12.6 C
Arta
22 Νοεμβρίου 2024

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ…θέσεις για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, την ΦΥΣΗ, το ΚΥΝΗΓΙ: ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ τα θηράματα του…σουγιά.

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΛΥΤΡΑΣ

Είναι σε όλους γνωστό ότι εκτός από τα «κλασικά θηράματα» που αναζητεί στο δάσος ο κυνηγός, υπάρχουν κι άλλες προκλήσεις τις οποίες κυνηγά με τον ίδιο, αν όχι μεγαλύτερο, ζήλο. Όμως με διαφορετικό όπλο, τον κυνηγετικό σουγιά…

  Τα γνωστά από την αρχαιότητα μανιτάρια, που φυτρώνουν στα δάση και τους κάμπους της Ελλάδας, δεν έχουν, δυστυχώς, στις μέρες μας τη φήμη που τους αξίζει. Οι νεότεροι δεν τα γνωρίζουμε πια, στους δε ηλικιωμένους θυμίζουν τα δύσκολα χρόνια της ανέχειας. Όμως, αντιθέτως με τα όσα συχνά νομίζουμε, τα μανιτάρια είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες, έχουν τις ίδιες πρωτεΐνες με το κρέας, χωρίς να έχουν τις τοξίνες και τα λίπη του. Ακόμα είναι μια τροφή που περιέχει μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία. Ένα είδος μανιταριών, αλαφίτια με το βερικοκί χρώμα τους περιέχουν χρυσό, αποτελώντας έτσι μοναδική τροφή τέτοιου τύπου!

  Όλοι έχουμε ακούσει για δηλητηριάσεις που οφείλονται σε κατανάλωση μανιταριών και από άγνοια πια τα φοβόμαστε. Πράγματι μεταξύ των 4000-5000 ειδών μυκοχλωρίδας που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, μόνο γύρω στα 300 είδη μυκήτων είναι φαγώσιμα.

  Το μάζεμα των μανιταριών θέλει αρκετή προσοχή. Και αυτό γιατί ένας και μόνο δηλητηριασμένος μύκητας αρκεί για να δηλητηριάσει ένα ολόκληρο καλάθι με πεντανόστιμα καστανομανίταρα.

  Βασικές αρχές για το μάζεμα.

 * Να έχουμε πάντα μαζί μας μία βέργα και μερικές χάρτινες σακούλες όταν πάμε για μάζεμα, καθώς και ένα μπαστούνι για να καθαρίζουμε τα πόδια των μανιταριών από τα φύλλα ή το χώμα. Είναι σημαντικό να έχουμε μια πλήρη οπτική επαφή για τη σαφή αναγνώριση του μανιταριού.

  *Τα θανατηφόρα της οικογένειας των αμανιτών φυτρώνουν πολύ εύκολα κοντά στα καλά μανιτάρια, γι’ αυτό χρειαζόμαστε τις χάρτινες σακούλες για να τοποθετήσουμε ξεχωριστά τα γνωστά μας μανιτάρια, ξεχωριστά τα αμφίβολα και ξεχωριστά τα άγνωστα ώστε να τα πάμε για «εξακρίβωση» στο φαρμακοποιό της περιοχής, ο οποίος τα έχει μελετήσει.

  * Ποτέ δεν βάζουμε τα μανιτάρια που μαζεύουμε σε πλαστικές σακούλες, γιατί σαπίζουν με πολύ γρήγορο ρυθμό όταν δεν αναπνέουν.

   * Πέρα από τα φαγώσιμα υπάρχουν και τα φαρμακευτικά, που προκαλούν παρενέργειες όταν τα τρώμε. Μερικά δεν τρώγονται ωμά και άλλα είναι γνωστά για τις ναρκωτικές ουσίες τους.

 Αρκετά όμως για τους κινδύνους, ας μιλήσουμε για τα φαγώσιμα που βρίσκονται άφθονα στη Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια διεξάγεται στη Μακεδονία και την Ήπειρο μεγάλης κλίμακας εξωτερικό εμπόριο βολιτών από ξένους και ντόπιους εμπόρους. Τους βολίτες τους τηγανίζουμε με βούτυρο, σκόρδο και μαϊντανό ή τους μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα σαν κρέας. Ξεραίνονται εύκολα και σε σκόνη νοστιμίζουν αρκετά φαγητά. Μια προειδοποίηση, τα μανιτάρια είναι ένα είδος ανάμεσα στα φυτά και τα ζώα, πολύ ευαίσθητο, και γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνονται ολόφρεσκα. Ένας καλός σύγχρονος τρόπος διατήρησης τους είναι να τα καταψύξουμε, αφού τα έχουμε καθαρίσει και πλύνει. Έτσι δεν χάνουν τη γεύση τους όταν μαγειρεύονται παγωμένα.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα