7.6 C
Arta
24 Νοεμβρίου 2024

Στον … αέρα το έργο υδροδότησης από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Έχω κατά το παρελθόν επανειλημμένα και αναλυτικά αναφερθεί στα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στο υπάρχον έργο υδροδότησης από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου.

 Προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την παλαιότητα των αγωγών και των δεξαμενών αλλά και εξαιτίας αστοχιών σε πρόσθετες εργασίες που έγιναν κατά καιρούς στο στόμιο των πηγών και τον περιβάλλοντα χώρο.

 Όλα αυτά ως γνωστόν προκαλούν τεράστιες απώλειες νερού κυρίως κατά μήκος του  κεντρικού δικτύου, με τελικό αποτέλεσμα οι ποσότητες που καταλήγουν για κατανάλωση να μην επαρκούν.

Είναι συχνά άλλωστε τα φαινόμενα της λειψυδρίας σε αρκετές περιοχές, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει αυξημένη ζήτηση.

Προέκυψε λοιπόν εκ των πραγμάτων η αναγκαιότητα της κατασκευής ενός νέου- σύγχρονου και φιλοπεριβαλλοντικού έργου, που θα αντιμετώπιζε τα υπάρχοντα προβλήματα και θα διαχειριζόταν ορθολογικά τις πηγές του  Αγίου Γεωργίου,  αυτού  του «θαύματος» της φύσης, που υδροδοτεί απλόχερα τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής.

 Η Πολιτεία αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, υιοθέτησε το αίτημα και από τα τέλη της 10ετίας του 2000 ξεκίνησε την εκπόνηση σχετικής μελέτης, η οποία και  ολοκληρώθηκε  σε όλα της τα στάδια πριν από 1 περίπου χρόνο.  

Δεν είναι μάλιστα καθόλου τυχαίο ότι  ήταν από τα πρώτα έργα που εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, με το ποσό των 140 εκατ. €. 

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα σημαντικό, υπερτοπικό έργο, που αφορά άμεσα 7 Δήμους από 4 διαφορετικούς νομούς.

Τους δήμους Ζηρού, Πρέβεζας, Άρτας, Νικολάου Σκουφά, Λευκάδας, Μεγανησίου και Ακτίου – Βόνιτσας. 

Συνολικά θα εξυπηρετήσει περίπου 150 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και πολύ περισσότερους τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αναθέτουσα Αρχή  του έργου ορίζεται το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο  μάλιστα έγκαιρα ξεκίνησε τις διαδικασίες δημοπράτησής του.

 Το συμβατικό αντικείμενο της εργολαβίας αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου μεταφοράς πόσιμου νερού συνολικού μήκους άνω των 100 χιλιομέτρων, νέες δεξαμενές, έργα στην υδρομάστευση κ.α.

Η διάρκεια κατασκευής του έργου ορίστηκε σε 40 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ στο αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνεται η λειτουργία & συντήρηση του έργου για 36 μήνες μετά τη βεβαίωση περαίωσης.

Ο διαγωνισμός εξελίχθηκε χωρίς προβλήματα, πραγματοποιήθηκε η αποσφράγιση των προσφορών από 4 συνολικά σχήματα και το έργο κατέληξε στη γνωστή εταιρεία ΤΕΡΝΑ.

Απέμεινε μόνο η υπογραφή της σύμβασης, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Και όμως …στο παρά πέντε, οι μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, έφεραν τα πάνω – κάτω στον αρχικό σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Κυβέρνηση άλλαξε τις προτεραιότητες, με αποτέλεσμα αρκετά έργα, μεταξύ αυτών και το προαναφερόμενο, να απενταχθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

 Πληροφορίες από την πλευρά Κυβερνητικών παραγόντων θέλουν το εν λόγω έργο να εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, κάτι το οποίο όμως  δεν το θεωρώ ιδιαίτερα εύκολο, παρά μόνο αν υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες.

Ήδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, δηλώσεις αλλά και πρωτοβουλίες Βουλευτών ώστε το θέμα θα έλθει προς συζήτηση και στη Βουλή.

Όλα καλά και χρήσιμα, όμως θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι  τοπικοί παράγοντες να συνειδητοποιήσουν ότι για να μη πάει το συγκεκριμένο έργο στις καλένδες, απαιτείται συντονισμός και η μέγιστη δυνατή πολιτική πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις !!!!

Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρότεινα στον Δήμαρχο Πρέβεζας, μιας και από τους άλλους Δημάρχους είναι ο μόνος που επανεκλέχθηκε, να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία συντονισμού και των 7 ενδιαφερόμενων δήμων και σε συνεργασία με τους Βουλευτές της περιοχής να επισκεφθούν τον αρμόδιο Υπουργό, απαιτώντας την κατά προτεραιότητα χρηματοδότηση του έργου.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα