27.1 C
Arta
27 Ιουλίου 2024

Αγλαϊα Νάτσικα: Μια πολιτική και προσωπική αποτίμηση των ευρωεκλογών – με την εμπειρία κυρίως στον Νομό Άρτας

Διαβάστε επίσης

1)Αποχή. Γενικά γνωρίζουμε ότι η κινητοποίηση στις μάζες γίνεται από τα κόμματα εξουσίας που επιδιώκουν να εκφράσουν την κυριαρχία και την κύρια εναλλακτική πρόταση. Στον νομό Αρτας  η συμμετοχή ήταν  44,20%  έναντι  55,74 % τον Ιούνιο. 

2) Η ΝΔ έχασε και έχασε πολύ. Και προφανώς έχασε λόγω της πολιτικής της σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας ( παραγωγική και οικονομική εικόνα των περιοχών), της καθημερινότητας (ακρίβεια) και των κοινωνικών δομών (υγεία, κοινωνική πρόνοια). Στον Νομό Άρτας  έχασε 7.069 ψηφοδέλτια  , πήρε σχεδόν το 50% των ψηφοδελτίων των εκλογών του Ιουνίου 2023.

3) Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχασε γιατί συνεχίζει να χάνει σε αξιοπιστία και κρατάει δυνάμεις λόγω ονόματος (brandname). Στο Νομό Άρτας έχασε το 50% των ψηφοδελτίων από τον Ιούνιο 2023 (6961 έναντι 12.228 ). Και προσωπικά δεν καταλαβαίνω την έπαρση και τους πανηγυρισμούς.

4) Το ΠΑΣΟΚ εδραιώθηκε στην περιφέρεια ως αξιωματική αντιπολίτευση και έχει τεράστιο πρόβλημα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Δεν αποτελεί νίκη το ποσοστό του, δεν πρέπει να υποτιμάται όμως η πορεία ανασυγκρότησής του. 

Στον Νομό Αρταίων παραμένει 3η δύναμη και  χάνοντας περίπου 270 ψηφοδέλτια από τις εκλογές του Ιουνίου 2023 ( 4578 έναντι 4308). 

5) Η Ελληνική Λύση υπερδιπλασίασε τα ποσοστά της και μπορεί να επιδιώξει να γίνει πόλος της λαικής, συντηρητικής δεξιάς). 

Στον Νομό Άρτας η Ελληνική Λύση υπερδιπλασίασε των αριθμό ψήφων που πήρε ( 2322 έναντι 1105). Και αυτό προσωπικά με τρομάζει.

6) Το ΚΚΕ  στον Νομό Άρτας έχασε περίπου 200 ψηφοδέλτια (3035 έναντι 3.234)

6) Η Πλεύση Ελευθερίας αυξάνει ποσοστά χωρίς να δημιουργεί σχέσεις γείωσης με την κοινωνία (παρουσία στις τοπικές κοινωνίες). Μάλλον η δημοτικότητα της Κωνσταντοπούλου παίζει πράγματι ρόλο, όπως και το «ούτε δεξιά ούτε αριστερά». Στον Νομό Άρτας παραμένει σταθερή.

7) Το ΜΕΡΑ25 συνεχίζει να χάνει αν και διεύρυνε τις εκλογικές του συμμαχίες. 

8 ) Νίκη, Λατινοπούλου, πατριώτες κλ αυξάνουν δυνάμεις σε περιοχές που η άκρα δεξιά έχει δύναμη και είναι οργανωτικά ισχυρή. 

Στον Νομό Αρταίων εμφανίστηκαν και αυτό προσωπικά με τρομάζει, και με προβληματίζει 

9) Νέα Αριστερά. Η Νέα Αριστερά κατέγραψε το 2,4% που δείχνει μειωμένη επιρροή αλλά συνεκτική. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι άσχημο αποτέλεσμα δεδομένου ότι δεν επέλεξε να συγκρουστεί μετωπικά με το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ ώστε να κατανοήσουν οι πάντες το χάσμα ανάμεσα στους δύο σχηματισμούς.

 Έτσι στα μάτια των ψηφοφόρων ήμασταν μέρος του προβλήματος και μάλιστα ακόμα περισσότερο λόγω της διασπασης. 

Στον Νομό Άρτας πιάσαμε 1,71% και 525 ψηφοδέλτια.

Χωρίς να έχουμε οργανωμένες δυνάμεις και φυσικά χωρίς να υπάρχει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στον Νομό μας

 Όπου είχαμε οργανωμένες δυνάμεις πήγαμε καλα.

Και μία προσωπική αποτίμηση. 

Όταν ήμουν στο ΣΥΡΙΖΑ με τίμησε και τίμησα το χώρο μου. Στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές μετα τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έβαλα υποψηφιότητα ενώ μέλη της ΚΕ του κόμματος, και πρώην και νυν στελέχη  στο Νομό δεν μπορούσαν να βάλουν – την ίδια στιγμή που έτρεχαν για την υποψηφιότητα του νυν προέδρου στα εσωκομματικά.

Όταν νυν στελέχη και μέλη της ΚΕ δεν δέχτηκαν να βάλουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για επικεφαλής του Δημοτικού Ψηφοδελτίου και φτάσαμε στο τωρινό σημείο στην πόλη της Άρτας.

Όταν νυν και τωρινά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με πολεμούσαν για την πολιτική μου επιλογή να στηρίξω την συντρόφισσα Έφη Αχτσιόγλου φανερά χωρίς να κρύβομαι στις εσωκομματικές εκλογές.

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο νομό με τίμησαν και τους τίμησα.

 Όταν έφυγα από το κόμμα, ένιωθα τεράστια θλίψη που εγκατέλειψα το κόμμα μου αλλά είχα κατανοήσει την πολιτική απόσταση που είχα από την πολιτική ηγεσία και την ψυχική απόσταση και από στελέχη στο νομό. Επίσης μου ήταν τελείως ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσα να υπερασπιστώ το πολιτικό αρχηγό Κασσελάκη.

Σήμερα μετά απο 6 μηνες και, δεν με ενώνει τίποτα με αυτό το κόμμα, παρά μόνο με ψηφοφόρους που έκαναν την σεβαστή πολιτική επιλογή να ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. 

Δεν αναγνωρίζω πια το πολιτικό αυτό προσωπικό και πιθανόν να είναι αμφίπλευρη αυτή η μη εκτίμηση.

Η πολιτική όπως και η κοινωνία προχωρά.

Συνεχίζω λοιπόν κοιτώντας μπροστά με την ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ,

περήφανη για τις επιλογές μου, και νοιώθω πολύ όμορφα όταν πολίτες του Νομού με συγχαίρουν γιατί έμεινα σταθερή στις απόψεις μου και την ιδεολογία μου.

ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΦΩΝΗ ΣΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ

ΑΓΛΑΪ́Α ΝΑΤΣΙΚΑ

ΜΕΛΟΣ ΚΕ ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα