22.6 C
Arta
12 Οκτωβρίου 2024

Νέα διοίκηση στον ΦΟΔΣΑ Ηπείρου: Λύσεις στα προβλήματα θα υπάρξουν;

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Με καθυστέρηση κάποιων εβδομάδων, σε σχέση με άλλες Περιφέρειες, ολοκληρώθηκαν τελικά οι διαδικασίες για την εκλογή της νέας διοίκησης στον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου και ελπίζουμε ότι οι ενστάσεις που εκκρεμούν δε θα οδηγήσουν σε επανάληψή τους. 

 Πρόεδρος στο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Ηπείρου, για τα επόμενα 5 χρόνια, εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις που τον θεωρούσαν ως το μεγάλο φαβορί για τη θέση.

Σε αντίθεση με ότι συνέβη στην ΠΕΔ Ηπείρου, στη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία, υπήρξε “απόλυτη πειθαρχία” από τους εκλέκτορες και κάποιοι λίγοι που πίστεψαν ότι μπορούσαν “να ξανακάνουν τη ζημιά”, μάλλον δεν είχαν καθαρή εικόνα των συμφωνιών που είχαν προηγηθεί, “πάνω και κάτω από το τραπέζι”.   

Αυτή τη φορά υπήρξε πολύ καλύτερος συντονισμός, ενώ σύμφωνα με όσα πληροφορούμαστε, όπου χρειάστηκε, ασκήθηκαν και οι ανάλογες πιέσεις από κομματικούς παράγοντες της ΝΔ αλλά και από την Περιφέρεια Ηπείρου. 

Αν εξαιρέσουμε 2-3 Δημάρχους και άλλους τόσους Δημοτικούς Συμβούλους, που επέλεξαν να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Δημάρχου Ζηρού κ. Ζυγούρη, όλοι οι άλλοι “ακολούθησαν τη γραμμή” και τα συμφωνηθέντα, τουλάχιστον στην εκλογή Προέδρου.

  Άλλωστε όλοι κι όλοι 30 ήταν οι εκλέκτορες, εκ των οποίων το 70% περίπου πρόσκειται στην Κεντροδεξιά παράταξη και συνεπώς ήταν σχετικά εύκολο να “ελεγχθούν”.

 Διασταυρωμένες πληροφορίες που συλλέξαμε,  θέλουν και στελέχη της Κεντροαριστεράς να συμμετείχαν στις σχετικές συζητήσεις και συμφωνίες, με αντάλλαγμα τη θέση του αντιπροέδρου.

 Όμως λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, καθώς  η κ. Τατιάνα Καλογιάννη “έκανε την έκπληξη”, κερδίζοντας οριακά τον συνυποψήφιό της..

Συγκεκριμένα η κ. Καλογιάννη, η οποία σημειωτέον είχε προταθεί για τον ΦΟΔΣΑ από την παράταξη του  Δημάρχου Ιωαννιτών κ. Θωμά Μπέγκα, εκλέχτηκε αντιπρόεδρος με 16 ψήφους, ενώ ο άλλος υποψήφιος, ο κ. Χρυσοστόμου, αντιδήμαρχος στο Δήμο Ιωαννιτών, πήρε 11 ψήφους.

Αυτή η εξέλιξη,  σύμφωνα πάντα με διασταυρωμένες πληροφορίες, έχει δυσαρεστήσει κάποιους Κεντροαριστερούς, οι όποιοι δείχνουν μετανοιωμένοι για τις επιλογές τους.

Τα έχουν βάλει προσωπικά με τον κ. Γεωργάκο, στον οποίο καταλογίζουν ότι δεν τήρησε τη συμφωνία, καθώς μετά την εκλογή του δεν ασχολήθηκε όσο θα έπρεπε με την υποψηφιότητα του αντιπροέδρου. 

Όμως επειδή τα σκουπίδια δεν έχουν χρώμα,  οφείλουν ΟΛΟΙ , πέρα από προσωπικές πικρίες και παραταξιακές στρατηγικές, να συμβιβαστούν στη νέα πραγματικότητα και με ενωτική διάθεση να δρομολογήσουν λύσεις στα πολλά προβλήματα του ΦΟΔΣΑ.

Και επειδή την προηγούμενη 4ετία βιώσαμε διάφορα ευτράπελα, καλό θα ήταν ο νέος Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ να μας πει από νωρίς τις θέσεις του σχετικά με κάποια ερωτήματα που αιωρούνται και αφορούν την πολιτική που προτίθεται να χαράξει στη τρέχουσα θητεία : 

Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργάκος οφείλει να ξεκαθαρίσει:

  1. Αποδέχεται τη βασική αρχή ότι η διαχείριση των σκουπιδιών αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων και δεν  προτίθεται να επιτρέψει πισωγυρίσματα και παρεμβάσεις από παράγοντες εκτός του Φορέα;
  2.  Είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί αρμονικά με την κ.  Καλογιάννη, της οποίας η εμπειρία, οι γνώσεις και οι απόψεις στα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων είναι δεδομένες ή θα υπάρξουν διχογνωμίες και άγονες αντιπαραθέσεις;
  3. Προτίθεται να συνεχίσει τη δουλειά που έγινε την προηγούμενη περίοδο, που μπήκαν οι βάσεις για την σύγχρονη και ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος ή θα χαράξει τη δικιά του στρατηγική, διαχωρίζοντας τη θέση του από προηγούμενες αποφάσεις;
  4. Διαθέτει κάποιο ρεαλιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων και εκκρεμοτήτων, όπως πχ η λειτουργία των ΣΜΑ και των ΧΥΤΥ, η τιμολογιακή πολιτική, η μείωση του όγκου των σκουπιδιών, η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση κλπ ή προτίθεται να κινηθεί στη λογική “βλέποντας και κάνοντας”;

Σε κάθε περίπτωση το νέο ΔΣ, μαζί με τις ΟΛΟΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΕΣ για επιτυχία στο έργο του, καλείται να αναλάβει το συντομότερο δυνατόν τις υποχρεώσεις του και να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πολλές εκκρεμότητες που απορρέουν από συμβάσεις και παλιότερες αποφάσεις, προς όφελος των κατοίκων της Ηπείρου, οι οποίοι και καλούνται στο τέλος αυτοί να “πληρώσουν το μάρμαρο”. 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα