27.6 C
Arta
22 Ιουλίου 2024

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ : 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Διαβάστε επίσης

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη γιορτάζεται στις 14 Ιουνίου κάθε έτους. Στόχος είναι να αυξηθεί η παγκόσμια ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη για ασφαλές αίμα και προϊόντων αίματος για μετάγγιση και για τη ζωτικής σημασίας συμβολή των εθελοντών, μη αμειβόμενων αιμοδοτών στο εθνικό σύστημα υγείας. Η ημέρα δίνει επίσης την ευκαιρία να απευθύνουμε κάλεσμα σε κυβερνήσεις και εθνικές υγειονομικές αρχές για την εξασφάλιση επαρκών πόρων και την εφαρμογή συστημάτων και υποδομών για την αύξηση της συλλογής αίματος από εθελοντές, μη αμειβόμενους αιμοδότες. Το ασφαλές αίμα και τα προϊόντα αίματος καθώς και η μετάγγισή τους αποτελούν κρίσιμη πτυχή της φροντίδας και της δημόσιας υγείας. Σώζουν εκατομμύρια ζωές και βελτιώνουν την υγεία και την ποιότητα ζωής πολλών ασθενών καθημερινά. Οι ανάγκες για αίμα είναι τεράστιες και η εξασφάλιση αίματος για όλους όσους το έχουν ανάγκη καθίσταται δύσκολη και ανεπαρκής. Οι ελλείψεις αίματος είναι ιδιαίτερα αυξημένες στις αναπτυσσόμενες χώρες. Για να διασφαλιστεί ότι όλοι όσοι χρειάζονται ασφαλές αίμα έχουν πρόσβαση σε αυτό, όλες οι χώρες χρειάζονται εθελοντές, μη αμειβόμενους αιμοδότες που να προσφέρουν το αίμα τους τακτικά. 

Η φετινή καμπάνια

 Για το 2024, το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη είναι «20 χρόνια προσφοράς. Σας ευχαριστούμε» (20 years of celebrating giving ,Thank you blood donors).  Το μήνυμα τονίζει το σημαντικό ρόλο της εθελοντικής προσφοράς αίματος στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της συμμετοχής. Αξίες ζωής απαραίτητες όχι μόνο για την επάρκεια και την ασφάλεια του αίματος αλλά κυρίως για την καλλιέργεια και την εδραίωση μιας κοινωνίας, όπου μικρές και καθημερινές πράξεις φροντίδας για τον συνάνθρωπο μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να μετατραπούν σε σπουδαίες πράξεις υψηλής κοινωνικής ευθύνης και ανθρωπιάς. Ένα αποτελεσματικό σύστημα Εθελοντικής Αιμοδοσίας, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ενεργό συμμετοχή των πολιτών είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των μεταγγίσεων σε καιρό ειρήνης αλλά και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή φυσικών καταστροφών, όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση ή όταν επηρεάζεται η ομαλή λειτουργία των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας. Ένα ισχυρό πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον με έντονα τα στοιχεία της προσφοράς και της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο είναι ικανό να ενισχύσει την ανάπτυξη και την εξέλιξη του συστήματος της Εθελοντικής Αιμοδοσίας

Οι συγκεκριμένοι στόχοι της φετινής καμπάνιας είναι:

 • Να ευχαριστήσει τους αιμοδότες σε όλο τον κόσμο για τα 20 χρόνια προσφοράς και να δημιουργήσει μία ευρύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη τακτικής και μη αμειβόμενης αιμοδοσίας. 

• Να τονίσει την ανάγκη για συνεχή προσφορά αίματος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με σκοπό την επίτευξη αποθεματικών αίματος για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν καθημερινά. 

Να ευχαριστήσουμε για την συνδιοργάνωση τους συλλόγους ,ιατρικό, φαρμακευτικό ,οδοντιατρικό καθώς και τα γυμναστήρια iron gym, energy, tae kwon do panos , papasotiriou και Γας Αναγέννηση Άρτας. Επίσης πολύτιμη η βοήθεια τον χορηγών μας auto drive κτεο, NN ασφάλειες Ασπροποταμίτης, champion club Μαργώνης και την εντύπωσις.

Ο   Σύλλογος  Εθελοντών Αιμοδοτών Ν.Άρτας διοργανώνει σε συνεργασία με την Υπηρεσία του νοσοκομείου εθελοντική αιμοδοσία την Πέμπτη  13  Ιουνίου 2024 και την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 από τις 09.00 έως 13.30 στο γραφείο μας Σκουφά 189,Πλατεία Κιλκίς. Παράλληλα  την Παρασκευή 14 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί τουρνουά ποδοσφαίρου και ώρα 19.00 στις αθλητικές εγκαταστάσεις champions club Mαργώνης .

Στην αιμοδοσία θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα ενημέρωσης και δειγματοληψίας  για την δωρεά μυελού των οστών.

Με εκτίμηση,

                                                   Το Δ.Σ του Σ.Ε.Α Άρτας

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα