20.4 C
Arta
18 Οκτωβρίου 2024

Προοδευτική απάντηση με όρους μέλλοντος

Διαβάστε επίσης

Του Βασίλη Τσίρκα 

Στις πρόσφατες ευρωεκλογές φάνηκαν οι πρώτες ρωγμές της πολιτικής ηγεμονίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Φάνηκε, όμως, και η συνολική κρίση την οποία διέρχεται το πολιτικό σύστημα. Με την αποχή να εκτοξεύεται στα ύψη, αποτυπώνεται ένα σοβαρό πρόβλημα για την ποιότητα της δημοκρατίας και την κρίση εκπροσώπησης που υφίσταται σήμερα.

Η κυβέρνηση, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την προηγούμενη εκλογική της νίκη, έχασε εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους και σχεδόν 13 μονάδες. Παρά τη μεγάλη πτώση της ΝΔ και με τη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην κυβερνητική πολιτική συνεχώς να αυξάνεται, χάθηκε μια ευκαιρία να ισορροπήσει ξανά το πολιτικό σύστημα και να τεθούν οι προϋποθέσεις για την πολιτική αλλαγή στο άμεσο μέλλον. 

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ακροδεξιάς αναδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα του κατακερματισμού των προοδευτικών δυνάμεων. Το μήνυμα των πολιτών είναι σαφές. Να αναληφθούν άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες συνεννόησης, επικοινωνίας και συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Να παραμεριστούν οι εγωισμοί και να υποταχτούν στις ανάγκες των καιρών, της πατρίδας, της κοινωνίας. Χρειάζεται μια νέα θεώρηση των πραγμάτων που δεν ζητά λογαριασμούς του παρελθόντος, αλλά τις λύσεις του μέλλοντος. 

Η ανανέωση, η ανασυγκρότηση, η ανάκαμψη της αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου περνά μέσα από την πρακτική πάλη στην καθημερινότητα των ανθρώπων, ως ζωντανός οργανισμός υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών, ιδιαίτερα των εργαζόμενων και της νεολαίας. 

Μια προοδευτική και αριστερή συλλογικότητα πρέπει να εκκινεί από το πλέγμα αρχών και αξιών που την συγκροτούν. Όχι ως μοναδικές αλήθειες που της απαγορεύουν να δει τι συμβαίνει γύρω της που έχει σαν αποτέλεσμα να μας ξεκόβουν από μεγάλα τμήματα πολιτών. Αλλά ως σημείο εκκίνησης για να κατανοήσει καλύτερα τις αλλαγές που επισυμβαίνουν και να δώσει δημιουργική και θετική προοπτική σε αυτές προς όφελος της κοινωνίας και των αναγκών της. Πάντα, όμως, σε ρήξη με το κυρίαρχο αφήγημα των καπιταλιστικών μηχανισμών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο χώρος που εκφράζει, οι άνθρωποί του, οι ιδέες μας, άντεξαν σε δύσκολες συνθήκες. Έχοντας απέναντι ένα πανίσχυρο και αδίστακτο σύστημα, μιντιακό και οικονομικό. Από ένα μικρό κόμμα της αριστεράς, αναδείχτηκε κυβέρνηση στον τόπο. Με την τεράστια συμβολή του Αλέξη Τσίπρα. Που κατάφερε να ενώσει και να συνθέσει. Που τόλμησε. Που πήρε την ευθύνη και κυβέρνησε με εντιμότητα και με το βλέμμα στην κοινωνία και τη χώρα. 

Αλλά βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μια νέα ευθύνη. Να γίνει γονιμοποιός δύναμη της προοδευτικής ανασύνταξης για να οδηγήσει την αριστερά και την προοδευτική παράταξη στην αντεπίθεση και τελικά σε μια νέα νίκη. Να πρωταγωνιστήσει στην οικοδόμηση μιας νέας προοδευτικής ενότητας. Με κύρια ευθύνη να εμπλέξει τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας, να λειτουργήσει προωθητικά στις μεγάλες κοινωνικές διεργασίες που ήδη λαμβάνουν χώρα και να συνθέσει το πάζλ των προοδευτικών και δημοκρατικών αποχρώσεων, σε ένα νικηφόρο πολιτικό σχέδιο απαλλαγής από την κυβέρνηση της δεξιάς.

Σε συνθήκες υπονόμευσης του κράτους δικαίου, συρρίκνωσης του πραγματικού εισοδήματος, δραματικής διεύρυνσης των ανισοτήτων. Σε συνθήκες ανόδου της ακροδεξιάς. Προβάλλει επιτακτικά το ερώτημα. Θα αναλάβουμε την ευθύνη να προχωρήσουμε μπροστά; Το παράθυρο της ευκαιρίας για να δοθεί η μάχη των αριστερών και προοδευτικών ιδεών με καλύτερους όρους στην κοινωνία είναι ανοιχτό. 

Είναι ώρα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ρεύμα μιας νέας προοδευτικής και δημοκρατικής πλειοψηφίας. Ασφαλώς όσοι συμμετέχουν σε αυτό δεν απαρνούνται την αυτοτέλειά τους ως πολιτικοί οργανισμοί, την πολιτική και ιδεολογική τους αυτονομία. Αλλά προέχει να ανταποκριθούμε στην ευθύνη. Να γίνουμε καταλύτες ευρύτερων συνθέσεων. Να πραγματώσουμε τη συλλογικότητα και τη γνήσια λαϊκότητα, τον πλουραλισμό και τη σύνθεση, την ενότητα, το «εμείς».

Η Συμμαχία της Αριστεράς και των Προοδευτικών Δυνάμεων στη Γαλλία νίκησε την ακροδεξιά, τη μισαλλοδοξία και τις αποτυχημένες πολιτικές της δεξιάς. Το πετυχημένο ενωτικό παράδειγμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου μας δείχνει τον δρόμο και στην Ελλάδα, για ένα μέλλον με περισσότερη δημοκρατία, ισότητα και αλληλεγγύη.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε πίσω. Για να ξαναγεννηθεί η ελπίδα, πρέπει άμεσα να δώσουμε περιεχόμενο στην προοδευτική ενότητα. Με όρους μέλλοντος. Βάζοντας δίπλα στο στρατηγικό όραμά μας για την κοινωνία του μέλλοντος, για κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία και ισότητα, άμεσες λύσεις για την καθημερινή ζωή των πολιτών. Να διατυπώσουμε σήμερα μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση στη φθίνουσα ηγεμονία της αλαζονικής, αυταρχικής και ανεξέλεγκτης διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Να βάλουμε φρένο στην άνοδο της ακροδεξιάς. Να κάνουμε πράξη τις αλλαγές που χρειάζεται η κοινωνία και η χώρα. 

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα