8.7 C
Arta
23 Νοεμβρίου 2024

Σημεία συνέντευξης της Όλγας  Γεροβασίλη, στο ΚONTRA και στην εκπομπή Επί του Πιεστηρίου  

Διαβάστε επίσης

  7.9.23

Στυγνή δολοφονία ο θάνατος του Αντώνη Καρυώτη- Επιεικώς απαράδεκτη η δήλωση Βαρβιτσιώτη-Ο Πρωθυπουργός όφειλε να ζητήσει άμεσα την παραίτηση του υπουργού του

Στυγνή δολοφονία χαρακτήρισε τον θάνατο του Αντώνη Καρυώτη η Όλγα Γεροβασίλη,  το λιγότερο απαράδεκτη την εξίσωση του θύματος με τον θύτη στη δήλωση Βαρβιτσιώτη, και πενιχρή την προσπάθεια ανασκευής της  και δεν παρέλειψε να σχολιάσει την επίθεση -κλισέ πλέον που εξαπέλυσε ο υπουργός προς τους πολιτικούς του αντιπάλους  κάνοντας λόγο για πολιτική εκμετάλλευση. «Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει μότο ότι όποιος την σχολιάζει, την κρίνει είναι άλλες φορές ανθέλληνας, άλλες φορές προδότης της χώρας, μικρόψυχος, μίζερος. Δεν ανέχονται τον αντίλογο και την κριτική». Αναφορικά με τη στάση του Πρωθυπουργού υπογράμμισε ότι θα όφειλε να είναι λιγότερο διστακτική. Εκτός από συγκλονισμένος θα μπορούσε να πει με το όνομά του το γεγονός που εκτυλίχτηκε μπροστά στα μάτια όλων μας και κυρίως «Θα έπρεπε να ζητήσει άμεσα την παραίτηση Βαρβιτσιώτη»

Ο Έβρος για την κυβέρνηση απεδείχθη ένα επικοινωνιακό εργαλείο πολιτικής σκοπιμότητας. Πάνω από 935.000 στρέμματα καμένης γης μετά από 17 ημέρες ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς  

Όλο το μελάνι και τα λόγια που σπατάλησε η κυβέρνηση για να μας πείσει για τη σημασία που δίνει στον Έβρο, σε αυτή την  κρίσιμη για την ασφάλεια της χώρας περιοχή, εξαϋλώθηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες της ανεξέλεγκτης και καταστροφικής  για το περιβάλλον και την ανθρώπινη ύπαρξη, πυρκαγιάς, σχολίασε η Όλγα Γεροβασίλη προσθέτοντας ότι  το άθροισμα της καμμένης γης σε όλη την Ελλάδα μόνο φέτος αγγίζει τα 1.800.000 στρέμματα ενώ  η καταστροφή του περιβάλλοντος και η διάλυση της ζωής χιλιάδων πολιτών είναι ανυπολόγιστη και εξαιρετικά θλιβερό γεγονός η απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Η κλιματική κρίση είναι παρούσα. Η στρατηγική και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ΝΔ απουσιάζουν

Ευθύνες επέρριψε στην κυβέρνηση η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη για την αδράνεια και την απουσία σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Πορεία η οποία διεγράφη και ακολουθήθηκε από τη στιγμή της ανάληψης της εξουσίας τον Ιούλιο του 2019. Η συζήτηση για την κλιματική κρίση γίνεται εδώ και είκοσι χρόνια. Όμως στη χώρα μας, εδώ και 5 χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ παραμένει ως τίτλοι και προβληματισμός για το μέλλον είπε η κ. Γεροβασίλη και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα γεγονότα:

 «Κατά την περίοδο της θητείας μου ως υπουργού Πολιτικής Προστασίας είχε γίνει μια πολύ σοβαρή δουλειά βασισμένη στο πόρισμα Γκολντάμερ και σε συνεννόηση με επιστημονικούς φορείς, πανεπιστήμια, διεθνείς οργανισμούς. Πήραμε τα πρότυπα της Ρουμανίας που ξέρουμε ότι έχουν μια προηγμένη Πολιτική Προστασία, της Ιταλίας όπου έχουμε αντίστοιχο κλίμα. Έγιναν εξαντλητικές συζητήσεις με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, με την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.

·         Όλα αυτά συντέθηκαν σε πρόταση νόμου που περιείχε την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και όχι Υπουργείο, ώστε να μην εξαρτάται η πολιτική προστασία από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία  και να δρα ανεξάρτητα και σε συνέχεια.

·         Κατατέθηκε στη βουλή η πρόταση αλλά έκλεισε αιφνιδίως και δεν ψηφίστηκε. Όταν παρέδωσα το Υπουργείο στη ΝΔ ενημέρωσα για το εκπονηθέν έργο και τα θετικά του σημεία (πρωτόκολλα συνεργασίας βασισμένα στις υπαρκτές δομές του κράτους, μείωση της γραφειοκρατίας, πρωτόκολλα συνεργασίας των εθνικών μηχανισμών, της τοπικής αυτοδιοίκησης κι όλων των εμπλεκομένων) και το παρέδωσα  ως βάση συζήτησης, πιθανών βελτιώσεων κ.ό.κ.  Μαζί φυσικά με τα υπόλοιπα πεπραγμένα μας (όπως το 112 που βρίσκονταν σε πιλοτική λειτουργία, την αύξηση των εναερίων μέσων με τριετείς συμβάσεις μέχρι το 2023, τη μονιμοποίηση  2200 πυροσβεστών  πενταετούς θητείας και  τη μετατροπή 1800 συμβασιούχων εποχικών σε 5ετούς θητείας).

·         Στη συνέχεια δέχτηκα ένα τηλέφωνο να συζητήσουμε σε μια διακομματική επιτροπή της βουλής αυτά τα ζητήματα ως υπερκομματικά. Η απάντηση μου ήταν θετική. Έκτοτε  δεν επικοινώνησε  κανείς.

·         Τον Φεβρουάριο του 2020 η Κυβέρνηση εμφάνισε έναν δικό της νόμο. Από όλο αυτό που σας περιέγραψα χρησιμοπoίησε μόνο τη λέξη «πρωτοκόλλα συντονισμού». Εκείνο τον νόμο εμείς δεν τον ψηφίσαμε, τον καταγγείλαμε ως ανεφάρμοστο. Το διαπίστωσε και η Κυβέρνηση και τον Μάρτιο του 2020 τον έθεσε σε αναστολή.

·          Έκτοτε, η χώρα καλείται να διαχειριστεί όλα αυτά με νόμους του 2003 και του 2014. Επομένως τον πέμπτο χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ στερούμεθα απτού επίκαιρου νομικού πλαισίου.  

ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία

Αναφορικά με τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, την εκλογή Προέδρου και το μέλλον του κόμματος  η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε, μεταξύ άλλων τα εξής:

·         Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επιλέξει με πολιτικά κριτήρια το καταλληλότερο πρόσωπο που θα οδηγήσει το κόμμα στην επόμενη μέρα

Σε συνέχεια ενός συνεδρίου του οποίου χαρακτηριστικά ήταν η ενότητα, η συμμετοχή και η ωριμότητα, και ο σεβασμός προς όλους τους υποψηφίους, το σημαντικότερο από την εκλογική διαδικασία που ακολουθεί είναι πως ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ θα κρίνει με πολιτικά κριτήρια ποιο πρόσωπο είναι το ικανότερο για να πάει το κόμμα στην επόμενη φάση. Η χώρα μας βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο και, ως εκ τούτου, έχει ανάγκη έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στην κοινωνία που θα θέσει μια πρόταση διακυβέρνησης βασισμένη στις πραγματικές ανάγκες απέναντι στο σκληρά νεοφιλελεύθερο μοντέλο της ΝΔ.

Ωστόσο θα πρέπει να πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ την κοινωνία, να κάνει τον κόσμο να πιστέψει ότι υπάρχει εναλλακτική. Με αυτόν τον συλλογικό στόχο, λοιπόν, δηλώνω πως όποιος/α κι αν εκλεγεί θα είμαι παρούσα για να δώσουμε αυτή τη μεγάλη μάχη που έχει ανάγκη ο τόπος κι έχουμε υποχρέωση να τη δώσουμε.

·         Η φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εμπεριέχει και τον διάλογο και τον σεβασμό στα όργανα και τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Το μεγάλο στοίχημα είναι η ενότητα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ η πολυφωνία υπήρχε πάντα. Έτσι γίνεται σε κάθε ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα. Δηλαδή, οι απόψεις των υποψηφίων διατυπώνονταν και πριν. Όταν όμως είσαι σε μια συλλογικότητα σημαίνει πως μέσα από διάλογο παράγεις συνθέσεις σοβαρές που βοηθούν στην εξέλιξη των πολιτικών και ιδεολογικών θέσεων και δίνουν απαντήσεις και λύσεις.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η ενότητα μέσα από τις διαφορετικότητες μας που υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο συντεταγμένοι στο να συνθέτουμε κι όταν κάτι είναι αποφασισμένο και η απόφαση πλειοψηφική, όπως γίνεται στις δημοκρατίες, τότε κανείς πρέπει να υποτάσσεται και να υπηρετεί την απόφαση των περισσότερων.

·         Δεν έχω στοιχεία ότι υπονομεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Μόνο δείγματα λανθασμένων συμπεριφορών

Δεν έχω στοιχεία ότι υπονομεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Οι διαφορετικές αντιλήψεις δεν αποτελούν υπονόμευση. Απλώς κάποιες στιγμές στο όνομα της πολυφωνίας, του πλουραλισμού καταλήγει κανείς να υπερασπίζεται στην ουσία ένα υπερεγώ υποτάσσοντας έτσι το μείζον στο έλασσον, τότε ίσως  αυτό να έχει ως αποτέλεσμα και έκφραση επιθετικότητας. Αυτό δεν θα το έλεγα υπονόμευση, θα το έλεγα τεράστιο λάθος.

·         Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν πως η ομόφωνη απόφαση του κόμματός μας στο συνέδριο για διεύρυνση πρέπει να συνεχιστεί και να δουλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση

Ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός από τις μεγάλες παρακαταθήκες που άφησε στη χώρα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας, δήλωσε το 2019 έπειτα από την εκλογική ήττα το άνοιγμα του κόμματος μας στην κοινωνία και τον προοδευτικό κόσμο με σκοπό να εκπροσωπήσει κόσμο από την Αριστερά ως το προοδευτικό Κέντρο. Αυτό έγινε και υπήρξε ομοφώνως απόφαση του κόμματός μας στο συνέδριο. Είμαι από αυτές  που πιστεύουν πως αυτό πρέπει να συνεχιστεί και να δουλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

·         Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι κόμμα εξουσίας, έχει κυβερνήσει και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας για μια προοδευτική διακυβέρνηση.

Κατά το επερχόμενο Συνέδριο θα οφείλουμε να μπούμε πιο πολύ μέσα μας για το τι συνέβη και τι πρέπει να διορθώσουμε στον κομματικό μηχανισμό και την στάση μας. Από εκεί και πέρα να βγούμε στην κοινωνία και να ανακτήσουμε αξιοπιστία. Σας θυμίζω πως είχαμε κάνει πολλά έτσι ώστε να δώσουμε στίγμα πως δεν είμαστε αξιόπιστοι. Δεν διστάζουμε να κάνουμε δημόσια αυτοκριτική. Από την άλλη μεριά το πρόγραμμα μας -που το ψηφίσαμε στο πρόσφατο συνέδριό μας και έχει άξονες, αρχές, στόχους και θέσεις για όλα τα ζητήματα – θα το επικαιροποιήσουμε και θα προχωρήσουμε αγγίζοντας τις πραγματικές ανάγκες των πολλών. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακόμα που έχει αποφασίσει ότι θέλει να απευθυνθεί από το προοδευτικό Κέντρο μέχρι την Αριστερά και να μιλήσει πολιτικά με την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας, έχει κυβερνήσει και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας για μια προοδευτική διακυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα