25.4 C
Arta
27 Ιουλίου 2024

Μια άγνωστη πτυχή της Γερμανικής ιστορίας: τα μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου

Διαβάστε επίσης

Στο ταξιδιωτικό- ιστορικό κανάλι AlexonRoad οι Γερμανοί γνωρίζουν ένα άγνωστο για αυτούς ιστορικό κεφάλαιο: τις βιαιότητες που διέπραξε ο Γερμανικός στρατός στα χωριά της Ηπείρου, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο…
Βήμα – βήμα επισκέπτεται τέσσερα μαρτυρικά ορεινά χωριά και καταγράφει τα βιώματα και την ψυχολογία των κατοίκων…
Πρώτος ο Καταρράκτης… ακολουθούν οι Λυγκιάδες, το Λέχοβο και η Παραμυθιά από 340 χωριά που η μεραρχία Εντελβάις κατέστρεψε στην περιοχή.
Η Κατερίνα Σχισμένου, ένας διάμεσος μεταξύ των Γερμανών οδοιπόρων και των κατοίκων των χωριών Καταρράκτη και Λυγκιάδες, δίνει την δική της νότα στην καταγραφή των εικόνων…

Στην περιγραφή του βίντεο αναφέρονται:

“Είναι τόσο σημαντικό να τα θυμόμαστε όλα αυτά και να μάθουμε τι συνέβη. Έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε στο τέλος: Κανείς δεν μας έχει ξεχάσει, γιατί υπάρχουμε”. (Χρήστος Φούκας, κάτοικος Λυγκιάδων)

Σε αυτή την περιήγηση με μοτοσικλέτα στα βουνά της βόρειας Ελλάδας, αφηγούμαστε την ιστορία τεσσάρων χωριών που δέχθηκαν βάναυση επίθεση από τα γερμανικά στρατεύματα της Βέρμαχτ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο πλαίσιο της καταπολέμησης των ανταρτών. Δυστυχώς, δεν επρόκειτο για μεμονωμένες περιπτώσεις, καθώς ολόκληρη η Ελλάδα επηρεάστηκε από την τρομοκρατία των Γερμανών κατακτητών. Ένα σκοτεινό κεφάλαιο της ελληνογερμανικής ιστορίας που είναι ακόμη γνωστό σε λίγους.

Μια σύμπτωση μας οδήγησε σε αυτά τα χωριά. Στο δρόμο συναντήσαμε με τη μοτοσικλέτα του έναν Γερμανό διπλωμάτη, ο οποίος ήταν υπεύθυνος μεταξύ άλλων για τις γερμανοελληνικές πολιτιστικές ανταλλαγές στα λεγόμενα μαρτυρικά χωριά. Η συνάντηση αυτή οδήγησε σε μια πρόσκληση για μια εκδήλωση μνήμης σε ένα από τα χωριά που είχαν δεχθεί επίθεση, η οποία με τη σειρά της έδωσε την ιδέα για την ταινία αυτή.

Μια ταξιδιωτική ταινία που σας ταξιδεύει εκτός της πεπατημένης τουριστικής διαδρομής στα μοναχικά βουνά της Ηπείρου και μιλάει για ένα σκοτεινό κεφάλαιο της κοινής μας ιστορίας.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα