13.2 C
Arta
21 Δεκεμβρίου 2024

Βέλη Εχεπευκή…

Διαβάστε επίσης

Μια εξαιρετικού ενδιαφέροντος επιστημονική ημερίδα πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Κυριακής (26-05-2024», στην αίθουσα εκδηλώσεων του  Επιμελητηρίου Άρτας, με συνδιοργανωτές: την Β΄ Καρδιολογική Κλινική του Παν/κού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, την Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας καθώς και τον Εδώ Ιατρικό Σύλλογο. 

Το θέμα της ημερίδας ήταν: «Καρδιακή Ανεπάρκεια-Μην Αγνοείς τα Συμπτώματα, Νιώσε την Καρδιά σου», τις επί μέρους ενότητες του οποίου, ανέλυσαν, αντίστοιχα διακεκριμένοι καρδιολόγοι συνεργάτες της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής ΠΓΝΙ : 

«Τι είναι η Καρδιακή Ανεπάρκεια και πως μπορεί να προληφθεί»(σ. σ, Κατερίνα Κ. Νάκα-Καθηγήτρια Καρδιολογίας) 

• «Αρτηριακή Υπέρταση-Η σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης και αντιμετώπισης» (σ. σ, Ηλίας Γκαρτζονίκας, ειδικός καρδιολόγος).

«Κολπική Μαρμαρυγή- Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης(σ. σ, Σπυρίδων Αθανασίου Σιώρος, ειδικός καρδιολόγος) 

«Ο ρόλος της Άσκησης στην πρόληψη και διαχείριση των καρδιαγγειακών  νοσημάτων»(σ. σ Ηλέκτρα Στάμου, ειδικός συνεργάτης). 

***

Σημειωτέον ότι τους παριστάμενους «Καλωσόρισαν» οι κ.κ Λ. Μιχάλης καθηγητής καρδιολογίας της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, Κ. Σκορδής ειδικός καρδιολόγος  Καρδιολογικής Κλινικής  Γενικού Νοσοκομείου Άρτας και Ευάγγελος Χαρμπής Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Άρτας. Ωστόσο παρά το τεράστιο ενδιαφέρον της ημερίδας η εκδήλωση δεν είχε την ανάλογη προσέλευση, κυρίως από τους απλούς πολίτες της Άρτας, αλλά ούτε από την πλευρά των εκπροσώπων των τοπικών αρχών, πλην εκείνης του βουλευτού κ. Γιώργου Στύλιου. Πιθανόν, όπως σχολίασαν κάποιοι των παρισταμένων η προ-αναγγελία της εν λόγω ημερίδας να έγινε λιγότερο έγκαιρα και τα τοπικά ΜΜΕ να μην είχαν τον χρόνο να την προβάλουν. Πάντως την εξέλιξή της κατέγραψε και προέβαλλε ζωντανά η Visioair Productions-webTv”  και από ό, τι πληροφορήθηκα είναι πολλοί από τους εδώ Αρτινούς πολίτες, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα που την παρακολούθησαν.

*** 

Πάντως μέσα στα πολλά αξιοσημείωτα της εν λόγω ημερίδας, ήταν ο απλός και κατανοητός λόγος των ομιλητών και ιδιαίτερα η έξοχη περιγραφή της καρδιακής ανεπάρκειας και του τρόπου αντιμετώπισής της από την καθηγήτρια καρδιολογίας  κ. Κατερίνα Νάκα. 

Όμως  ευνοϊκά ήταν και τα σχόλια του ακροατηρίου για τον πλήρη και εμπεριστατωμένο τρόπο που ο καθένας  των υπολοίπων εξαίρετων ιατρών ανέπτυξε την αντίστοιχη  θεματική του ενότητα, αλλά  και γενικότερα για τις πολύ εύστοχες και κατατοπιστικές απαντήσεις όλων  των ομιλητών στις τεθείσες ερωτήσεις του κοινού. 

Πάντως πολλοί ενδιαφέρουσες και πρακτικά χρήσιμες ήταν προεχόντως οι σύντομε παρεμβάσεις του κ. Λ. Μιχάλη ο οποίος, ως ειδήμων και πολύπειρος επιστήμων καρδιολόγος,  πέραν των χρήσιμων συμβουλών του σε πρακτικά ζητήματα καρδιοπαθών, σχολιάζοντας την προτροπή της κ. Ηλέκτρας Στάμου για τον ρόλο της άσκησης και την διαχείριση των καρδιαγγειακών νοσημάτων,, έριξε την ιδέα να δημιουργηθεί στην Άρτα ένα κέντρο άσκησης των καρδιοπαθών με στόχο την ποιότητα ζωής τους. Μακάρι η φωνή του να είναι σε Αρτινά ώτα ακουόντων….    

***

Ένα από τα κακά  των πόλεων ανά της επικράτεια, που αναμφίβολα ταλαιπωρεί  κυρίως τους ξένους επισκέπτες ,είναι η ελλιπής,  και ενίοτε η μη, ευδιάκριτη αρίθμηση  των κτιρίων , που ίστανται ένθεν κακείθεν των περισσότερων δρόμων τους. Μάλιστα στις πόλεις όπου οι νεότερες κατασκευές πληθαίνουν, το φαινόμενο εντείνεται, ενώ, αν και  η διεύθυνση ενός ακινήτου είναι πλήρης και γνωστή στον επισκέπτη, εν τούτοις η έλλειψη της προβλεπόμενης αρίθμησης των κτιρίων, καθιστά τον εντοπισμό τους, από πολύ δύσκολο έως αδύνατο.. Παλαιότερα, βέβαια,  στις μεγάλες πόλεις, κατά μία έννοια τη λύση του προβλήματος, διευκόλυναν οι χρήσιμες πληροφορίες που οι ενδιαφερόμενοι έπαιρναν από τους ερωτώμενους περιπτεράδες , σήμερα  όμως, που τα περίπτερα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, δυστυχώς, αλλά σχεδόν εξέλιπε αυτή η διευκόλυνση με συνέπεια το πρόβλημα αντί να αμβλύνεται  οξύνεται. Ενώ η ταλαιπωρία των πολιτών μεγαλώνει όταν, πολλές φορές περπατάνε στην οδό πάνω-κάτω, εκατοντάδες μέτρα για τον εντοπισμό του ακινήτου.. Θα έλεγα ακόμη πως και εκείνοι που  έχουν την πολυτέλεια να χρησιμοποιούν το ενσωματωμένο GPS  στο κινητό  τους τηλέφωνο, και πάλι  δεν θα έβρισκαν εύκολα το ζητούμενο κτίριο, αφού θα έλλειπε η από τις υπηρεσίες του οικείου Δήμου εντοιχισμένη αριθμημένη  πινακίδα ή, ενώ  υπήρχε δεν φαινόταν το νούμερο

***

Και όμως σύμφωνα με την Εγκύκλιο αρ 6/07-02-2020 Υπουργείου Εσωτερικών προς τους Δήμους της επικράτειας, σαφώς αναφέρεται στα της ονοματοδοσίας είτε μετονομασίας- οδών και πλατειών, αλλά και στην, για λόγους ομοιομορφίας και κυρίως χρηστικότητας, αρίθμηση των οδών. Μάλιστα αναφορικά με την χρησιμότητα της  εν λόγω «αρίθμησης»   συνιστάται να γίνεται με αύξουσα  σειρά από ανατολή προς δύση και από βορρά προς νότο και με τους ζυγούς αριθμούς να βρίσκονται στην δεξιά πλευρά του δρόμου(*).

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της σωστής αριθμητικής σήμανσης των ακινήτων είναι ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή, με έγγραφό της προς το Υπουργείο Εσωτερικών, εν όψει της τελευταίας Γενικής Απογραφής Κτιρίων και Πληθυσμού – Κατοικιών, για την διευκόλυνση και την πληρότητα του έργου της, αιτήθηκε όπως «οι Δήμοι της Χώρας να προβούν το συντομότερο δυνατό στην ονοματοθεσία των οδών – πλατειών και στην αρίθμηση των οικοδομών στους οικισμούς που κατά την κρίση των αρμοδίων Τεχνικών Υπηρεσιών έχουν κανονική ρυμοτομία και στους οποίους υπάρχει έλλειψη (μερική ή ολική) των ανωτέρω στοιχείων». 

***

Πάντως το πρόβλημα εδώ στην πόλη, και υπάρχει και είναι οξυμένο και παραμένει διαχρονικά άλυτο σε μεγάλα τμήματά της, Μια πρόχειρη ματιά «ανά τας οδούς και ρύμας»(σ. σ, στους δρόμους και τα σοκάκια)  της Άρτας  θα διασφαλίσει το αληθές των πιο πάνω γραμμών… Γιατί πραγματικά, η συντριπτική πλειονότητα των κτιρίων, κυρίως στις παλιές οδούς της πόλης  δεν έχει σχεδόν καθόλου την προβλεπόμενη αρίθμηση ή αν την έχει οι προσαρτημένες στις προσόψεις τους αριθμημένες πινακίδες, είναι συνήθως ασβεστωμένες και επομένως δεν διακρίνονται. Ως εκ τούτου εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι η σύγχυση για τον εντοπισμό των παράδρομων ακινήτων περισσεύει αλλά και γιατί προτρέπει  τις αρμόδιες Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου  να ενεργήσουν  διορθωτικά το ταχύτερο. 

Να λοιπόν, ένα από τα πολλά κακώς κείμενα της πόλης, που η δημοτική αρχή οφείλει να παρέμβει αρμοδίως προκειμένου να το απαλείψει

************************************************************************ 

. (*)  Πάντως μια πρακτική  συμβουλή για τον εντοπισμό κτιρίου επί της οδού που έχει κανονική αρίθμηση, είναι η εξής:

α) Εάν ο αριθμός του αναζητούμενου κτιρίου είναι ζυγός τότε στεκόμαστε σε κάποιο σημείο του δρόμου φροντίζοντας το δεξί μας χέρι να «βλέπει» τον ζυγό αριθμό του ακριβώς απέναντί του κτιρίου. Στη συνέχεια: εάν το ζητούμενο κτίσμα έχει (ζυγό)αριθμό μεγαλύτερο του πιο πάνω, τότε βαδίζουμε την οδό έχοντας πάντα το δεξί μας χέρι προς την πλευρά των ζυγών αριθμών και έτσι θα φθάσουμε στον ζητούμενο

Αντίθετα εάν το ζητούμενο κτίσμα έχει (ζυγό)αριθμό μικρότερο του αναγραφόμενου στο απέναντι του δεξιού χεριού ακινήτου, τότε γυρίζουμε και κινούμαστε αντίθετα, οι ζυγοί αριθμοί κατεβαίνουν μέχρι που θα φθάσουμε στο ζητούμενο νούμερο.

β) Εάν η ζητούμενη διεύθυνση είναι μονός αριθμός τότε κινούμαστε όπως πιο πάνω, αναζητώντας τον στην απέναντι πλευρά ανάλογα(σ. σ, όταν οι ζυγοί αριθμοί ενός δρόμου αναβαίνουν ή καταβαίνουν το ίδιο κάνουν αντίστοιχα και οι μονοί. της απέναντι πλευράς του)

Ο Απόψ(η)νός Εκηβόλος

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα