολόγος της Τμήματος είναι αποσπασμένοι στα αντίστοιχα τμήματα του Νοσοκομείου. 

Βάσει των ανωτέρω, οι εφημερίες αναρτώνται αρχικά με πολλά κενά στα νευραλγικά τμήματα του Νοσοκομείου και μετά από πολλαπλές “ορθές επαναλήψεις”, παρουσιάζουν εφημερίες όπου οι ελάχιστοι γιατροί εφημερεύουν έως και 11 ημέρες το μήνα. Η υπερεφημέρευση εκτός από εξουθενωτική για τους ιατρούς, είναι επικίνδυνη τόσο για την υγεία τους όσο και για την υγεία των ασθενών καθώς οι άνθρωποι φυσιολογικά, είναι εξαντλημένη από τους υπερεργασίας.

Επιπλέον, παρότι στον απαρχαιωμένο οργανισμό του νοσοκομείου, οι θέσεις των νοσηλευτών φαίνονται καλυμμένες, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετικοί καθώς με διάφορες μετακινήσεις και μετατάξεις έχουν βρεθεί σε θέσεις αλλότριες του διορισμού τους με αποτέλεσμα οι κλινικές να είναι υποστελεχωμένες, με βάρδιες ασφαλείας, τουλάχιστον δύο νυχτερινές βάρδιες εβδομαδιαίως και τις καλοκαιρινές άδειες να δίνονται με το σταγονόμετρο και με δεδομένη τη συναδελφική στήριξη.

Αιτία για όλα τα παραπάνω είναι η εμπορευματοποίηση της υγείας όπου προωθούνται οι Συμπράξεις Ιδιωτικού – Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ) για τις οποίες έχει εξασφαλισθεί «πλουσιοπάροχη» χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας μειώθηκε κατά 757 εκατ. ευρώ την περίοδο 2017 – 2022. Ήδη προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία ανάθεσης της καθαριότητας και της σίτισης σε εργολάβο. Η εγκληματική πολιτική ολων των κυβερνήσεων , που βλέπουν την υγεία λαού σαν κόστος, έχει σαν αποτέλεσμα ένας ολόκληρος Νομός να μένει ουσιαστικά χωρίς νοσοκομείο σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας που έχει καταρρεύσει με το λαό της περιοχής να πληρώνει ακριβά το κόστος. 

Τομεακή Οργάνωση Άρτας ΚΚΕ, 27/7/2023

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα