25.4 C
Arta
27 Ιουλίου 2024

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΣ: Το ΤΕΕ οφείλει να αρθεί ξανά στο ύψος του θεσμικού του ρόλου

Διαβάστε επίσης

Το 2023 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ίδρυση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του  μεγαλύτερου επιστημονικού φορέα της χώρας και θεσμοθετημένου τεχνικού συμβούλου της πολιτείας.  

Ποια είναι όμως η θέση του ΤΕΕ στη συνείδηση των συναδέλφων μηχανικών; Αντιλαμβάνονται το ΤΕΕ ως έναν φορέα με κύρος που ασκεί το θεσμικό του ρόλο υπέρ του μηχανικού και της κοινωνίας ή το απαξιώνουν και θεωρούν ότι δεν προσφέρει τίποτα σ’ αυτούς ως επιστήμονες, επαγγελματίες και μέλη της κοινωνίας; 

Η απάντηση είναι ευκόλως εννοούμενη… και όταν ως μηχανικοί μπούμε στο παραβάν για να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα, ας αναλογιστούμε τι ακριβώς θέλουμε και απαιτούμε από το ΤΕΕ. Θέλουμε ένα σταθερό νομοθετικό περιβάλλον και ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο στο σχεδιασμό των έργων ή σύγχυση, αβεβαιότητα και ανασφάλεια δικαίου; Θέλουμε ένα αυστηρό πλαίσιο καθορισμού των αμοιβών ή συνέχιση του ευτελισμού της αμοιβής μας; Θέλουμε ένα ΤΕΕ με κύρος που θα λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας ή ένα ΤΕΕ που θα λειτουργεί ως γραφείο δημοσίων σχέσεων με κυβερνητικά στελέχη;

Το ΤΕΕ οφείλει να αρθεί ξανά στο ύψος του θεσμικού του ρόλου. Να αποκαταστήσει τη θέση του μηχανικού στην Ελληνική κοινωνία και να συμβάλει υπεύθυνα στον εκσυγχρονισμό και την ασφαλή λειτουργία των υποδομών της χώρας.  

Στις 19 Μαΐου θα έχουμε δύο επιλογές: είτε θα αφήσουμε να συνεχιστεί η ίδια αυτή κατάσταση με τα ίδια πρόσωπα ή  θα επιλέξουμε διαφορετικά με στόχο το  επάγγελμά μας να ανακτήσει το κύρος του και εμείς οι μηχανικοί την  αξιοπρέπεια μας και το ρόλο που παραδοσιακά είχαμε στην κοινωνία. 

Η δική μας δουλειά είναι να παράγουμε έργα και να τα αποδίδουμε στην κοινωνία. Η δική μας δουλειά είναι το μέσον για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του κοινωνικού συνόλου. Τη δική μας δουλειά ας την κάνουμε με την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ που της αναλογεί.   

Γιώργος Θωμάς

Πολιτικός Μηχανικός 

Υποψήφιος για το περιφερειακό τμήμα του ΤΕΕ Ηπείρου με την  «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΔΕΣΜΗ)»

Υποψήφιος για το κεντρικό ΤΕΕ με την «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΔΗΣΥΜ)»

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα