25.9 C
Arta
8 Σεπτεμβρίου 2024

Βέλη Εχεπευκή…. 

Διαβάστε επίσης

Ίσως κάποιοι επί κεφαλής των εδώ αρχών ήρθε η ώρα να παρακολουθήσουν ταχύρρυθμα μαθήματα πολιτικού svoir  vivre , ώστε στο μέλλον  να αποφεύγουν τα αλλεπάλληλα φάουλ, που δυστυχώς κατά καιρούς διαπράττουν. Αναφερόμαι ειδικότερα σε τελετουργικές καταστάσεις που δημιουργούνται εξ’ αιτίας άστοχων χειρισμών από τους εδώ αρμοδίως ιθύνοντες   όταν, πρόκειται να επιδαψιλεύσουν  τιμητικούς τίτλους σε υψηλά πρόσωπα της πολιτικής, της εκκλησίας, των γραμμάτων της τέχνης και του πολιτισμού που προσκαλούμενα επισκέπτονται την Άρτα. Πολλά τα περιστατικά του επιδειχθέντος αφόρητου επαρχιωτισμού, όπως για παράδειγμα, του Δήμου Αρταίων, όταν κατά καιρούς ανακηρύσσοντας υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της ευρύτερης ελληνικής πολιτείας .σε επίτιμους  δημότες του Δήμου μας, ή σε «χρυσούς κλειδοκράτορες της πόλης», ή σε όνοματο-αποδέκτες οδών και πλατειών, δεν απέφυγαν τις «κακοτοπιές» αναφορικά με το τελετουργικό των σχετικών  με την απονομή των εν λόγω τιμητικών διακρίσεων.

***

Τα πιο πάνω παρατιθέμενα γράφτηκαν με αφορμή την προ ημερών επίσκεψη στην Άρτα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου και τα όσα ειδικότερα συνέβηκαν ή παραλείφτηκαν κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη Δήμου Αρταίων. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να επισημάνω ότι κατά τα  σχετικά τελετουργικά ειωθότα η επίμαχη ανακήρυξη του οποιουδήποτε προσώπου, όσο υψηλά και αν ίσταται , πραγματοποιείται στην αίθουσα του ΔΣ, όπου σε πανηγυρική συνεδρίαση στην οποία προσκαλείται και το κοινό του Δήμου, ο πρόεδρος του ΔΣ ενώπιον του εν ολομελεία συγκληθέντος σώματος, διαβάζει τη σχετική απόφαση. Ακολουθεί η απονομή του τιμητικού  τίτλου από τον Δήμαρχο, έπεται η αντιφώνηση του τιμώμενου προσώπου  και  η καθιερωμένη ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

*** 

Πρόκειται για πάγια ακολουθούμενη  διαδικασία που σκοπεί στην κάλυψη του λεγόμενου « αμφίδρομου της απονεμόνης  τιμής». 

Υπό αυτή την έννοια, εν προκειμένω, ο αλληλοσεβασμός, η δεοντολογία και η ηθική τάξη ως αυτονοήτως ισχύοντα  επέβαλλαν όπως, το τελετουργικό της αποδιδόμενης τιμής από τους Αρτινούς δημότες προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και συνακόλουθα η εκφραζόμενη ευαρέσκεια του τελευταίου προς  τους απονεμητές  Αρτινούς δημότες, πραγματοποιούνταν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Το οποίο-ειρήσθω εν παρ’οδω- είναι το δημοκρατικά αντιπροσωπευτικό βήμα των Αρτινών δημοτών ή άλλως πως αποτελεί ένα είδος τοπικής Βουλής.  

***

Κατά συνέπεια είναι φάουλ της Δημοτικής Αρχής να μην απονεμηθεί  στον Οικουμενικό Πατριάρχη ο τίτλος του Επίτιμου δημότη σε πανηγυρική συνεδρίαση του ΔΣ στο δημαρχιακό μέγαρο, έστω το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, και να μην ακολουθηθεί εκεί το κατά ανωτέρω τελετουργικό. Η δε δικαιολογία ότι το προγραμματισμένο  συλλείτουργο της επομένης στον εμβληματικό ναό «Αγίου Μαξίμου Γραικού» προεξάρχοντος του  κ.κ Βαρθολομαίου και συνακόλουθα η τελετή της ονοματοδοσίας της απέναντι πλατείας, δεν αντικρούει σοβαρά και πειστικά  την ούτως ειπείν παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας των εδώ ιθυνόντων  της δημοτικής αρχής. 

  ***

 Και για του πιο πάνω λόγου του Αποψ(η)νού Εκηβόλου το ασφαλές , στη συνέχεια ο ίδιος,  παραθέτει, όλως ενδεικτικά, τα ανάλογα τελετουργικά   ανακηρυχθέντων εμβληματικών προσωπικοτήτων σε Επίτιμους δημότες , από κάποιους Δήμους της επικράτειας: 

«Αύριο, Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 13.00, θα επισκεφθεί το ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κύριος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Ο Δήμος Καλαμάτας θα τον υποδεχθεί με τις προσήκουσες τιμές και θα τον αναγορεύσει σε Επίτιμο Δημότη. Τον υψηλό επισκέπτη θα συνοδεύει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος»(σ. σ, είναι η ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας)

   ***

 «Ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης υποδέχθηκε στην είσοδο του Δημαρχείου τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο, τον οποίο συνόδευε ο Ποιμενάρχης μας κ.κ. Ιερώνυμος[…]. Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Τάχος ανέγνωσε την σχετική απόφαση περί της ανακηρύξεως του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας σε Επίτιμο Δημότη Λαρισαίων και ακολούθησε η ειδική τελετή.»(σ. σ, από ρεπορτάζ  εφημερίδας της Λάρισσας).

   ***

«Επίτιμος Δημότης Λευκάδας αναγορεύθηκε σήμερα, Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας. ο Δήμαρχος του νησιού κ. Ξενοφώντας Βεργίνης επίδωσε στον Παναγιώτατο έναν Σταυρό ευλογίας πάνω στον οποίο είναι χαραγμένη η σημερινή ημερομηνία, όπως και την τιμητική πλακέτα…»(σ. σ, από σχετικό δελτίο τύπου του εκεί Δήμου

*** 

«Επίτιμος Δημότης Αγίας Παρασκευής ανακηρύχθηκε την Κυριακή 24 Μαρτίου ο Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. 

Στην σεμνή τελετή που  πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεράσιμος Βλάχος, ο οποίος ανέγνωσε και την προαναφερθείσα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου…»(σ. σ, από σχετική ανακοίνωση του εκεί δημάρχου)

 *** 

Ωστόσο, πέραν των πιο πάνω , δεν είναι λίγα τα «φάουλ» που διαπράττονται και από κάποιους επί κεφαλής τοπικών αρχών όταν, υποδεχόμενοι στην έδρα τους κάποιο ιεραρχικά υψηλότερο ιστάμενο πρόσωπο ή και αξιωματούχο της εκκλησίας, τους βλέπουμε να κάθονται  στην επίσημη καρέκλα, πίσω- και όχι μπροστά από το γραφείο τους-  δίπλα από τον καθήμενο  και τουλάχιστον  άξιον σεβασμού, επισκέπτη.

***

Όπως  συμπτωματικά διαβάζω στο διαδίκτυο,  λίγες μέρες μετά την ονοματοδοσία της εδώ πλατείας, απέναντι από την εκκλησία «Άγιος Μάξιμος Γραικός», με το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη,  το ΔΣ Πρέβεζας, με απόφαση του μετονόμασε(;)/ονόμασε(;) την Πλατεία Ιερού Ναού Ἁγίου Νεκταρίου Πρεβέζης. σε: «ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΤΟΥ Α΄.» Αλήθεια, ήθελα να μάθω πως θα σχολιάσουν το γεγονός οι κ.κ Γιώργος Σιλιόγκας και Απ. Τόδουλος, που ως γνωστό με στεντόρεια φωνή εναντιώθηκαν στην ονονοματοδοσία της δικής μας πλατείας. Δηλαδή τι θα έχουν να πουν για  την… ευκολία με την οποία οι «Πρεβεζάνοι» έσπευσαν να αντικαταστήσουν ή να ονοματοδοτήσουν την προσωνυμία της  πλατείας τους, από  Αγίου Νεκταρίου σε Πατριάρχη Βαρθολομαίου; Πάντως για τον γνωστό καρδιολόγο κ. Γιώργο Σιλιόγκα έμαθα  ότι προχώρησε σε ένσταση ακυρότητας της πιο πάνω απόφασης για την εδώ επίμαχη ονονοματοδοσία, με ειδική διοικητική προσφυγή ενώπιον του προϊσταμένου του Αρτινού τμήματος Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Μάλιστα επικαλούμενος την σχετική νομοθεσία ζήτησε από τον τοπικό Επόπτη ΟΤΑ την Αναστολή της εν λόγω απόφασης μέχρις ότου η Διοίκηση αποφανθεί επί της ενστάσεως . 

   ***

Νομίζω να μη διαφωνεί κανείς  με την ευρύτερη άποψη ότι οι ποικίλες εορταστικές εκδηλώσεις  που συνδιοργανώνει ο Δήμος με διάφορους τοπικούς φορείς(σ. σ, στα πλαίσια των «Ελευθέριων»(σ. σ, σε ανάμνηση της ημέρας απελευθερώσεως της Άρτας από τους Τούρκους), πέρα από  γιορτές μνήμης  και  ψυχαγωγίας για τους Αρτινούς πολίτες, πρέπει να έχουν  έναν  ευρύτερο σκοπό. Και αυτός δεν είναι άλλος από την ανάγκη η σύνθετη αυτή εορταστική ατμόσφαιρα των «Ελευθέριων» να γίνει  θέαμα των συμπατριωτών και της ανά την επικράτεια Αρτινής διασποράς-και όχι μόνο. Αναμφίβολα  η ανάγκη της ευρύτερης προβολής των προαναφερόμενων, αφορά και τις κατά καιρούς γενόμενες μεμονωμένες τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούν αυτοτελώς στην πόλη, οι σύλλογοι: « Σκουφάς», «Μακρυγιάννης», «Φίλοι του Βιβλίου» κ.ά. Μάλιστα , τουλάχιστον για τον Αποψ(η)νό Εκηβόλο, η επιλογή της   ζωντανής μετάδοσης- με εικόνα και ήχο- όλων αυτών των εκδηλώσεων πολύ πέρα από τα όρια της πόλης, δεν θα ήταν  υπερβολή, εάν έλεγε  ότι για την Άρτα και την ευρύτερη περιοχή είναι ένα από τα σημαντικότερα  ζητούμενα. Και αυτό επειδή είναι ο πιο εύκολος και οικονομικά ανώδυνος τρόπος, προκειμένου ο κόσμος, πέρα από τα όρια της πόλης και του νομού, να μάθει για τα πολλά και θαυμαστά της ξεχασμένης Άρτας. Κοντολογίς μιλάω για την ανάγκη  οι εικόνες και  ήχοι της γιορτινής Άρτας να φροντίσουμε να φθάνουν στα πέρατα της Ελλάδας, της Ευρώπης και του Κόσμου ,ώστε να αποτελέσουν κίνητρα «επισκεψιμότητας»  της περιοχής. Δηλαδή πρόκειται για έναν σημαντικό συντελεστή γνώσης και συναισθημάτων εξ’ αντιδράσεως,   ανθρώπων άλλων περιοχών που διευκολύνει την Αρτινή εξωστρέφεια και συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια η Άρτα να καταστεί προορισμός.

***

Ωστόσο η  πιο πάνω άποψη δεν φαίνεται να υπηρετείται από  κάποιους εμπλεκόμενους φορείς,  γιατί, ίσως δεν κρίνουν αναγκαία έναν τέτοιο  σχεδιασμό και εκτέλεση των πρόσφατων εκδηλώσεων  των «Ελευθέριων» -2024. Έτσι για παράδειγμα ο προχθεσινός  Αρτινός νυχτερινός μαραθώνιος, παρά το γεγονός ότι  η διαδικτυακή μετάδοσή του live    θα προβάλλονταν ως πανελλήνιο αθλητικό γεγονός, και παράλληλα θα  αποτελούσε μια καλή ευκαιρία για να γίνουν ευρύτερα  γνωστά τα βιώματα των συμμετασχόντων ξένων αθλητών που από τις ολιγόλεπτες δηλώσεις τους έδειξαν εντυπωσιασμένοι από  τις φυσικές ομορφιές της πόλης, τα μνημεία της, την φιλόξενη διάθεση των Αρτινών και γιατί όχι για την πατροπαράδοτη Αρτινή γαστριμαργία, περιέργως προέκυψε το αναπάντεχο.

***

 Ότι  ο σύλλογος δρομέων,  που σημειωτέον μαζί με τον Δήμο ήταν οι συν-διοργανωτές του  «ΔΡΌΜΟΥ»,στο παρά 5΄ της έναρξης αποφάσισε να μην μεταδοθεί  live η εξέλιξή του. Και μάλιστα, όπως ευρύτερα  φημολογήθηκε,  αυτό αποφασίστηκε  στο.  εκτάκτως συγκληθέν ΔΣ του συλλόγου για λόγους ,άκουσον, άκουσον, «ισονομίας περί την τηλεοπτική κάλυψη  των τοπικών τηλεοπτικών καναλιών.» Δηλαδή επειδή κάποιο από τα εν λόγω μέσα  είτε γιατί δεν μπορούσε ή γιατί δεν ήθελε να καλύψει διαδικτυακά  live  το εν λόγω αθλητικό γεγονός, έπρεπε και το/τα άλλο/α μέσα να… συμμορφωθούν. Αυτά τα απίστευτα συνέβησαν το περασμένο Σάββατο χωρίς κάποιος ιθύνων του συν-διοργανωτή Δήμου να παρέμβει… Και το ηθικό δίδαγμα;

Αλίμονο  αν κάποιοι  υπεύθυνοι της ιδιωτικής  τηλεοπτικής κάλυψης τόσο σοβαρών εκδηλώσεων, μπορούν, αν μπορούν, μέσω φίλα προσκείμενων προσώπων τους να καθορίζουν και επιβάλλουν τους όρους λήψης και μετάδοσης των σχετικών πλάνων  σπουδαίων τοπικών εκδηλώσεων. Και από την άλλη ο συν-διοργανωτής Δήμος  να τελεί  άγνοια ή να σφυρίζει αδιάφορα. Κοντολογίς είναι επιεικώς απαράδεκτη η ούτως ή άλλως συγκατάνευση των τοπικών αρμοδίων παραγόντων να επιτρέπουν γενικότερα, μια τέτοια πρακτική που αναμφίβολα δεν είναι προς το συμφέρον της Άρτας. Πάρα ταύτα ο Αποψ(η)νός Εκηβόλος προτίθεται να διερευνήσει έτι περαιτέρω το ζήτημα  και να επανέλθει σε νέο δημοσίευμα με πολλά εκτοξευόμενα  εχεπευκή βέλη…

 ***

 Στις προχθεσινές εκλογές στη Γαλλία με τις πολιτικές δολιχοδρομίες του προέδρου Μακρόν, στήθηκε ένα σκηνικό ανάλογο των ελληνικών  εθνικών εκλογών του Ιουνίου 2023. Πραγματικά προχθές Κυριακή τα φοβ ικά σύνδρομα και τα τεχνητά διλήμματα περί επερχόμενου πολιτικού και οικονομικού Αρμαγεδδώνα στο ενδεχόμενο να έρθει στην εξουσία η ακροδεξιά, που εμφαντικά έθεσαν οι αντί-Λεπέν κομματικές δυνάμεις και εκκωφαντικά αναπαρήγαν τα ΜΜΕ του εκεί συστήματος. Οι παραιτήσεις υποψηφίων τρίτων στη σειρά στον πρώτο γύρο, υπέρ των  δεύτερων(στη σειρά) που μάχονταν τον πρώτο της Λεπέν. Και το προεχόντως  ιδιότυπο εκλογικό σύστημα . Διαμόρφωσαν ένα ιδιαίτερο πολιτικο-ψυχο-κοινωνικό σκηνικό που ώθησε  μεγάλα τμήματα του Γαλλικού εκλογικού σώματος  να μην ψηφίσει με βάση αυτό που ήθελε αλλά αυτό που δεν ήθελε. Έτσι, για παράδειγμα, σε κάποιες περιφέρειες ακροαριστεροί ψηφοφόροι του Μελανσόν ψήφισαν τον κεντροδεξιό υποψήφιο του Μακρόν και αντίθετα κεντροδεξιοί ψήφισαν ακροαριστερούς υποψηφίους. Ωστόσο τα τελικά αποτελέσματα: Λαϊκό μέτωπο-Μελανσόν25,7%(180 έδρες), Μακρόν23,15%(163 έδρες) και Λεπέν 37,5%(143 έδρες), όσο και αν δείχνουν απίστευτα, εν τούτοις είναι πραγματικά. Βέβαια εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς! Εάν αυτά τα αποτελέσματα ήταν στην Ελλάδα, άραγε η αμφισβήτηση από τα αντιμαχόμενα κομματικά στρατόπεδα δεν θα χτυπούσε κόκκινο; 

Ο Αποψ(η)νός Εκηβ όλος

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα