32.8 C
Arta
29 Ιουνίου 2024

Βέλη Εχεπευκή….

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με πληροφορίες επώνυμος Αρτινός πολίτης είναι έτοιμος να υποβάλει ένσταση ακύρωσης της τελευταίας απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου(Αριθ. Απόφασης: 145/2024/17-01-2024), με την οποία, η πλατεία, απέναντι από τον Ιερό Ναό Μαξίμου του Γραικού, θα ονομάζεται «ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΎ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ A’.»  Η εν λόγω ένσταση ακυρότητας πρόκειται να υποβληθεί στην προκαθορισμένη από τον νόμο προθεσμία ενώπιον του τοπικού Επόπτη ΟΤΑ και κατά τα ευρέως σχετικά φημολογούμενα, η εν λόγω ένσταση ως νομική πράξη είναι   «ειδική διοικητική προσφυγή.»

 Ως εκ τούτου εγείρει ζήτημα ελέγχου νομιμότητας: της 28/05/ 63/2024 απόφασης-γνωμοδότησης    του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Άρτας, της απόφασης  1/2024/7-6-2024  της Γνωμοδοτικής Επιτροπής άρθρου 8 του Ν.3463/2006 ως και της ως άνω απόφασης του ΔΣ του εδώ Δήμου.

***

Μάλιστα, όπως ειδικότερα σχολιάζεται στους Αρτινούς καφενέδες, η απόφαση του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Άρτας μικρή αμφιβολία αφήνει ότι δεν ήταν  «προ-ειλημμένη» και καθ’ υπαγόρευση της πλειοψηφίας του ΔΣ, που λίγες μέρες μετά την επικύρωσε. Και αυτό, όπως επισημαίνεται, γιατί δεν πάρθηκε ομόφωνα, αφού στο σχετικό έγγραφο 28/05/ 63/2024 της απόφασης ρητά αναφέρεται ότι τρεις σύμβουλοι ψήφισαν «παρών.» Ενώ  το σκεπτικό της:   «:.  : Με την υπ’ αριθμ: 125/2024 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρταίων διαπιστώθηκε η ανάγκη ονομασία της πλατείας[…]. Κατόπιν των ανωτέρω το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Αρταίων προτείνει την ονομασία….»ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ Α΄», η αόριστη επίκληση «της ανάγκης ονομασίας της πλατείας» διόλου δεν περιλαμβάνει και «το γιατί της ονομασίας.» Και αυτό όταν, για τον πολύ κόσμο, η επίμαχη πλατεία  θεωρείται: ως πλατεία «Μαξίμου Γραικού» και ως εκ τούτου στην ουσία πρόκειται για άτυπη επονομασία της. Όμως σε αυτές περιπτώσεις η σχετική Εγκύκλιος 6/2020 ΥΠΕΣ, ρητά ορίζει ότι: η απόφαση «πρέπει γίνεται με επίκληση «εξαιρετικών λόγων» και να αιτιολογείται σαφώς, ειδικώς και επαρκώς στο πρακτικό της απόφασης ή να προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου.». 

***

Ακόμη από όσα διαρρέει το περιβάλλον του ενιστάμενου- που σημειωτέον δεν είναι γνωστό εάν και πόσοι συνδημότες θα τον ακολουθήσουν- οι λόγοι που θα επικαλεστεί στην προσφυγή του, μεταξύ των άλλων, θα είναι: 

• Ότι η διαφορετική ονομασία της επίμαχης πλατείας του, από εκείνη του παρακείμενου ναού του Αγίου Μαξίμου, είναι αντίθετη με το επί σειρά ετών σύνηθες, δηλαδή ότι οι γειτονικές πλατείες των Αρτινών εκκλησιών φέρουν αντίστοιχα τα ονόματά τους(σ. σ, πλατεία Αγίου Δημητρίου, Αγίας Θαεοδώρας, Αγίου Νικολάου κ.λ.π) και  υπό αυτή την έννοια κάθε σχετική «παρέκκλιση» από τα ειωθότα  δημιουργεί σύγχυση στους δημότες.

• Ότι  από το σκεπτικό της εισήγησης του κ. Δημάρχου για την λήψη της υπ’ αριθμ 145/2024/17-01-2024 απόφασης για την ονοματοδοσία της επίμαχης πλατείας , που εξαντλείται στην επίκληση των: λόγων: της ύψιστης τιμής που περιποιεί   στον Δήμο Αρταίων και την πόλη της Άρτας,  η επίσκεψη του Πατριάρχη στην Άρτα. και  της ιστορικής αξίας για τον τόπο που ο επισκέπτης τυγχάνει προσωπικότητα παγκοσμίου εγνωσμένου κύρους, με ιδιαίτερη ευαισθησία και πρωτοβουλίες για καίρια θέματα, όπως το περιβαλλοντολογικό, που απασχολούν ολόκληρη την ανθρωπότητα. Δεν στοιχειοθετείται πειστικά  η επικαλούμενη από τον κ. Δήμαρχο «πνευματική υποχρέωση» του Δήμου Αρταίων προς τον  Πατριάρχη η, πέραν της ανακήρυξης του ως επίτιμου δημότη Αρταίων, ονομασία  της εμβληματικής πλατείας με το όνομά, στην  οποία,  μην το ξεχνάμε επρόκειτο να μεταφερθεί η χάλκινη προτομή του Αγίου Μαξίμου Γραικού..

• Ότι πάντα κατά την οδηγό Εγκύκλιο 6/2020 του ΥΠΕΣ(σ. σ, εδάφιο Β-δ): «Πριν την διαβούλευση των μελών της «Επιτροπής» που συγκροτεί η εδώ Αποκεντρωμένη Διοίκηση,, μπορεί να παραστεί κατά την συνεδρίαση και να παρουσιάσει τις απόψεις του ή να καταθέσει υπόμνημα, κάθε ενδιαφερόμενος  πολίτης…» Πρόκειται για πρόνοια του νόμου, η οποία ωστόσο,  δεν λειτούργησε καθότι καμία σχετική ενημέρωση των τυχόν επιθυμούντων να εκφράσουν σχετική άποψη δημοτών προϋπήρξε.

Ότι. κατά την εισηγητική έκθεση της Εγκυκλίου-μπούσουλα(6/2020 ΥΠΕΣ), η ονομασία-μετονομασία οδών και πλατειών: «έχει προεχόντως μή τοπικόν χαρακτήρα, καθ` όσον δύναται νά αφορά και εις τους κατοίκους άλλων περιοχών ή και ολοκλήρου της Χώρας[…].Επομένως, η απόδοση τιμής σε πρόσωπα ή ιστορικά γεγονότα δέον να απηχεί την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των δημοτών, ούτως ώστε να μην εγείρονται αμφισβητήσεις και να καθίσταται ευχερής η αποδοχή της ενέργειας της δημοτικής αρχής. Προς τούτο υπενθυμίζεται η δυνατότητα προηγούμενης διαβούλευσης από την επιτροπή που προβλέπεται στο άρθρο 76 του ν. 3852/2010». Είναι ακόμη μία παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας των αρμοδίως εμπλεκομένων στην συζητούμενη απόφαση, που  χρήζει ελέγχου.ι 

Και κάτι τελευταίο που ευρέως υποστηρίζεται ότι μετά την απελευθέρωση  στις ονομασίες και μετονομασίες οδών-πλατειών αποφεύγεται η ονοματοδοσία υπέρ ζώντων προσωπικοτήτων, περιοριζόμενες σε ιστορικά πρόσωπα που έφυγαν από τη ζωή. Αντίθετα προ το 1945 και λίγο μετά υπήρξαν περιπτώσεις που για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας ή για διπλωματικούς λόγους οι τότε κεντρικές κυβερνήσεις επέβαλλαν ονομασίες οδών-πλατειών ζώντων [πχ οδός Φραγκλίνου Ρούσβελτ στην (Αθήνα-1941),  Ουίνστων Τσώρτσιλ(Αθήνα-1945)]κ.ά. Είναι μια έποψη η οποία, τουλάχιστον από ηθική διάσταση δεν λειτουργεί υπέρ της ονοματοδοσίας της πλατείας παρά την εκκλησία Αγίου Μαξίμου σε ««Πλατεία Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαιου A’.»   

***

 Οι ψυχροί αριθμοί ,  ενίοτε θέτουν σε τόσο μεγάλη δοκιμασία την αξιοπιστία των πολιτικών, που θα εύχονταν να μην είχαν…. εφευρεθεί. Αυτό συμβαίνει, δυστυχώς, με όλους όσοι επιχειρούν να ερμηνεύουν τα εκλογικά αποτελέσματα βλέποντάς τα μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς της κομματικής ιδιοτέλειας.  Έτσι για παράδειγμα σημειώστε  τους απόλυτους αριθμούς  ψήφων κάθε κόμματος στις πρόσφατες ευρωεκλογές στην Άρτα, ακολούθως συγκρίνατέ στες  με τα αντίστοιχα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του Ιουνίου 2023 και δείτε την αλήθεια για δήθεν κομματικές  πρωτιές , υψηλότερα ποσοστά, για κέρδη, ή ζημίες και άλλα παραμύθια της Χαλιμάς… .

***

 Έτσι για παράδειγμα στο ν. Ν. Άρτας:

 • Η ΝΔ: από  15842 ψήφους των εκλογών του Ιουνίου 2023, έλαβε 8773 ψήφους στις φετεινές  ευρωεκλογές, δηλαδή 7069 ψήφους λιγότερες, ήτοι είχε απώλειες44,62% 

• ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: από  12228 ψήφους των εκλογών του Ιουνίου 2023 έλαβε 6961 ψήφους στις φετεινές  ευρωεκλογές, δηλαδή 5267 ψήφους λιγότερες, ήτοι είχε απώλειες43,07% 

• Το ΠΑΣΟΚ: από  4578 ψήφους των εκλογών του Ιουνίου 2023, έλαβε 4308 ψήφους στις φετεινές  ευρωεκλογές, δηλαδή 270 ψήφους λιγότερες, ήτοι είχε απώλειες 5,9% 

• Ελ. Λύση: από 1105 ψήφους των εκλογών του Ιουνίου 2023, έλαβε 2322 ψήφους στις φετεινές  ευρωεκλογές, δηλαδή 1217  ψήφους περισσότερες, ήτοι είχε αύξηση 110,14% 

• ΚΚΕ: από  3234 ψήφους των εκλογών του Ιουνίου 2023, έλαβε 3055 ψήφους στις φετεινές  ευρωεκλογές, δηλαδή 199 ψήφους λιγότερες, ήτοι είχε απώλειες 6,15%

• ΝΙΚΗ: από  996 ψήφους των εκλογών του Ιουνίου 2023, έλαβε 837 ψήφους στις φετεινές  ευρωεκλογές, δηλαδή 159 ψήφους λιγότερες, ήτοι είχε απώλειες 15,96%

• Πλεύση Ελ: από  757 ψήφους των εκλογών του Ιουνίου 2023, έλαβε 678 ψήφους στις φετεινές  ευρωεκλογές, δηλαδή 79 ψήφους λιγότερες, ήτοι είχε απώλειες 10,44%.

Δηλαδή, σε επίπεδο νομού, οι «ευρω-ψήφοι»  όλων των κομμάτων σε σχέση με τις αντίστοιχες των εθνικών εκλογών του Ιουνίου 2023, είναι λιγότεροι και μάλιστα των δύο πρώτων να είναι δραματικά λιγότεροι,  πλην της Ελ. Λύσης, που είναι θεαματικά  περισσότεροι 

Επομένως προς τι οι δηλώσεις, για παραδειγμα, ότι η ΝΔ είναι πρώτη δύναμη στον νομό ή ότι ο Σύριζα πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό στην Ελλάδα και άλλα;. 

***

  • Ο Θανάσης Κονταξής, επί σειρά ετών. Βουλευτής Άρττας και εξέχων στέλεχος της ΝΔ από της ιδρύσεώς της, έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο  και κηδεύτηκε χθΕς Τρίτη στην Αθήνα Ο Θ.Κ, υπήρξε  αγαπητός παιδικός φίλος του γράφοντος, με μια  σχέση η οποία στον μετέπειτα χρόνο εξελίχθηκε  σε  στενό σύνδεσμο  εκτίμησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Οι παιδικές, και εφηβικές αναμνήσεις είναι πολλές και νοσταλγικές, αλλά και οι μετέπειτα παραμένουν ανεξίτηλες στον χρόνο που ακόμα συγκινούν. Αμέτρητα τα παιδικά ευτράπελα στα χρόνια της αθωότητας,  στην πρώην Νησίστα και νυν Ροδαυγή, όπου πολλά καλοκαίρια μέναμε με τις οικογένειές μας .Εκεί, παρέα  με τον αείμνηστο Τάκη Γάτσιο, τον αδελφό του Θανάση,, τη Χαρά Τσικνιά, τον Τάκη Αθανασίου, τον αείμνηστο Φάνη Πλαστήρα κ.ά σχεδιάζαμε ,ονειρευόμαστε , παίζαμε μπάλα στην Καστανιά, κυλιόμασταν στον Χαλιά  και ενίοτε ξαγρυπνούσαμε ή και αλληλο-βλεπόμασταν για τα μάτια κάποιας από τις μορφονιές της παρέας. Και αργότερα ως φοιτητές, και ενήλικές πλέον ήμασταν πάντα κοντά  και αλληλέγγυοι. Θυμάμαι τα πειράγματά του και ακόμη  συγκινούμαι.. Όμως ο αγαπητός Θανάσης Κονταξής δεν είναι πια ανάμεσά μας Είναι πλέον μόνιμος κάτοικος της επουράνιας Πολιτείας… Στην αγαπημένη του  σύζυγο Χαρά, τον γιό του Δημήτρη και την κόρη του Αμαλία τα εκ βαθέων ειλικρινή συλλυπητήρια του γράφοντος είναι αυτονόητα. Όπως και η ευχή να είναι ελαφρύ το χώμα που από χθες σκεπάζει τον αγαπητό του φίλο Θανάση. 

Ο Αποψ(η)νός Εκηβόλος 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα