34.8 C
Arta
26 Ιουνίου 2024

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΔΡΑΚΩΝ

Διαβάστε επίσης

ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΙΟΥΝΗ 2024, 12 το μεσημέρι, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Το Αγωνιστικό Μέτωπο Μηχανικών Ηπείρου καλεί όλες και όλους, τις συναδέλφισσες, τους συναδέλφους, τον λαό και την νεολαία της Ηπείρου στο συλλαλητήριο και στην πορεία ενάντια στις εξορύξεις στην Ήπειρο, το Σάββατο 15 Ιούνη 2024. 

Εδώ και πολλά χρόνια, σχεδόν πάνω από μια δεκαετία, οι τοπικές κοινωνίες στην Ήπειρο ξεκίνησαν έναν μεγάλο αγώνα ενάντια στα σχέδια χερσαίων εξορύξεων υδρογονανθράκων και πετρελαίου στην Ήπειρο. Σχέδια που προδιαγράφουν το μέλλον του τόπου και του λαού της Ηπείρου τόσο μαύρο όσο και το πετρέλαιο. 

Δέκα χρόνια τώρα, οι κυβερνήσεις που είχαν την εξουσία, η Περιφέρεια Ηπείρου, και δυστυχώς και οι θεσμικοί φορείς της Ηπείρου, μαζί και το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, έχουν αποφασίσει να μετατρέψουν την Ήπειρο και το Ιόνιο και σε εξορυκτικό πεδίο. 

Η ερευνητική γεώτρηση του 2ου σταδίου των αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεων παραχώρησης γης, εδάφους, υπεδάφους και παραγωγής προετοιμάζεται να ξεκινήσει στην Γουργιάνιστα του δήμου Ζίτσας, δύο χιλιόμετρα από τα Κούρεντα και περίπου 17 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα. Οι εργασίες θα λάβουν χώρα σε έκταση 53 στρεμμάτων και σε βάθος 3,5 χλμ., αφορούν στην εξόρυξη υδρογονανθράκων χωρίς να αποκλείουν και αυτή πετρελαίου, ενώ ο τρόπος εξόρυξης δεν αποκλείει μεθόδους fracking. 

Κυβέρνηση και Περιφέρεια Ηπείρου από τη μια διακηρύσσουν την περίφημη «πράσινη μετάβαση» έχοντας γεμίσει τις κορφές αιολικά, τις πλαγιές, τους κάμπους και (πρόσφατα) και τις λίμνες φωτοβολταϊκά δίνοντας γη, ύδωρ και άπειρα κέρδη στο ολιγοπώλιο παραγωγής ενέργειας και στο λαό ενεργειακή φτώχεια και από την άλλη πριμοδοτούν επενδύσεις για ορυκτά καύσιμα και εξορύξεις, φτάνοντας στο σημείο να παρουσιάζουν την εξόρυξη φυσικού αερίου ως «πράσινη» ενέργεια.

Το φυσικό αέριο, το οποίο μάλιστα εξορύσσετε με τέτοιους τρόπους και σε τέτοια βάθη και σε τέτοιες περιοχές σαν την δική μας, δεν αποτελεί οικολογική εναλλακτική του πετρελαίου. Πιθανή εξόρυξη στην περιοχή θα είναι εξίσου καταστροφική για τα νερά της περιοχής, που βρίσκεται στη λεκάνη απορροής του ποταμού Καλαμά και είναι ενταγμένη στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου. Η ποιότητα του αέρα θα επιβαρυνθεί με την απελευθέρωση πληθώρας τοξικών αερίων, όπως διοξειδίου του θείου, μονοξειδίου του αζώτου, υδρόθειου, μονοξειδίου του άνθρακα κ.ά. Το έδαφος θα χειροτερεύσει, καθώς με την εξόρυξη θα παραχθούν τουλάχιστον 50 διαφορετικά είδη αποβλήτων, όπως παραδέχεται η εταιρεία στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει εκπονήσει. Η σεισμική δραστηριότητα θα ενταθεί σε μια ήδη σεισμογενή περιοχή. Και επιπλέον, η εταιρεία δεν δεσμεύεται ούτε από νόμους ούτε από τη σύμβαση παραχώρησης για αποκατάσταση σε περίπτωση ατυχήματος ή άλλης καταστροφής.

Η εξόρυξη είναι μονοδρομικού τύπου οικονομική και παραγωγική διαδικασία. Δεν συνάδει  ούτε με την γεωργία, ούτε με την κτηνοτροφία, ούτε με τον τουρισμό, ούτε με την ήπια ανάπτυξη. Καμία περιοχή που μετατράπηκε σε εξορυκτική δεν είδε την οικονομία της να ανθίζει και τους κατοίκους της να ευημερούν. Οι θέσεις εργασίας που διαφημίζονται είναι λίγες, απόλυτα εξειδικευμένες και βραχυπρόθεσμες και απειλούν ευθέως την τοπική παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα  όπως και τον ίδιο τον τόπο. 

Ταυτόχρονα η εμπλοκή της χώρας και της Ηπείρου στο διεθνές παιχνίδι εξόρυξης  υδρογονάνθρακα και πετρελαίου, σημαίνει ευθεία απειλή για την ειρήνη και την ευημερία. Η τωρινή ανάδοχος του έργου, είναι μια πολυεθνική εταιρεία εξόρυξης υδρογονανθράκων με στενές σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ που αυτή την στιγμή σφαγιάζει, καίει, λιμοκτονεί τον λαό της Παλαιστίνης. Οι εξορύξεις όχι μόνο δεν θ’ αναβαθμίσουν τη γεωπολιτική θέση της χώρας, αλλά αντίθετα θα οξύνουν τους ανταγωνισμούς για την ενέργεια και θα μετατρέψουν και την χώρα και τον λαό σε πεδίο βολής φθηνό. 

Συμμετέχουμε στον αγώνα ενάντια στα εξορυκτικά σχέδια με όλες μας τις δυνάμεις. Το παρόν και το μέλλον του τόπου και του λαού δεν θα το αφήσουμε στα χέρια των λίγων. 

Συνεχίζουμε μέχρι την οριστική ακύρωση των εξορυκτικών έργων. 

Όλες και όλοι στην κινητοποίηση και στην πορεία.

Ήπειρος, Ιούνιος 2024
Αγωνιστικό Μέτωπο Μηχανικών Ηπείρου 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα