23.7 C
Arta
6 Ιουλίου 2024

Μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω!!! Εμπορευματοποιούν μέχρι και το αίμα και το βγάζουν σε διατίμηση!

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο υγείας ετοιμάζουν νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί ακόμη και την αιμοδοσία και την εθελοντική προσφορά αίματος! Mε το νομοσχέδιο αυτό δίνουν τη δυνατότητα σε ιδιώτες και ΜΚΟ να συλλέγουν, να επεξεργάζονται, να βγάζουν παράγωγα, να κλασματοποιούν και να διαθέτουν το αίμα, που αλλού; στην «αγορά»… 

Τσακίζουν με αυτό τον τρόπο τη μέγιστη αλτρουιστική πράξη της εθελοντικής προσφοράς αίματος αφού καθιερώνουν την αιμοδοσία επ’ αμοιβή! Φτιάχνουν μία «ανεξάρτητη» αρχή για να πιστοποιεί, να ελέγχει, να εποπτεύει… αφαιρώντας τις αρμοδιότητες από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) σε μία περίοδο μάλιστα που το ΕΚΕΑ έχει ξεκινήσει να επιθεωρεί τις υπηρεσίες αιμοδοσίας του ιδιωτικού τομέα. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι με όχημα «ανεξάρτητες αρχές»… ιδιωτικοποιήθηκαν η ενέργεια που έφερε τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, οι μεταφορές που έφερε το έγκλημα στα Τέμπη, ακολουθεί το νερό… 

Αφού μεθοδευμένα υποβάθμισαν τις δημόσιες υπηρεσίες αιμοδοσίας, αφού τις «έπνιξαν» από την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις προσωπικού, αφού όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε ένας κεντρικός σχεδιασμός για την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας παρά μόνο αποσπασματικές δράσεις και αναγκαζόμαστε να εισάγουμε παράγωγα αίματος για να καλύψουμε τις ανάγκες της χώρας μας έρχονται τώρα με ένα «κατάμαυρο» νομοσχέδιο να μας πουν ότι η λύση είναι η ιδιωτικοποίηση του αίματος και ότι όλα θα τα λύσει η «αγορά».

Ας μας πουν για ποιο λόγο δεν πραγματοποιούν αιμοδοσίες χρόνια τώρα το απόγευμα, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες πχ τα νοσοκομεία Πρέβεζας, Φιλιατών, Αγρινίου, Μεσολογγίου στη περιοχή μας για να εξυπηρετούνται οι εθελοντές αιμοδότες, ενώ σε άλλα μεγαλύτερα νοσοκομεία έχει μειωθεί δραστικά το ωράριο λειτουργία τους λόγω έλλειψης προσωπικού; Για ποιο λόγο δεν στελεχώνουν με γιατρούς βιοπαθόλογους και αιματολόγους τις υπηρεσίες αιμοδοσίας; Να σημάνει συναγερμός!!!

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν ενδιαφέρονται για να καλύψουν όλες τις ανάγκες σε αίμα και παράγωγα των ασθενών που χρειάζονται μετάγγιση αλλά να εμπορευτούν, ιδιαίτερα το πλάσμα και τα παράγωγά του μέσω κλασμάτωσης, με τη δημιουργία δοτών πλάσματος επί πληρωμή, κάτι θα υπονομεύσει την ήδη χαμηλή εθελοντική προσφορά ολικού αίματος από τους εθελοντές αιμοδότες που ανέρχεται περίπου στο 65% (το υπόλοιπο 35% προέρχεται από αιμοδότες από φιλικό και συγγενικό περιβάλλον)! Άλλωστε ο υπουργός εμπορίου υγείας Α. Γεωργιάδης, μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο Πλάσματος (International Plasma Protein Congress) στις 16 και 17 Απριλίου το είχε προαναγγείλει, κλείνοντας το μάτι στους ιδιώτες επιχειρηματίες σε αυτό το πεδίο: «Θέλω να σας στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Η κυβέρνησή μας, μία κυβέρνηση φιλική στην επιχειρηματικότητα, μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, είναι απόλυτα πρόθυμη να αλλάξει τη νομοθεσία προς μία κατεύθυνση που θα επιτρέψει στο πεδίο συλλογής πλάσματος να αναπτυχθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται». Και συμπλήρωσε: «Θα χρησιμοποιήσουμε όλων των ειδών τα εργαλεία που άλλες χώρες έχουν χρησιμοποιήσει για να το επιτύχουν».

Η ενδεχόμενη εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου που καταστρατηγεί τον θεσμό της εθελοντικής, μη αμειβόμενης αιμοδοσίας θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη δημόσια υγεία! Φαίνεται ότι η κυβέρνηση ξέχασε ότι πριν το 1976 όταν η αιμοδοσία στη χώρα μας ήταν αμειβόμενη, πόσοι μολύνθηκαν από τον ιό HIV, ηπατίτιδας C και B! Ξέχασε επίσης το πρόσφατο σκάνδαλο μολυσμένου αίματος στην Βρετανία όπου επί 20 χρόνια χιλιάδες άνθρωποι που έπασχαν από αιμορροφιλία ή υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση μολύνθηκαν από τους ιούς της ηπατίτιδας C και HIV διότι το δημόσιο σύστημα υγείας της Βρετανίας (NHS) στράφηκε σε Αμερικανούς ιδιώτες προμηθευτές οι οποίοι πλήρωναν τους αιμοδότες όπου μεταξύ αυτών ήταν κρατούμενοι σε φυλακές και μέλη άλλων ομάδων υψηλού κινδύνου. 

ΚΑΛΟΥΜΕ τους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών να καταδικάσει την πολιτική εμπορευματοποίησης του αίματος και να είναι σε επαγρύπνηση για να μην τολμήσει η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας να καταθέσουν αυτό το νομοσχέδιο – τερατούργημα !

Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών
Γενικού Νοσοκομείου & Κέντρων Υγείας Άρτας

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα