34.8 C
Arta
30 Ιουνίου 2024

Με ενδιαφέρον η Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Δήμου Αρταίων

Διαβάστε επίσης

Γράφει: η Χριστίνα Μπίζα

«Είμαστε πρακτικοί και αποτελεσματικοί» τόνισε ο Δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας σε μία αποστροφή του λόγου του κατά την διάρκεια της συζήτησης στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Τετάρτης  26 Ιουνίου στις 7 το βράδυ όπου η συζήτηση για το θεατράκι στο Παραποτάμιο Πάρκο πήρε ελεγχόμενες διαστάσεις όπως συνέβη και με πολλά άλλα θέματα συζήτησης όπως ήταν μεταξύ άλλων οι γεφυρώσεις του Αράχθου  καθώς και η πορεία για το «Ξενία» και την αξιοποίηση του, υπογραμμίζοντας  ο Δήμαρχος Αρταίων ότι «Το Κάστρο θα ανοίξει είτε έτσι είτε αλλιώς. Μέσα στη θητεία μας θα ανοίξουμε σίγουρα το Κάστρο».

Η 3η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας 2024 είχε ως μοναδικό θέμα συζήτησης το δίμηνο Μαϊου Ιουνίου της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αρταίων και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου μέσα σε κλίμα έντασης αλλά και ξεκαθαρίσματος του πλαισίου διεκδίκησης από την νέα Δημοτική Αρχή.

Τα θέματα που συζητήθηκαν προήλθαν από Δημοτικούς Συμβούλους από τις λοιπές παρατάξεις και αφορούσαν μεταξύ άλλων το «Ξενία» Ξενοδοχείο ή Πολιτιστικό κέντρο. Το Θεατράκι στο Παραποτάμιο Πάρκο μία κλεμμένη ιδέα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, όπως αναφέρθηκε, ενώ υπήρξε και εκτενής ενημερωτική αναφορά για τις γεφυρώσεις του Αράχθου από τον κ. Σιαφάκα.

Ο Δήμαρχος Αρταίων κατά την έναρξη της Συνεδρίασης εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για πρακτικές μικροπολιτικής και λασπολογίας ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι αυτής της φιλοσοφίας.

Αναφέρθηκε ο κ. Σιαφάκας και στο θέμα το οποίο συζητήθηκε και στην προηγούμενη Συνεδρίαση αναφορικά με την γεφύρωση και για το εάν μεταφέρθηκαν τα 8 εκατ. λέγοντας «Τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει εάν μεταφέρθηκαν τα 8 εκατ.  τα 3 εκατ.  Αν τα πήρε η Περιφέρεια ή αν τα πήρε ο Δήμος. Δεν τον ενδιαφέρει αυτό πιστεύω. Προσπαθούμε παίζοντας  με τι λέξεις και προσπαθούμε παίζοντας με τις φράσεις, με τις εκφράσεις, με τα προγράμματα. Αν μεταφέρθηκε το πρόγραμμα, αν άνοιξε καινούργιο, αν χάθηκε ή δεν χάθηκε. Με ορολογίες που δεν μπορεί να παρακολουθήσει ο κόσμος και ίσως δεν τον ενδιαφέρει. 

Το κόσμο τον ενδιαφέρει να λύσει το πρόβλημά του και την στιγμή αυτή το πρόβλημα του είναι η γεφύρωση. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημά του, είναι ότι έχει μία γέφυρα που από μέρα σε μέρα μπορεί να καταρρεύσει. Από μέρα σε μέρα μπορεί να κοπεί στα δύο και τον ενδιαφέρει να λύσει το πρόβλημα».

 «Εμείς ήρθαμε εδώ για να λύσουμε αυτά τα προβλήματα και γι αυτά θα αξιολογηθούμε σε 4-5 χρόνια, αν λύσαμε κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα. Όχι αν το έκανε ο Σιαφάκας, ο Καχριμάνης, ο Μητσοτάκης ή ο οποιοσδήποτε. Μπορούμε να κάνουμε μία γέφυρά θα κάνουμε αυτή που θέλουμε πρώτα. Μπορούμε να κάνουμε δύο θα κάνουμε πρώτη προτεραιότητα, δεύτερη προτεραιότητα, τρίτη προτεραιότητα.

 Με αυτό το σκεπτικό και με αυτές τις προτεραιότητες του αρτινού λαού και του αρτινού δημότη θα παίρνω όλες μου τις αποφάσεις ανεξαρτήτως τι θα λένε αριστερά και δεξιά. Να είστε σίγουροι ότι αυτό δεν με ενδιαφέρει καθόλου».

Ο Δήμαρχος Αρταίων στάθηκε απέναντι σε πρακτικές οι οποίες καθυστερούν την ανάπτυξη της πόλης για να αναφέρει το επί 40 χρόνια κλειστό «Ξενία» και την μία και μοναδική γέφυρα η οποία είναι έτοιμη να πέσει και αναρωτήθηκε για το ποιός θα απολογηθεί «αύριο» αν γίνει κάτι.

Ξεκαθάρισε ότι πρώτη προτεραιότητα του Δήμου είναι η διπλή γεφύρωση γιατί αυτή είναι η άμεση λύση και για την γεφύρωση και για το κυκλοφοριακό, εκτιμώντας ότι αυτή είναι μία άμεσα υλοποιήσιμη πρόταση μέσα σε ένα – δύο χρόνια.

Επεσήμανε ότι τη μελέτη η Περιφέρεια για την διπλή γεφύρωση θα έπρεπε να την φέρει εδώ και 20 χρόνια.

Στάθηκε και στη δεύτερη γεφύρωση στο ύψος του Αρχαιολογικού με μία χρηματοδότηση 8 περίπου εκατ. Για να υπογραμμίσει ότι ο Δήμος υπέβαλε τα απαραίτητα έγγραφα σε αυτή την πρόσκληση παρά το γεγονός όπως είπε ότι απαιτούνται τα τριπλάσια χρήματα. Περιμένει ο Δήμος απάντηση όπως τόνισε για να παραδεχθεί ότι είναι δύσκολη η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, όμως παρ όλα αυτά δεν θα αφεθεί η πιθανότητα του Αρχαιολογικού

Όλα όσα είπε ο κ. Χριστούλης στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τόνισε ότι δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το έργο.

Αναφορικά με το «Ξενία» την ανησυχία τους για τις καθυστερήσεις εξέφρασαν οι Σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου τασσόμενοι υπέρ του ξενοδοχείου.

Ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σιλιόγκας τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ξενοδοχείου στο «Ξενία» τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το ΚΑΣ παρανόμησε αφού πρόκειται για ανακατασκευή και αποκατάσταση υφιστάμενου κτηρίου και ότι θα πρέπει να γίνει αυτοψία και να παρθούν αποφάσεις σοβαρές και με πυγμή.

Ως προς τις γεφυρώσεις ο κ Σιλιόγκας ήταν υπέρ και των δύο γεφυρών.

Υπέρ της ανάγκης ανοίγματος του κάστρου και της λειτουργίας του «Ξενία» τάχθηκε από την πλευρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης η κ. Βάσω Αμπελογιάννη ενώ είδε ως μάλλον απίθανη την αλλαγή του υφιστάμενου νόμου που θέτει  συγκεκριμένους περιορισμούς και προϋποθέσεις αξιοποίησης.

Ο Δήμαρχος Αρταίων  Χ. Σιαφάκας τάχθηκε υπέρ του να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο ενώ  είδε με κατανόηση την  επιθυμία των αρτινών να το δουν να λειτουργεί και πάλι ως Ξενοδοχείο αλλά στάθηκε και αυτός όπως και ο κ. Κατσιμπόκης στους περιορισμούς που έχουν τεθεί από τον νομοθέτη.

Έθεσε όμως και μία υποσημείωση ότι «Δεν θα ρισκάρουμε τα χρήματα και δεν θα χάσουμε άλλο χρόνο. Πουθενά δεν δεσμευθήκαμε ότι θα ρισκάρουμε τα πάντα και θα το παίξουμε ήρωες για να πάρουμε μία άλλη απόφαση για να μας δοξάσει η Άρτα και να παραπονιόμαστε άλλα 30 χρόνια που θα είναι κλειστό το Κάστρο».

Στάθηκε στα χαμένα 12 εκατ. χρηματοδότησης όμως τόνισε πόσο σημαντικό για νέα χρηματοδότηση είναι η ωρίμανση  του έργου. Έκανε γνωστό ότι προσπάθειες  χρηματοδότησης συνεχίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις ενώ είναι σε εκκρεμότητα συνάντηση και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Κολέτσος από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Θεατράκι  στο Παραποτάμιο Πάρκο χαρακτηρίζοντάς το έργο ως μία κλεμμένη ιδέα από την προηγούμενη δημοτική αρχή θέτοντας ζητήματα ασφάλειας και νομιμότητάς.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Κέφης απαντώντας τόνισε μεταξύ άλλων ότι η νέα Δημοτική Αρχή κινήθηκε  έξυπνα γρήγορα και πρακτικά υλοποιώντας μία ιδέα με μία ήπια κατασκευή και ο κόσμος της Άρτας το αγάπησε. Έκανε γνωστό ότι θα υπάρξουν και άλλα έξυπνα και πρακτικά έργα.

Ο Δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει από την πλευρά τους καμία ματαιοδοξία για την πατρότητα του έργου και υποσχέθηκε ότι θα γίνουν και άλλα έργα στο συγκεκριμένο Πάρκο.

Ως προς την νομιμότητα υπογράμμισε  ότι υπήρξαν οι απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις και έγινε με μεράκι και αγάπη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ένας χώρος πολιτισμού που αγκαλιάστηκε από τον κόσμο. 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα