24.8 C
Arta
23 Ιουνίου 2024

Υποστελέχωση και ανάγκη ενίσχυσης Δ.Ο.Υ. Άρτας – Πρέβεζας – Λευκάδας

Διαβάστε επίσης

Αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων για τον κο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Με αναφοράτης προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Όλγα Γεροβασίλη κατέθεσε προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το υπ’ αριθμ. 6/2024 και από 15.05.2024 Υπόμνημα του Συλλόγου Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. Άρτας – Πρέβεζας – Λευκάδας, με το οποίο τίθενται τα σοβαρότατα ζητήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω Δ.Ο.Υ. ενώ σημαντικό ποσοστό των υπηρετούντων υπαλλήλων σε αυτές έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι οριακή και οι υπάλληλοι να απασχολούνται με παράλληλα καθήκοντα.

Ταυτόχρονα αναδεικνύονται τα προβλήματα που δημιουργεί η σχεδιαζόμενη κεντρικοποίηση υπηρεσιών της ΑΑΔΕ σε συνδυασμό με την ελλιπή ψηφιοποίηση αλλά και η ανάγκη αύξησης των απολαβών των υπαλλήλων, οι οποίες εκμηδενίζονται σε συνθήκες ακραίας ακρίβειας που επικρατούν στην ελληνική οικονομία.

Επισυνάπτεται το κείμενο της αναφοράς και το υπ’ αριθμ. 6/2024 και από 15.05.2024 Υπόμνημα του Συλλόγου Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. Άρτας – Πρέβεζας – Λευκάδας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ Δ.Ο.Υ.  

 ΑΡΤΑΣ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ Πρέβεζα, 15/05/2024   Αρ. πρωτ: 6/2024  

ΥΠΟΜΝΗΜΑ  

Αξιότιμη Kα.Γεροβασίλη  

Όπως γνωρίζετε η υποστελέχωση της ΑΑΔΕ και οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας  είναι ζητήματα που μας απασχολούν καθημερινά. Ήδη η αναδιοργάνωση της ΑΑΔΕ  με τις κεντρικοποιήσεις υπηρεσιών και την ελλιπή ψηφιοποίηση κάνουν την  κατάσταση μη διαχειρίσιμη.  

Πιο συγκεκριμένα στη Δ.Ο.Υ. Πρέβεζας , στην μοναδική Δ.Ο.Υ. της Ελλάδας με  αρμοδιότητα 3 νομών (Άρτας, Λευκάδας και Πρέβεζας), Δ.Ο.Υ. Α’ τάξης, μιας  τουριστικής περιοχής οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι εξήντα (60), σήμερα  υπηρετούν σαράντα τέσσερις (44) εκ των οποίων 2 καθαρίστριες, , 1 με ειδική  μακροχρόνια άδεια και 3 υπάλληλοι οι οποίοι είναι αποσπασμένοι σε άλλες  υπηρεσίες. Πρόβλεψη για υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης 3 υπαλλήλων έως το  τέλος του χρόνου (με συνολικά οκτώ συναδέλφους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα  συνταξιοδότησης) γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της ούτως ή  άλλως οριακής σύνθεσης της Υπηρεσίας. Συνέπεια των ανωτέρω είναι να εκκρεμεί  μεγάλος όγκος υποθέσεων ελέγχου (εισοδήματος, επιστροφών ΦΠΑ) καθώς και  μεγάλος αριθμός προτεραιοποιημένων υποθέσεων ελέγχου με αποτέλεσμα να  ελλοχεύει διαρκής κίνδυνος απόδοσης αστικών και ποινικών ευθυνών σε  περιπτώσεις παραγραφής στο Εισόδημα και στο Δικαστικό.  

Στη Δ.Ο.Υ. Άρτας, που λόγω πληθυσμού του Νομού εξυπηρετεί ένα μεγάλο αριθμό  φορολογουμένων, για την οποία οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι σαράντα  πέντε (45) υπηρετούν τριάντα επτά (38) υπάλληλοι εκ των οποίων 3 καθαρίστριες, 2  οι οποίοι είναι με απόσπαση από άλλες υπηρεσίες (μάλιστα η μια θέση αφορά  αιρετό) και θα θέλαμε να επισημάνουμε τον ιδιαίτερα μεγάλο μέσο όρο ηλικίας του  προσωπικού. Το 25% του προσωπικού έχει ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό  δικαίωμα και αναμένεται από το τέλος του 2024 το πρόβλημα της υποστελέχωσης  να οξυνθεί ιδιαίτερα και να επιφορτιστεί με επιπλέον όγκο εργασίας το προσωπικό  που θα απομείνει και που ήδη απασχολείται σε παράλληλα καθήκοντα.  

Στη Δ.Ο.Υ. Λευκάδας οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι είκοσι εννέα  (29),σήμερα υπηρετούν 19 (εκ των οποίων ένας(1) με ειδική άδεια-αιρετός και 1  που είναι με απόσπαση από άλλη υπηρεσία) με πρόβλεψη για υποβολή αιτήσεων  συνταξιοδότησης τουλάχιστον πέντε (5) υπαλλήλων. Η ήδη οριακή σύνθεση της  Δ.Ο.Υ. Λευκάδας και σε συνδυασμό με την αυξημένη ανάγκη για προληπτικούς  ελέγχους σαν αποτέλεσμα έχουν την άσκηση παράλληλων καθηκόντων από  πολλούς συναδέρφους 

Η έλλειψη προσωπικού είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Υπάλληλοι  επιφορτισμένοι με επιπλέον καθήκοντα ασκώντας εργασίες με καθήκοντα σε  διαφορετικά περιγράμματα εργασίας ξεπερνώντας καθημερινά τα όρια της αντοχής  τους βασιζόμενοι καθαρά στο φιλότιμο τους καθοδηγούμενοι από την εργασιακή  τους ηθική και συνείδηση.  

Το ίδιο επιβαρυμένη είναι τόσο η δια ζώσης καθημερινή συναλλαγή με τους  φορολογούμενους όσο και η ηλεκτρονική μέσω των ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ τους οποίους  καλούνται να εξυπηρετήσουν και να διεκπεραιώσουν οι υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ όχι  πια μόνο για την χωρική αρμοδιότητα την δική τους αλλά και για υποθέσεις Δ.Ο.Υ.  άλλων περιοχών.  

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις κτηματικές υπηρεσίες οι οποίες αντί να  στελεχωθούν με περισσότερο προσωπικό με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας και  πιο συγκεκριμένα του Υπουργείου Οικονομικών, με βάση απόφαση της  Κυβερνητικής Επιτροπής να εκχωρήσει αντικείμενα κι αρμοδιότητες των  Κτηματικών Υπηρεσιών σε ιδιώτες αποτελεί τροχιοδεικτική βολή για το σύνολο των  Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και τις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης.  

Στα προβλήματα υποστελέχωσης έρχεται να προστεθεί και η ακρίβεια που ταλανίζει  την ελληνική οικονομία φυσικά δεν μας αφήνει αμέτοχους με αμοιβές πια που δεν  μπορούν να καλύψουν το υψηλό κόστος διαβίωσης. Επιτακτική πια θεωρείται η  αύξηση των αμοιβών όλων των περιγραμμάτων εργασίας των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ  και η επαναφορά των δώρων. Επιπλέον απαιτείται η καταβολή ειδικής αμοιβής  στους συναδέλφους που διενεργούν προληπτικούς ελέγχους, η καταβολή εξόδων  κίνησης και η ένταξη όλων των συναδέλφων στο καθεστώς προσωπικής διαφοράς  έτσι ώστε να μην υπάρχουν ανισότητες εντός της ΑΑΔΕ. Καθεστώς το οποίο  συνεπάγεται αφενός μεν μειωμένες αποδοχές για έναν αριθμό συναδέλφων, αλλά  ταυτόχρονα έχει και άμεση επίπτωση τόσο σε δυνατότητες που σχετίζονται με την  υπηρεσιακή τους διαδρομή, όσο και τις συνθήκες περιβάλλον εργασίας που  βιώνουν.  

Για το λόγο αυτό ο Σύλλογος Εφοριακών Υπαλλήλων Άρτας- Λευκάδας- Πρέβεζας  εκφράζει την έντονη αγωνία και ανησυχία των εργαζομένων για την μεγάλη έλλειψη  προσωπικού που παρατηρείται στις Υπηρεσίες μας καθώς και για την πολιτική της  συγχώνευσης υπηρεσιών σε συνθήκες τραγικής υποστελέχωσης με τη δημιουργία  ΥΦΕ, όπου αποτελούν σαφή υποβάθμιση του προσωπικού που παραμένει στις ΔΟΥ  που σε συνδυασμό με τα ΠΘΕ αυτόματα δημιουργούν de facto υπάλληλους πολλών  ταχυτήτων εντός των υπηρεσιών.  

Η δημιουργία νέων και οι συγχωνεύσεις υπηρεσιών σε συνθήκες τραγικής  υποστελέχωσης, αποτελούν έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της επιδείνωσης των  εργασιακών σχέσεων των συναδέλφων. Η δε “πρεμούρα” της Διοίκησης να  επισημάνει έμμεσα ότι οι αλλαγές αφορούν αποκλειστικά Αττική και Θεσσαλονίκη  “κρούει τον κώδωνα του κινδύνου” και για την Περιφέρεια. 

Η πολιτική που ακολουθεί η Διοίκηση της ΑΑΔΕ επιδεινώνει περαιτέρω τις  εργασιακές συνθήκες και δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας όχι μόνο για τους  εργαζόμενους αλλά και για την εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών.  

Σας διαβεβαιώνουμε ότι παρά τα σοβαρά προβλήματα που έχουν σαν αποτέλεσμα  την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους αλλά  και του εργασιακού περιβάλλοντος των εργαζομένων, οι εφοριακοί υπάλληλοι με  υψηλή αίσθηση καθήκοντος καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την  ολοκλήρωση των υποθέσεων τους με γνώμονα το υπηρεσιακό καθήκον τους, χωρίς  να ευθύνονται για πράξεις ή παραλείψεις της Διοίκησης της ΑΑΔΕ. 

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα