10.4 C
Arta
25 Νοεμβρίου 2024

Γύρισαν τις πλάτες στις κάλπες των Ευρωεκλογών οι ψηφοφόροι

Διαβάστε επίσης

Γράφει: η Χριστίνα Μπίζα

Θριάμβευσε η αποχή και στη Χώρα μας  στις πρόσφατες Ευρωεκλογές. Συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία σε σύνολο 9,6 εκατ. εγγεγραμμένων μόνο 3,9 εκατ.  Έλληνες Πολίτες αγγίζοντας το ποσοστό αποχής το 60%.

Υψηλά τα ποσοστά αποχής και στην Ήπειρο με την πρωτιά να καταλαμβάνει ο Νομός Θεσπρωτία με ποσοστό αποχής 64,7%. 

Σε ολόκληρη την Ευρώπη το ποσοστό της αποχής ανήλθε στο 49% σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατακτώντας έτσι την πρωτιά πανευρωπαϊκά η αποχή. 

Αυτό το γεγονός αποτυπώνει ανάγλυφα ότι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό Ευρωπαίων πολιτών αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία και να εκφραστούν μέσω της ψήφου τους αφήνοντας όμως και μέσω της σιωπής τους ένα ηχηρό γλαφυρό αποτύπωμα.

Αυτό που μένει είναι η σωστή ερμηνεία ώστε να αναζητηθούν οι μεταβολές που απαιτούνται προκειμένου να αυξηθεί το ενδιαφέρον μεγαλύτερου αριθμού ψηφοφόρων  και να βελτιωθεί με γενναίες αποφάσεις η ποιότητα της ζωής τους.

Η ακρίβεια, τα δεινά που «μαστίζουν» τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τα «Τέμπη», ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, το δημογραφικό το οποίο δεν πρωταγωνίστησε στις μεταρρυθμίσεις, είναι κάποια από τα αίτια που συζητούνται ότι οδήγησαν στην αποχή στην Ελλάδα η οποία μετρά τις ώρες για τον ανασχηματισμό όπως όλα δείχνουν αφού ήδη γίνονται ζυμώσεις.

Για την ώρα στην Ευρώπη η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Γαλλία, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών, η παραίτηση του Βέλγου Πρωθυπουργού και η αναμονή προκήρυξης εκλογών καθώς και οι τριγμοί στη Γερμανία με την άνοδο στην δεύτερη θέση της ακροδεξιάς είναι μόνο μερικές από τις κραυγαλέες μετεκλογικές εξελίξεις.

Στην Ελλάδα πρωταθλήτρια της αποχής αναδείχθηκε η Φλώρινα με ποσοστό 74,61% και ακολουθεί ο νομός Κεφαλληνίας με ποσοστό 72,06% και ο νομός Λακωνίας με ποσοστό 70,55%.

Η Κρήτη ήταν από τις περιοχές όπου καταγράφηκε πανελλαδικά η μεγαλύτερη συμμετοχή, με την αποχή κοντά στο 56%).

Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ είχε καταγραφεί στις ευρωεκλογές του 2009, με την αποχή να αγγίζει τότε το 47,5% (5,3 εκατομμύρια συμμετέχοντες σε σύνολο 10 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων).

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές (Μάιος 2019) η αποχή είχε διαμορφωθεί σε 41,3% (5,9 εκατ. συμμετέχοντες σε σύνολο 10 εκατ. εγγεγραμμένων).

Το χαμηλότερο ποσοστό αποχής είχε καταγραφεί το 1981, στις πρώτες ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα, με μόλις 21,3% των εγγεγραμμένων να επιλέγουν να απέχουν.

Αποχή ρεκόρ, πάντως, καταγράφηκε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης στις προχθεσινές ευρωεκλογές. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Κροατία, όπου η αποχή, εκτινάχθηκε στο 79,5%. Στην Ολλανδία η αποχή έφτασε το 53% και στην Κύπρο στο 49,5%

Η αποχή στις Ευρωεκλογές 2024 άγγιξε το 60% με τα κόμματα να μην καταφέρνουν να επιτύχουν τους στόχους τους. 

Η Νέα Δημοκρατία (είχε θέσει ως στόχο το 33% – έπιασε 28,31%).  Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ ( είχε ως στόχο το 17% – έπιασε 14,92%) και το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την Κυβερνητική φθορά ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα  με αποτέλεσμα να είναι όλοι «λαβωμένοι» από το αποτέλεσμα της κάλπης, με τα κόμματα της ακροδεξιάς να βγαίνουν ενισχυμένα, μία εικόνα που καταγράφηκε και στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με αποκορύφωμα τη Γαλλία, αλλά και τη Γερμανία. 

Εκεί φυσικά ο κόσμος πήγε να ψηφίσει με την προσέλευση των Γερμανών πολιτών να κυμαίνεται ανάμεσα σε 64 και 65%, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση από το 1989 και την ενοποίηση της χώρας, μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση του Σιδηρού Παραπετάσματος. Την ίδια ώρα στη Γαλλία η συμμετοχή ξεπέρασε το 51%.

Στην Ελλάδα από το σύνολο των 9.605.244 εγγεγραμμένων 

στους εκλογικούς καταλόγους προσήλθαν για να ψηφίσουν 

3.891.466 πολίτες με αποτέλεσμα η συμμετοχή να φτάσει μόλις το 

41,38% και η αποχή να πλησιάσει στο ποσοστό ρεκόρ του 60%

Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να ψηφίσουν και να αναδείξουν τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου, μεταξύ των υποψηφίων 31 κομμάτων.

Στην Ήπειρο καταγράφηκε και εδώ μεγάλο ποσοστό αποχής με το Νομό Θεσπρωτίας να έχει το υψηλότερο ποσοστό φτάνοντας το 64,7%. Από τους 57.060 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν μόλις 19.733, με τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές να περιορίζεται στο 35,2%. Ο Δήμος Φιλιατών είχε τη χαμηλότερη συμμετοχή με μόλις 30,1%

Στο Νομό Ιωαννίνων, η αποχή ήταν στο 57%. Από τους 161.643 εγγεγραμμένους, συμμετείχε μόνο το 43%, με το Δήμο Πωγωνίου να έχει τη μεγαλύτερη αποχή, καθώς προσήλθε για να ψηφίσει μόλις το 28,78% των ψηφοφόρων. Στον  Δήμο Ιωαννιτών, η συμμετοχή ήταν υψηλότερη, φτάνοντας σχεδόν το 46%

Στο Νομό Άρτας, η αποχή έφτασε το 55%, με 31.333 από τους 70.885 εγγεγραμμένους να ψηφίζουν, δηλαδή λίγο πάνω από το 44%. Ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη είχε τη μεγαλύτερη αποχή με συμμετοχή μόλις 36%.

Στο 59,16% ανήλθε η αποχή στο Νομό Πρέβεζας. Από τους 62.732 ψήφισαν οι 25.619. Η μεγαλύτερη αποχή καταγράφεται στο Δήμο Πάργας καθώς στην κάλπη προσήλθε μόλις το 33% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Ποικίλες είναι οι αναγνώσεις των αποτελεσμάτων και στις συγκεκριμένες εκλογές. Όσα δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά είναι ίσως αυτά που είναι πραγματικά ορατά με μία δεύτερη  προσεκτικότερη ανάγνωση και εκφράζουν τις ουσιαστικές επιθυμίες των ψηφοφόρων τις οποίες τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι Κυβερνήσεις τους δεν θα πρέπει να αγνοήσουν προσπερνώντας τα αιτήματα και τις ανάγκες που προσδοκούν άμεσα λύσεις. 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα