26.8 C
Arta
21 Μαΐου 2024

Όλγα Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση ΝΔ πρώτα υπονομεύει τα ΑΕΙ και κατόπιν τα «μεταρρυθμίζει»

Διαβάστε επίσης

Σημεία συνέντευξης της Όλγας  Γεροβασίλη, Δ’ Αντιπροέδρου της ΒτΕ και βουλευτή Άρτας ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, στον Τ/Σ EΡΤ News και στον Γ. Κουβαρά

Η εμπορευματοποίηση του αγαθού της δημόσιας, δωρεάν  παιδείας δεν αποτελεί μεταρρύθμιση

Σφοδρή κριτική άσκησε η Αντιπρόεδρος της ΒτΕ  στην κυβέρνηση, κατά την χθεσινή παρέμβασή της στην εκπομπή «Στο Κέντρο» με τον Γ. Κουβαρά, αναφορικά με την «μεταρρύθμιση εντός εισαγωγικών»  που επιχειρεί στην ανώτατη εκπαίδευση «Εδώ έχουμε μία άκρως συντηρητική στροφή προς την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του αγαθού της δημόσιας και δωρεάν παιδείας».

Σε θέματα διαφοράς αντίληψης για το κοινωνικό κράτος και για την ανεύρεση λύσεων για τη σημερινή πραγματικότητα στη χώρα επικεντρώθηκε στη  συνέχεια η κ. Γεροβασίλη επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαρχής έδειξε τις, υπονομευτικές για τη δημόσια παιδεία, δικές της: εξισώνοντας τα πτυχία κολεγίων με τα ελληνικά πανεπιστήμια, εισάγοντας την ελάχιστη βάση εισαγωγής αποκλείοντας από τα πανεπιστήμια 35.000 υποψηφίους, περιορίζοντας τον αριθμό των σχολών  συρρικνώνοντας στην ουσία πολλά πανεπιστήμια και σχολές και φροντίζοντας να δυσφημίσει την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση. Εκτός από την παραβίαση του συντάγματος,  χθες κατήργησε και το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίωνπαρεμβαίνοντας εκβιαστικά για τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι εξετάσεις».

Το ποιο τρόπο θα βρουν οι φοιτητές  και η πανεπιστημιακή κοινότητα  να αντιδράσουν σε οπισθοδρομική μεταρρύθμιση είναι δικό τους θέμα. Το δικαίωμά τους να αντιδράσουν το στηρίζουμε απολύτως

Σχετικά με τις καταλήψεις και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις η Ό. Γεροβασίλη σημείωσε τα εξής:  «Το ποιο τρόπο θα βρουν οι φοιτητές  και η πανεπιστημιακή κοινότητα  να αντιδράσουν σε οπισθοδρομική μεταρρύθμιση είναι δικό τους θέμα. Το δικαίωμά τους να αντιδράσουν το στηρίζουμε απολύτως. Το βέβαιο είναι», συνέχισε «ότι οι μεγάλες, αυτές αλλαγές δεν γίνονται χωρίς συνεννόηση, χωρίς να υπάρχει διεργασία, διαβούλευση με την κοινωνία, την οποία την αφορά άμεσα. Και ξέρετε, το ζήτημα των πανεπιστημίων δεν περιορίζεται μόνο  στους φοιτητές και την εκπαιδευτική κοινότητα. Αφορά το σύνολο της χώρας».

Με κοπτοραπτική επιχειρημάτων που υπηρετούν τα σχέδιά της για ιδιωτικά πανεπιστήμια η κυβέρνηση περιφρονεί την πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία

«Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ουδεμία συζήτηση με τις πρυτανικές αρχές, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί επιχειρήματα παραπλανητικά περί μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι και κερδοσκοπικά. Ξέρετε να έχει το Χάρβαρντ, π.χ. κάπου ένα παράρτημα, ένα κέντρο στην Ευρώπη; Δεν υπάρχει, γιατί τα φημισμένα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια δεν έχουν πουθενά αλλού παραρτήματα, συνεργασίες κλπ  και Αυτό συμβαίνει γιατί «οι χώρες οι οποίες έχουν αυτό το  πανεπιστημιακό «brand», το θέμα της έρευνας, το θέμα της γνώσης το φυλάνε για το κράτος τους και επίσης για το ΑΕΠ της χώρας τους».

Η νομική Πάτρας δεν άνοιξε γιατί «η χώρα δεν αντέχει άλλους δικηγόρους». Τώρα ξαφνικά, γιατί αντέχει;

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης κόβονται και ράβονται για να εξυπηρετήσουν τις προτεραιότητές της. «Γιατί έπρεπε η νομική της Πάτρας να μην ανοίξει με το επιχείρημα ότι δεν αντέχει η χώρα άλλους δικηγόρους; Τώρα ξαφνικά η χώρα αντέχει με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Γιατί αποκλείστηκαν 35.000 υποψήφιοι με την ελάχιστη βάση εισαγωγής ως μη ικανοί να σπουδάσουν; Τώρα θα σπουδάσουν ως ικανοί ή ως έχοντες τους οικονομικούς πόρους; », διερωτήθηκε, τέλος, η Ό. Γεροβασίλη. 

Στηρίζουμε τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Η κοινωνία αμύνεται και αντιδρά υγιώς στην επιχείρηση αφανισμού της

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει τις αγροτικές κινητοποιήσεις». Ξεκαθάρισε η βουλευτής Άρτας διευκρινίζοντας ότι «στηρίζουμε τις υγιείς αντιδράσεις της κοινωνίας η οποία βρίσκεται προ εκρήξεως ούσα σε πολύ χειρότερη θέση κατά τον 5ο χρόνο διακυβέρνησης ΝΔ με τον Πρωθυπουργό «να κάνει έφοδο για να αφανίσει ό,τι υπάρχει στη χώρα ξεκινώντας από την οικονομία, την ακρίβεια, τα νοικοκυριά, τον τρόπο που ζουν, τη νεολαία που της έχει κόψει κάθε όνειρο και κάθε δυνατότητα».

Αναφερόμενη στη συνέχεια στην θετική ψήφο αρχικά και στην ψήφο ανοχής της κοινωνίας προς τον κ. Μητσοτάκη στη συνέχεια το συσχέτισε και με την  ανεπάρκεια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τη δεδομένη στιγμή λέγοντας ότι «Προφανώς δεν πείσαμε τον κόσμο. Αν το είχαμε κατορθώσει δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα»

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανασυγκροτείται. Θα πείσουμε την κοινωνία ότι είμαστε η μοναδική δύναμη που μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική

Απαντώντας σε ερώτηση για τις χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η Όλγα Γεροβασίλη αναφέρθηκε στην περίοδο της διπλής εκλογικής ήττας, της αποχώρησης Τσίπρα, στις εσωκομματικές εκλογές, στην εκλογή νέου προέδρου με μαζική συμμετοχή αλλά και στη διάσπαση που ακολούθησε, ως μία περίοδο ρευστή και με αδυναμίες, η οποία όμως -έχοντας και ο νέος Πρόεδρος αξιοποιήσει τον χρόνο που ευλόγως του δόθηκε για να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα της χώρας μας-κλείνει. «Είμαστε όλοι στην ίδια γραμμή και τη μάχη τη δίνουμε όλοι μαζί, με πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη» σημείωσε η κ. Γεροβασίλη αποτυπώνοντας την εικόνα συνοχής που επικρατεί στο κόμμα και κατέληξε:  «Ολοκληρώνουμε  την συγκρότηση αφηγήματος που θα πείσει ότι είναι ρεαλιστικό εφικτό και αναγκαίο. Είμαστε σε μια διαδικασία πολύ κοντά στο συνέδριό μας, πολύ κοντά στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη έχουμε δημοσιεύσει σειρά ολοκληρωμένων προτάσεων που επεξεργαζόμαστε. Θα τις μοιραστούμε με την κοινωνία το αμέσως επόμενο διάστημα και επειδή ο δρόμος είναι μπροστά μας, πιστεύω ότι μέχρι και τις εκλογές θα καταφέρουμε να πείσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και πρέπει να είναι η μοναδική δύναμη, που μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική».

Οι συνεργασίες των προοδευτικών δυνάμεων είναι επιτακτική ανάγκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να το εγγυηθεί.
Αναφορικά τέλος με το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την πιθανότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στην  επιτακτική ανάγκη  των συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων  στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, με στόχο την επόμενη μέρα και την αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας, υπογραμμίζοντας παράλληλα το εξής:  «Θεωρώντας δεδομένη την αυτονομία κομμάτων, πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί και πρέπει να διατηρήσει τη δεύτερη θέσηστις επερχόμενες ευρωεκλογές, διότι θεωρώ ότι είναι η μόνη δύναμη, η οποία πραγματικά μπορεί να προχωρήσει τα πράγματα και στο κομμάτι της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων».

Δείτε σχετικό video > https://youtu.be/2ZSBt1l7hd8?feature=shared

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα