23.7 C
Arta
5 Οκτωβρίου 2024

2013-2023: Δέκα χρόνια ιστορικών ερευνών και μελετών για την Ιερά Οικία της Θεοτόκου (Santa Casa).

Διαβάστε επίσης

Η εκπλήρωση της “προφητείας” και η επιτυχής διαδρομή του ακαδημαϊκού και ιστορικού ερευνητή Χάρη Κουδούνα 

Η προφητεία 

Το 2013 κυκλοφόρησε στην Ιταλία το φιλοσοφικό και αυτοβιογραφικό βιβλίο του Χάρη Κουδούνα με τίτλο: MP213 Tokyo Salonicco – Il volo della Verità (SBC edizioni), με μία σημαντική αναγνώριση τριών διεθνών βραβείων: Το βραβείο 2013 Penna d’Autore Città di Torino, το βραβείο 2014 “Il Molinello” και το βραβείο 2014 EMOTION Città di Cattolica. Στο ένατο κεφάλαιο του βιβλίου με τίτλο Porta Panagià (Πόρτα Παναγιά), στις σελίδες 92-97, ο συγγραφέας αφηγείται μεταξύ των άλλων, για πρώτη φορά και με προφητικό τρόπο, το θέμα της μεταφοράς της Ιεράς Οικίας της Θεοτόκου, από τους Αγίους Τόπους στο Λορέτο Ιταλίας με στάση στη Πύλη τρικάλων και με την υποστήριξη της οικογένειας των Αγγέλων Δούκα Κομνηνών. Ως σημαντικό σταθμό σε αυτή την επιχείρηση θεώρησε την βυζαντινή εκκλησία της Πόρτας Παναγιάς ή όπως ονομαζόταν Ιερά Μονή των Μεγάλων Πυλών της Ακαταμαχήτου Θεοτόκου, που ιδρύθηκε το 1283 από τον Σεβαστοκράτορα Ιωάννη Άγγελο Δούκα Κομνηνό, αποδίδοντας τις έρευνες στον πρωταγωνιστή του βιβλίου, που δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον συγγραφέα.

Η αρχή της ιστορικής διαδρομής

Τον Ιούλιο του 2014, ακριβώς έναν χρόνο κατόπιν της δημοσίευσης του άνω βιβλίου, μετά από μελέτες και σημαντικές έρευνες τόσο επί των πηγών όσο και επί των εδαφικών μερών, η ιστορική έρευνα του Χάρη Κουδούνα με τίτλο: “Η βυζαντινή εκκκλησία της Πόρτας Παναγιάς και η Αγία Οικία του Λορέτο. Ο ρόλος της βυζαντινής οικογένειας των Αγγέλων Δούκα Κομνηνών της Θεσσαλίας και της Ηπείρου”, δημοσιεύθηκε επισήμως με τον αριθμό  ν. 18/1 σελ. 169/186 Ρώμη 2014 στο επιστημονικό περιοδικό Α’ Κατηγορίας “Studi sull’Oriente Cristiano” του Ιταλικού Εθνικού Οργανισμού του Συστήματος Πανεπιστημιακών Μελετών και Ερευνών (ANVUR: National Agency for Evaluation of the University and Research System).

Τον Δεκέμβριο του 2014 το επίσημο περιοδικό “The Shrine of the Holy House – Loreto”, suppl. al n° 9 de “IL Messaggio della Santa Casa – Loreto” vol. 49 n° 3 (sept./Dec. 2014) σελ. 89/91 αναφέρθηκε επίσημα στην έρευνα του ακαδημαϊκού Χάρη Κουδούνα με ένα σημαντικό άρθρο στην αγγλική γλώσσα με τίτλο “An illuminating epigraph – An historical research of Haris Koudounas about the Holy House and the Angelo Comneno of Epiro and of Tessaglia.

Η εκκλησιαστική διπλωματία

Τον Ιανουάριο του 2016 ο Χάρης Κουδούνας ως εκπρόσωπος της Ακαδημίας επιστημών, γραμμάτων και τεχνών της Ρώμης “Accademia Angelico Costantiniana”, εκπληρεί ένα ταξίδι εκκλησιαστικής και πολιτιστικής διπλωματίας τόσο στην Ιταλία (Ρώμη, Βενετία, Λορέτο) όσο και στην Ελλάδα (Λαμία, Πύλη, Τρίκαλα, Άρτα και Αθήνα) ερχόμενος σε συνάντηση με ανώτατες εκκλησιαστικές και πολιτικές αρχές, καθώς και με ιστορικούς και πανεπιστημιακούς μελετητές, ήτοι με:

  • Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιταλίας και Μελίτης Γεννάδιο. (Βενετία Ιταλίας).
  • Τον S.E. Mons. Giovanni Tonucci, Προκαθήμενο Αρχιεπίσκοπο του Loreto και εκπρόσωπο του Ποντίφικα για το Ιερό Ναό του Λορέτο. (Λορέτο Ιταλίας).
  • Τον S.Ε. Mon. Edoardo Menichelli, επίσκοπο της Ancona-Osimo, σήμερα Καρδινάλιο και καθολικό αρχομανδρίτη (cardinale e arcivescovo cattolico italiano). (Ανκόνα Ιταλίας).
  • Την Ελληνίδα ζωγράφο Ιωάννα Ξέρα. (Λαμία).
  • Τον Α.Ε. Αρχιμαδρίτη Ιγνάτιο Σωτηριάδη, Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διοροδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων και Σύμβουλο επί της Ευρωπαικής ένωσης. (Αθήνα).
  • Τον ιστορικό της Άρτας, τον καθ. Αριστείδη Σχισμένο. (Άρτα).
  • Τον Αιδεσ/το Πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Πλακιά, γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητρόπολης της Άρτας. (Άρτα).
  • Τον Δήμαρχο της Άρτας Δρ. Χρήστο Τσιρογιάννη και τον Αντιπρόεδρο Πολιτισμού Τουρισμού και Απασχόλησης Δρ. Λιόντο Νικόλαο.
  • Τον Καθ. Κώστα Γιαννέλο, ιστορικό της Άρτας και τον ερευνητή Δρ. Κώστα Παπανικολάου. (Άρτα).
  • Τον Δήμαρχο Πύλης Τρικάλων κ. Κωνσταντίνο Μαράβα και μέλη του Δημοτικού συμβουλίου. (Πύλη).
  • Τον Ιστορικό τςη Πύλης Τρικάλων καθ. Βασίλειο Πανάγο.(Πύλη).
  • Τον Δημοσιογράφο Τρικάλων Δρ. Βασίλειο Αλεξίου.(Τρίκαλα).
  • Τον Α.Ε. Σεβασμιώταο Μητροπολίτη Τρίκης και Στεγών Χρυσόστομο. (Τρίκαλα).
  • Την αρχαιολόγο Κωνσταντίνα Ζήδρου, PhD Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

5-3-2016: Η πραγματοποίηση της προφητείας. 

Η θρησκευτική συνάντηση στο Λορέτο Ιταλίας 

Στις 5 Μαρτίου 2016, η “προφητεία” του Χάρη Κουδούνα που γράφτηκε στο βιβλίο “MP213 Tokyo Salonicco – Il volo della Verità” και δημοσιεύθηκε το 2013, επαληθεύθηκε ολοκληρωτικά. Δεκάδες περιοδικά και εφημερίδες του ιταλικού και δεθνούς τύπου καθώς και τα διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν τις ειδήσεις που ακολουθούν:

“Στις 5 Μαρτίου 2016, με την ευκαιρία της 700ης επετείου από την ίδρυση του Ιερού Ναού του Λορέτο, με την συγκατάθεση εκ μέρους της καθολικής Παπικής Αρχιερατικής αντιπροσωπείας, της ιεράς ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Ιταλίας και Μελίτης και της παρουσίας των ορθοδόξων αρχών των εκκλησιών της Αλβανίας, της Γεωργίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας και της Σερβίας, διοργανώθηκε από την Ακαδημία της Ρώμης Accademia Angelico Costantiniana, σε συνεργασία με τον Δήμο του Loreto, το διεθνές συνέδριο μελετών υπό το τίτλο “Η οδός των Αγγέλων”, για την ιστορία της Ιεράς Οικίας της Θεοτόκου κατά την περίοδο της παραμονής της στη Θεσσαλία. 

Συμμετείχαν επίσης οι οκτώ αδελφοποιημένες πόλεις [Altötting (Γερμανία), Częstochowa (Πολωνία), Fátima, (Πορτογαλία) Ναζαρέτ, (Ισραήλ) Daroun Harissa, (Λίβανος) Istra, (Ρωσία) Tukums (Λετονία)]. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την Υψηλή Αιγίδα του Βατικανού και υπό την Αιγίδα των Πρεσβειών επί της Αγίας Έδρας της Ρώμης, ήτοι της Ομοσπονδίας της Ρωσσίας, Αλβανίας, Γεωργίας, Ελλάδος, Ιταλίας, Ρουμανίας, Σερβίας, του Βασιλείου της Ισπανίας, της προξενικής αρχής της ομοσπονδίας της Ρωσίας στην Ανκόνα, του δήμου του Λορέτο, του συλλόγου Insieme per l’ATHOS, του Βασιλικού και Αυτοκρατορικού Οίκου “Angelo-Comneno di Tessaglia ed Epiro”, με την εισφορά της Ελληνικής Κοινότητας του νομού των Μάρκε. 

Στη συνάντηση πήραν μέρος η Παπική αντιπροσωπεία της Αγίας Οικίας του Λορέτο και οι δημοτικές αρχές της πόλεως του Λορέτο, της Πύλης Τρικάλων εκπροσωπούμενη από τον δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Μαράβα, της Άρτας εκπροσωπούμενη από τον Αντιδήμαρχο κ. Χάρη Παπάζογλου και αντιπροσωπευτικά στελέχη των πολιτιστικών συλλόγων των δύο ελληνικών πόλεων. 

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε επισήμως η κύρια ιστορική έρευνα από τον ακαδημαϊκό καθηγητή Χάρη Κουδούνα, ενώ εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από τους ομιλητές καθηγητές  π. Giuseppe Santarelli και Βασίλειο Πανάγο, ιστορικό ερευνητή, ειδικά προσκεκλημένο από την Πύλη τρικάλων μαζί με την αντιπροσωπευτική ομάδα του δήμου της πόλεως.

Η πολιτιστική εκδήλωση αποκορυφώθηκε μετά το τέλος του συνεδρίου εντός του Ιερού ναού του Λορέτο, ενώπιον της Αγίας Οικίας της Θεοτόκου, με μία τελετουργική παράκληση που σηματοδότησε την επίσημη αναγνώριση του αρχαιότερου λειψάνου της Θεοτόκου Μαρίας από τον ορθόδοξο κόσμο μετά από μελέτες που διεξήγαγαν ο π.Giuseppe Santarelli και ο Έλληνας ακαδημαϊκός Χάρης Κουδούνας. 

Είναι πλέον οριστικά διαπιστωμένο ότι o Οίκος που κατοικούσε η οικογένεια της Παναγίας στη Ναζαρέτ όπου ανακοινώθηκε η θαυματουργή γέννηση του Ιησού, μεταφέρθηκε το 1294 στο Λορέτο από την οικογένεια των Αγγέλων Δούκα Κομνηνών, αυτοκρατόρων του Βυζαντίου και στη συνέχεια δεσποτάδων της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. 

Πριν φτάσει στο έδαφος του νομού των Μάρκε, η Ιερά Οικία προστατεύθηκε από τον Σεβαστοκράτορα Ιωάννη Άγγελο Κομνηνό στην Πύλη Θεσσαλίας, επί της βυζαντινής εκκλησίας της Πόρτας Παναγιάς, που χτίστηκε για το σκοπό αυτό και υπάρχει μέχρι σήμερα. 

Στο Λορέτο η προσευχή των ορθοδόξων αρχών από όλη την Ευρώπη στον Ιερό Οίκο, με την ευκαιρία της έβδομης εκατονταετηρίδας από την ίδρυση της σημερινής Ποντιφικής Βασιλικής κατά την ημέρα της 5ης Μαρτίου 2016 θεωρείται πλέον μιά ιστορική στιγμή. 

Μια στιγμή που σηματοδοτεί την επίσημη αναγνώριση του αρχαιότερου αυτού λειψάνου της Θεοτόκου από τον Ορθόδοξο κόσμο. 

Την παράκληση προς την Παναγία Θεοτόκο, λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζερβός Γεννάδιος, Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Ιταλίας και Μελίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου”.

Η πολιτιστική διπλωματία

Την 1η Οκτωβρίου 2017 ο αναγνωρισμένος ιστορικός ερευνητής Δρ. Χάρης Κουδούνας, μετά από την συνάντηση που είχε με τον κ. Πέτρο Καψάσκη, ιδρυτή και πρόεδρο του (ΕΙΠΔ), του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας, ιδρύει στην Ανκόνα (Ancona) Ιταλίας το πρώτο παράρτημα του άνω Ινστιτούτου στο εξωτερικό (Ιταλία) με αντίστοιχο όνομα στα ιταλικά: Istituto Ellenico della Diplomazia Culturale) και προεδρεύει μέχρι σήμερα, ανοίγοντας μέσα σε έξι χρόνια τέσσερις ακόμη έδρες: στο Urbino, Osimo, Macerata e Ascoli Piceno, με πραγματοποίηση περισσοτέρων από ογδόντα (80) πολιτιστικών εκδηλώσεων στους τομείς της ιστορίας, ελληνικής γλώσσας, φιλοσοφίας, αρχαιολογίας, μουσικής και θεάτρου, υπό την Αιγίδα των δήμων των άνω πόλεων και διευθύνοντας μαζί με την αντιπρόεδρο του Ιταλικού ΕΙΠΔ Ιταλίας και σύζυγό του Dr. Catia Baldinelli, μία επιστημονική επιτροπή αποτελούμενη από δύο διευθυντές (Urbino, Macerata) τρείς πρέσβεις, τρεις εκπροσώπους στις πόλεις Osimo, Ascoli Piceno και δεκαεπτά μέλη.

Η συνέχεια της διαδρομής 

Το ίδιο έτος, ο ιστοριογράφος Χάρης Κουδούνας σχετικά με την πολυσυζητημένη υπόθεση του Λορέτο, όσο αφορά την αυθεντικότητα της μετατόπισης της Αγίας Οικίας της Θεοτόκου, δημοσίευσε για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα δύο δοκίμια:

Το πρώτο εκδόθηκε στην Ιταλία με τίτλο “Τα επτάσφράγιστα μυστικά της Πόρτα Παναγιάς της Πύλης Τρικάλων Θεσσαλίας και της Σάντα Κάζα (Santa Casa) του Λορέτου Ιταλίας” υπό μορφή e-book (SBC edizioni) και ένα δεύτερο δοκίμιο που εκδόθηκε στην Ελλάδα με τίτλο “Το αποκωδικοποιημένο μυστικό της Πόρτας Παναγιάς” (εκδόσεις Fylatos Publishing- Θεσσαλονίκη). Η επίσημη παρουσίαση του δευτέρου αυτού δοκιμίου έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου 2018 στα Ιωάννινα. 

Η έκδοση αγκαλιάζει όλη την ιστορία του Ι.Ν. με επεξήγηση του ναού και της πόλεως, των ιδιαιτέρων καλλιτεχνικών έργων και περιγράφει με ακρίβεια και με αυστηρή τεκμηρίωση εγγράφων, την λεγόμενη “questione lauretana”, την υπόθεση δηλαδή, περί της αυθεντικότητας της μετατόπισης της Αγίας Οικίας της Θεοτόκου, ασκώντας κριτική σε πολλαπλά έγγραφα, αρχίζοντας από εκείνα του Ricci και του Teramano του 15ου αιώνα, μέχρι εκείνων του 20ου αιώνα, από τον Chevalier μέχρι και των τελευταίων ιστορικών συμβολών.

Το 2018 δημοσιεύθηκε στην Ελλάδα το βιβλίο με τίτλο “Η Πύλη της Σοφίας” (εκδόσεις Fylatos Publishing- Θεσσαλονίκη) με πρόλογο της καθηγήτριας Μαρίας Κουρνέτα που αποτελεί την ελληνική έκδοση περισσότερο ανανεωμένη της ιταλικής έκδοσης με τίτλο MP213 Tokyo Salonicco – Il volo della Verità (SBC edizioni). Το βιβλίο παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πύλη Τρικάλων, Πτολεμαϊδα και στο Dusseldorf Γερμανίας.

Σύνδεση της Αγίας Οικίας της Θεοτόκου με τη Ιερά Σινδόνη

Το 2019 εκδώθηκε στην Ιταλία το δοκίμιο “La Sacra Sindone e la Santa Casa si Loreto – Il Passaggio ad Atene (Efesto Edizioni) με τις εισηγήσεις του Προέδρου της Ακαδημίας Angelico Costantiniana της Ρώμης P.pe Alessio Ferrari Angelo Comneno και της σινδονολόγου διεθνούς φήμης Δρ. Emanuela Marinelli. Το δοκίμιο φάνηκε αμέσως πολύ σημαντικό προσελκύοντας τη προσοχή των αναγνωστών και των ερευνητών, που εδώ και χρόνια ενδιαφέρονται, για την Σινδόνη και την Αγία Οικία του Λορέτο. 

Στις 28 Απρίλίου 2020 διαμέσου της ιταλικής εφημερίδας Il Corriere del Sud”, τέσσερις ιταλοί σημαντικοί ερευνητές, ήτοι, ο ιστορικός της Ι.Μ. του Λορέτο p. Giuseppe Santarelli, ο Δρ. Alessandro Piana, καθηγητής μοριακής βιολογίας, ερευνητής της Σινδόνης και συγγραφέας διαφόρων δημοσιεύσεων επί διεθνούς επιπέδου, ο Δρ. Fabio Quadrini ένας άλλος ερευνητής και σινδονολόγος, συγγραφέας πολλών άρθρων για την Σινδόνη και τέλος μία από τις πιό σπουδαίες γυναίκες επιστήμονες, με ειδικότητα στις μελέτες για την Σινδόνη σε διεθνές επίπεδο, συγγραφέας πολλών βιβλίων επί του θέματος, η Δρ. Emanuela Marinelli, έγραψαν καλώς ευνοϊκά κείμενα και άρθρα για τον έλληνα ιστοριογράφο Χάρη Κουδούνα.

Tο 2021 ακολούθησε η ελληνική έκδοση με τίτλο “Η Ιερά Σινδόνη και η Αγία Οικία της Θεοτόκου. Η διέλευση από την Αθήνα”(εκδόσεις Fylatos Publishing- Θεσσαλονίκη) με εισήγηση της αρχαιολόγου Κωνσταντίνας Ζήδρου, PhD του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ πολλά άρθρα δημοσιεύθηκαν επί του θέματος τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα

Προγραμματισμός παρουσιάσεων στην Ελλάδα και Ιταλία

Οι παρουσιάσεις στην Ελλάδα του τελευταίου δοκιμίου στην ελληνική γλώσσα, θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο  2024, μετά συνομιλίας που είχαμε με τον συγγραφέα Χάρη Κουδούνα με την παρουσία και συνεργασία της αρχαιολόγου Κωνσταντίνας Ζήδρου, PhD του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

To 2022 ένα καινούργιο δοκίμιο του Χάρη Κουδούνα, δημοσιεύθηκε στην Ιταλία με τίτλο “La simbologia medioevale nella Grecia del XII e XIII sec. Le chiese Bizantine dell’Attica, Beozia, Tessaglia e dell’Epiro” (Edizioni Efesto-Roma). 

Το δοκίμιο δίνει μεγάλη σημασία στο τεράστιο πεδίο τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολή που αποτελείται από μυριάδες συμβολικές φιγούρες που βρίσκονται σε εκκλησίες, μοναστήρια, φρούρια, εκκλησίες, ξενώνες, ακόμη και νοσοκομεία, που φέρνει στους μελετητές τεράστιο έργο στη μελέτη τόσο του συμβολισμού της μεσαιωνικής επιγραφικής, της σφραγιδογραφίας και της νομισματική και γενικότερα της ιστορίας της τέχνης. 

Η μελέτη αυτή, ειδικότερα, στοχεύει να αναδείξει τη στενή σχέση μεταξύ του μεσαιωνικού συμβολισμού που υπάρχει στις βυζαντινές εκκλησίες της Αττικής, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου και των συζυγικών συμμαχιών μεταξύ των ευγενών οικογενειών που όχι μόνο ενέκριναν και αποφάσισαν σε ποιόν ανήκε η ηγεμονία στη Μεσόγειο, αλλά επέτρεψαν και την ανάκτηση λειψάνων από τα εδάφη των Αγίων Τόπων. Σε αυτή τη γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, η Ελλάδα αντιπροσώπευε ανέκαθεν μια στρατηγική «πύλη», της οποίας η παρουσία και η σημασία δεν πρέπει οπωσδήποτε να υποτιμηθεί.

Οι παρουσιάσεις στην Ιταλία του τελευταίου δοκιμίου, θα πραγματοποιηθούν εντός του 2024, μετά συνομιλίας που είχαμε με τον συγγραφέα Χάρη Κουδούνα, ενώ εντός του ίδιου έτους θα είναι έτοιμη και η ελληνική έκδοση με αντίστοιχο τίτλο: “Η μεσαιωνική συμβολογία στην Ελλάδα κατά τον 12ο  και 13ο αιώνα. Οι Βυζαντινές εκκλησίες της Αττικής, Βιωτίας Θεσσαλίας και της Ηπείρου”.

Σήμερα

Οι έρευνες και οι μελέτες όμως δεν σταμάτησαν εκ μέρους του. Συνεχίζονται καθημερινά με καινούργια στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια για να κατανοηθεί το παρελθόν και να αξιολογηθεί η αξία του για το παρόν και το μέλλον. 

Καινούργιοι τομείς σπουδών αναπτύχθηκαν από τον Καθηγητή Δρ. Χάρη Κουδούνα, υπό την ιδιότητα του Επιστημονικού Διευθυντού και μέλους της Ακαδημαϊκής Γερουσίας & Συμβουλίου του Πανεπιστημίου της Γενεύης στην Ελβετία UNICAMPUS HETG, Τμήμα Φιλοσοφίας και Ανθρωπιστικών Επιστημών:

  • το τμήμα σπουδών και μελετών του Κβαντικού Λόγου και η σχέση αυτού με τις ανθρωπιστικές επιστήμες,
  • τα τμήματα εκβάθυνσης της ελληνικής γλώσσας και φιλοσοφικής ετυμολογίας των λέξεων αυτής:

a) Master Executive in: Lingua e Cultura Greca – Lingua Neogreca 1.

b) Master Executive in: Lingua e Cultura Greca – Lingua Neogreca 2 (Livello Avanzato).

Υ.Γ.

1) Μπορείτε να απευθυνθείτε στον συγγραφέα διαμέσου του email: studio.koudounas@gmail.com

2) Για περισσότερη ενημέρωση μπορείτε να χρησιμποποιήσετε τα παρακάτω link:

UniCampus HETG

www.iedc-ancona.com

www.hariskoudounas.com

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα