32.8 C
Arta
29 Ιουνίου 2024

Οικουμενικό Πατριαρχείο και Μάξιμος Γραικός!

Διαβάστε επίσης

Ο αληθινός συμβολισμός πίσω από την ονοματοδοσία της Πλατείας Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου Γραικού σε σχέση με τον επεκτατισμό του Πατριαρχείου Μόσχας

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΪΝΤΑΣΗΣ

Αν μη τι άλλο δεν είναι τυχαία το σημερινό αφιέρωμα της ΑΠΟΨΗΣ στον μακαριστό Μητροπολίτη Πισιδίας και πρώην Κορέας (εξ Άρτης) Σωτήριο και με την βοήθεια της οικογένειας του φροντίσαμε να συγκεντρώσουμε τα προσωπικά εκείνα στοιχεία, που περιγράφουν την βιογραφία του από την Άρτα στην κορυφή της Θεολογίας.
Και αυτό επειδή, ο Σωτήριος εκτός από ένας πεφωτισμένος Ποιμενάρχης, υπήρξε και υπερασπιστής του Οικουμενικού Πατριαρχείου απέναντι στον επεκτατισμό του Πατριαρχείου της Μόσχας, τον οποίον εβίωσε και αντιμετώπισε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Οικουμένης.
Εμείς μπορεί να θεωρούμε και έτσι είναι ότι το Πατριαρχείο της Μόσχας είναι μια αδελφή Εκκλησία, όπως και οι Ορθόδοξοι Ρώσοι αδέλφια μας στα πλαίσια της Ορθοδοξίας και της Ενιαίας Εκκλησίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ηγεσία της Ρωσικής Εκκλησίας δεν φέρθηκε αντιΚανονικά σε βάρος της ιστορίας και της θέσης των υπολοίπων Πατριαρχείων της Ορθοδόξου Εκκλησίας σε όλον τον κόσμο.
Ήδη δημοσιεύουμε μια επιστολή του Σωτηρίου, στο κείμενο της οποίας κατακρίνει την συμπεριφορά του Πατριαρχείου της Μόσχας, σε βάρος του Πατριαρχείου του Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας, εισβάλλοντας στην Αφρική, μια ζώνη που ανήκει εκκλησιαστικά στην Αλεξάνδρεια.
Ίσως για εμάς τους κοινούς θνητούς, το ποίμνιο της τοπικής μας εκκλησίας, όπου όλα βαίνουν ειρηνικά, με τα συνηθισμένα μας παράπονα και τις γκρίνιες, όλα αυτά να φαίνονται απόμακρα και άνευ ουσίας.
Στην πραγματικότητα όμως πίσω από αυτόν τον θρησκευτικό ιμπεριαλισμό της Ρωσικής Εκκλησίας, κρύβονται και άλλα συμφέροντα, τα οποία αλλοιώνουν τις αξίες και τις αρχές της Χριστιανικής θρησκείας.
Ήδη οι Ρώσσοι τείνουν να επιθυμούν να μετατρέψουν την Ορθόδοξη πίστη σε Ρωσορθόδοξη, κάνοντας σαφείς διαχωρισμούς ανάμεσα στις φυλές και τα έθνη. Η Ρωσική Εκκλησία ζητάει να παρεμβαίνει εκεί που λειτουργούν άλλοι Επίσκοποι και να απομακρύνει τους Σλαβικούς πληθυσμούς από τις υφιστάμενες Εκκλησίες. Μια πρωτοτυπία η οποία είναι αντίθετη σε κάθε βάση της Ορθόδοξης πίστης, που επιθυμεί να μην γίνονται διακρίσεις μεταξύ των φύλων και των φυλών των πιστών Χριστιανών.
Τον πόλεμο αυτόν τον βίωσε ο Σωτήριος στην Κορέα, όπου η Ρωσική Εκκλησία, δεν μπόρεσε να κρατήσει το εντόπιο ποίμνιο και φρόντισε να χωρίσει τις εκκλησίες με τους Ρωσόφωνους και τους Σλάβους της περιοχής. Και είναι πραγματικά συμβολικό ότι η Ρωσική Εκκλησία λειτουργούσε στον Ι.Ν. Μαξίμου του Γραικού, που βρισκόταν στην Σεούλ, του φωστήρα των Ρώσων, που καταγόταν από την Άρτα, την πατρίδα του Σωτηρίου!
Ποια ειρωνεία στ’αλήθεια έκρυβε όλη αυτή η κατάσταση;
Ο Σωτήριος νίκησε στην μάχη αυτή, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του εντόπιου πληθυσμού, ο οποίος επέλεξε την αυθεντικότητα του Ποιμενάρχη, την πνευματικότητα των λόγων και των πράξεών του, καθώς άνοιξε νέους δρόμους στην Χριστιανική πίστη, μεταφράζοντας τα ιερά βιβλία στην Κορεατική γλώσσα…
Η μάχη συνεχίστηκε στην Πισιδία και την Αττάλεια, με τον Ρωσικό δάκτυλο, συνεχώς να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα ακόμη και από το Τουρικό κράτος και να προσπαθεί να εμποδίσει τους Χριστιανούς από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες να εκκλησιαστούν στις νέες εκκλησίες της περιοχής.
Και σήμερα γίνεται μια προσπάθεια εκσλαβισμού του Αγίου Όρους, της Μοναστηριακής κοιτίδας της Ορθοδοξίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Οι συμβολισμοί όταν δίνονται πρέπει να είναι δυνατοί. Και ο μεγαλύτερος συμβολισμός δεν είναι άλλος από την πλατεία Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, δίπλα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, του φωστήρα της Ρωσικής Εκκλησίας. Και μάλιστα από τούτη εδώ την πόλη, που γεννήθηκε και μεγάλωσε…
Ένα σπουδαίο παράδειγμα και μια υπενθύμιση, ποια είναι η μητέρα Εκκλησία της Ορθοδοξίας. Και αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι, που διυλίζουμε τον κώνωπα, από το μικρόβιο της φυλής μας, την διχόνοια και τα μικροπολιτικά της μίζερης καθημερινότητάς μας. Το μήνυμα της Ορθοδοξίας θα δοθεί από εδώ, από την πόλη της Άρτας και να είναι όλοι βέβαιοι ότι θα έχει τους αποδέκτες που πρέπει και το μήνυμα της ελπίδας σε όλα τα Πατριαρχεία της Ανατολικής της Ορθοδόξου του Χριστού Εκκλησίας.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα