30.4 C
Arta
26 Ιουνίου 2024

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο Προϋπολογισμός 2024 του Δήμου Νικολάου Σκουφά

Διαβάστε επίσης

Γράφει: η Χριστίνα Μπίζα

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία την Παρασκευή 31 Ιουνίου  ο πολυπόθητος Προϋπολογισμός 2024 του Δήμου Νικολάου Σκουφά ο οποίος ανέρχεται στα 20.687.000, σε μία μαραθώνια και έντονη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία ξεκίνησε από της 8 το βράδυ για να ολοκληρωθεί λίγο πριν της 12 τα μεσάνυκτα.

Ακούστηκαν πολλά υψώθηκαν οι τόνοι υπήρξαν διαξιφισμοί αλλά και μία έντονη αγωνία. Φάνηκε να υπάρχει διάθεση κάποιας επικοινωνίας όσο και εάν θεσμικά οι ρόλοι των δύο πλευρών είναι απέναντι, όμως η κρισιμότητα της κατάστασης αναζητά την  σύμπλευση και την αλληλεγγύη. 

Η μεταφορά ποσού μέσω διακανονισμού 1.350.000 ευρώ  για το 2025 οδήγησε στον ισοσκελισμό και την ψήφιση  του Προϋπολογισμού.  

Δεν αυξήθηκαν τα τέλη, ούτε επελέγη η δανειοδότηση για το χρέος, όμως υπήρχε η αίσθηση ύπαρξης ελπίδας η οποία φάνηκε και από τα λεγόμενα του Δήμαρχου Κώστα Παπασιώζου ότι ο πολύμηνος αγώνας που προηγήθηκε σύντομα θα αποφέρει καρπούς για το Δήμο αλλά και αφού κατά την έγκριση του Προϋπολογισμού Δημοτικοί Σύμβουλοι από την πλευρά της μειοψηφίας δεν καταψήφισαν τον συγκεκριμένο Προϋπολογισμό και επέλεξαν να ψηφίσουν «παρόν». Ήρθε έτσι μία μορφή διαφοροποίησης χωρίς όμως μία έμπρακτη «συγνώμη» μέσω της ψήφου τους προς τους δημότες. 

«Ναι, εκτός από το κομμάτι που αφορά τη ΣΑΤΑ» ψήφισε ο πρόσφατα παραιτηθείς Αντιδήμαρχος κ. Δ. Τσεκούρας υπεύθυνος για την Πυροπροστασία, γεγονός το οποίο ίσως υποδηλώνει και μεταβολή της αρχικής του απόφασης να παραιτηθεί, αφού και ο Δήμαρχος Κ. Παπασιώζος του ζήτησε να το ξανασκεφτεί αναγνωρίζοντας την κατάρτιση του στο αντικείμενο και τις ικανότητες του.  

Ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά κατά την διάρκεια της εισήγησης του τόνισε ότι η καθυστέρηση σύνταξης του προϋπολογισμού έγινε αφού η άντληση των στοιχείων γινόταν με το «σταγονόμετρο». 

« Εμείς οφείλαμε σήμερα 31 Μαΐου την τελευταία μέρα που εκπνέει, να κάνουμε την σύνταξη λειτουργικού Προϋπολογισμού. Δεν είμαστε ανεύθυνοι. Εξαντλήσαμε όλα τα χρονικά περιθώρια διαλόγου και παρεμβάσεων ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε κάποιους πόρους. Να μας δοθούν κάποιες λύσεις πάνω στο μεγάλο οικονομικό πρόβλημα».

«Ως Δήμαρχος αναλαμβάνω τυχόν λάθη μου τα οποία δεν ήτανε για το οικονομικό μέγεθος, ήτανε ίσως στον τρόπο χειρισμού» ανέφερε ο κ. Παπασιώζος για να υπογραμμίσει: «Όταν έχεις αναλάβει ένα Δήμο με το Δημοτικό Συμβούλιο και η οικονομική κατάσταση είναι τραγική, οι συνομιλητές είτε  στα Κεντρικά Υπουργεία είτε ποιο κάτω δεν αγκαλίζουν το πρόβλημα, με την έννοια, συζητάγαμε,  αλλά δεν  έδιναν λύσεις».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι: «Σε Κεντρικό Υπουργείο φτάσαμε στη «πηγή» και η «πηγή» ήτανε να γίνει διπλασιασμός της τακτικής οικονομικής ενίσχυσης των ΚΑΠ. Συγκεκριμένα μας είπανε και ποσά. Είδαμε ότι στη συνέχεια το μαζέψανε. Θέλω να πιστεύω ότι ή προλάβανε κάτι το οποίο δεν ήτανε εξασφαλισμένο ή κάτι άλλο σοβαρότερο προέκυψε και ακύρωσαν αυτό το οποίο είχανε προγραμματίσει. Το λέω πολύ κομψά, γιατί δεν θα ήθελα τώρα που είναι  και οι Ευρωεκλογές και μου χρεώνουν τα πάντα, ότι είμαι η αναστάτωση σε όλους τους χώρους και είμαι ταραχοποιό στοιχείο. 

Δεν θα ήθελα να εμπλακώ, αλλά σε άλλη φάση ή οποία θα είναι μετά τις Ευρωεκλογές πλατεία-πλατεία ενημέρωση ως οφείλουμε στους δημότες,  με στοιχεία τα οποία θα παραθέτουμε και θα αφήνουμε σε κάθε χωριό».

Για να φτάσουμε στην ψήφιση του Προϋπολογισμού όπως τόνισε ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά «Εξαντλήσαμε και τις Υπηρεσιακές δυνατότητες. Απευθυνθήκαμε και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Συζητήσαμε τα πάντα προκειμένου να διευκολυνθεί ο Δήμος σ΄ αυτή τη φάση να ψηφίσει τον Προϋπολογισμό».

«Δεν υπάρχει ισοσκελισμένος Προϋπολογισμός και δεν ντρέπομαι να το πω γιατί είναι η πραγματικότητα. 

Απλά κοιτάξαμε ένα ποσό το οποίο οφείλει η προηγούμενη αρχή σε 122 οφειλέτες να τα συμπεριλάβουμε μέσα τις υποχρεώσεις και άλλα αντικείμενα τα οποία αφορούσαν την προηγούμενη Δημοτική αρχή και να αφήσουμε έξω για να ισοσκελιστεί τον ΦΟΣΔΑ.  Επίσης αφέθηκε για το 2025 και η οφειλή προς το  Σύνδεσμο Διασέλου, που σε αυτόν τον γειτονικό Σύνδεσμο από 2016 έφτασε το ποσό στα 249.000 ευρώ».

Ευχαρίστησε ο κ. Παπασιώζος το Δήμαρχο Γεωργίου Καραϊσκάκη Π. Μίγδο ο οποίος συμφώνησε να μετατεθεί το συγκεκριμένο οφειλόμενο ποσό για το 2025.  

«Θέλω να πιστεύω, τόνισε, ότι το 2025 ο Δήμος μας θα πάρει το δρόμο του και θα πάει προς τη θετική κατεύθυνση».

«Για το ΦΟΣΔΑ κατέθεσα την αίτηση την ημέρα της Συνεδρίασης. Συζητήθηκε στη συνεδρίαση αυτή. Στο Σύνδεσμο αυτό έχουμε και εκεί την πρωτιά στο χρέος. Χρωστάμε από τον πίνακα όπως μας δόθηκε 1.090.000».

Όσον αφορά το ΦΟΣΔΑ υπογράμμισε ότι θα γίνει και αμφισβήτηση των στοιχείων, ενώ ανέφερε και την συνομιλία που είχε με τον κ. Γεωργάκο τον Δήμαρχο Πρέβεζας και Πρόεδρο ΦΟΣΔΑ που είναι και αυτός προς τη θετική κατεύθυνση.

Ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά κ. Παπασιώζος απευθυνόμενος στην πλευρά της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε και έλαβε συγνώμη δια στόματος του κ. Δήμου για τις κατηγορίες σε βάρος του για λήψη δανείου το οποίο κλήθηκε να εξοφλήσει ο Δήμος Νικολάου Σκουφά σε διάστημα που ο ίδιος ήταν Δήμαρχος Νεοχωρίου όπως ισχυρίστηκαν, ενώ είχε εκλεγεί Βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Κατανόησε ο κ. Παπασιώζος και την δεινή θέση στη οποία έχει περιέλθει η μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νικολάου Σκουφά με δεδομένη την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση, αφού οι παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι βρίσκονται «με την πλάτη στο τοίχο» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, με απούσα την απελθούσα Δήμαρχο κ. Ροζίνα Βαβέτση η οποία ούτε ορκίστηκε μετά την ήτα της στις εκλογές, όπως ανέφερε, αλλά  ούτε μετά την παραίτηση της δεν ήρθε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο για να λογοδοτήσει για τα πεπραγμένα της κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Πέρα όμως από τις ευθύνες της προηγούμενης Δημοτικής αρχής ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά στάθηκε κυρίως στις ευθύνες τις πολιτείας αλλά και την ανάγκη ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.   

Ο κ.Παπασιώζος αναφέρθηκε και στην παραίτηση του  Στάθη Κακαριάρη, ο οποίος ήταν και Αντιδήμαρχος, με τα καλύτερα λόγια. 

Έκανε γνωστό ότι αντικαταστάθηκε στην θέση του Αντιδημάρχου από τον Απόστολο Πορτοβάρα και οι δύο τους έχουν άριστη συνεργασία για τα θέματα του Δήμου και των δημοτών. 

Την θέση του παραιτηθέντος Στάθη Κακαριάρη καταλαμβάνει ως Δημοτική Σύμβουλος η κ. Βίρνα Κακαριάρη.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα