23.2 C
Arta
19 Σεπτεμβρίου 2024

Η οπαδική βία δεν είναι παιχνίδι, είναι καταστροφή

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΪΝΤΑΣΗΣ

Ένα ενδιαφέρον δικαστήριο έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα στην Άρτα και αφορούσε την οπαδική σύγκρουση δυο ομάδων νέων, που κόντεψε να έχει θανατηφόρο αποτέλεσμα, πριν από ένα περίπου χρόνο στα Ιωάννινα.
Είναι ένα επεισόδιο, σε σειρά από τέτοιες παρόμοιες πράξεις, που είτε πιο μικρές, είτε πιο σοβαρές, έχουν απασχολήσει την τοπική μας επικαιρότητα, και κυρίως την τοπική μας κοινωνία.
Εν ολίγοις, τα δικά μας παιδιά είναι εκείνα, που φανατίζονται με κάποια ποδοσφαιρική φανέλα και με την αφορμή της τιμής της ΠΑΕ, πηγαίνουν να «πολεμήσουν» σε αυθόρμητες ή όχι και τόσο αυθόρμητες επιχειρήσεις.
Τα παιδιά, που συγκρούονται μεταξύ τους, είναι σε μερικές περιπτώσεις φίλοι, έχουν βγει έξω μαζί, έχουν διασκεδάσει, έχουν συζητήσει… Εν ολίγοις έχουν πολλά που τους συνδέουν, αλλά αυτοί επιλέγουν να παρουσιάσουν αυτό που τους χωρίζει: το οπαδικό μίσος!!!
Κυνηγούν την αδρεναλίνη,θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο: θεωρούν ότι όλα γύρω τους είναι ένα παιχνίδι, στο οποίο οι νικητές θα πάρουν το παράσημο της αναγνώρισης από ένα επαγγελματικό αθλητικό σωματείο…
Το αποτέλεσμα των αποφάσεων αυτών φάνηκε στο Μικτό Ορκωτο Κακουργειοδικείο της Άρτας, όπου επέβαλε βαριές ποινές κάθειρξης στους νεαρούς που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε επεισόδειο απόπειρας ανθρωποκτονίας.
Οι περισσότεροι είναι νεαρά παιδιά, που δεν έχουν αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης. Οι βαριές μακροχρόνιες ποινές φάνταζαν σε αυτούς σαν κάτι το υπερπραγματικό. Αν και πολέμησαν για έναν σκοπό «ανώτερο» αντιμετώπισαν την απαξία του νόμου και την αυστηρότητά του.
Πρέπει όλοι να μάθουν ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα του Δικαστηρίου, καθώς το Εφετείο μπορεί να έχει άλλη απόφαση για τους κατηγορουμένους, πως δεν υπάρχει καμία ανοχή απέναντι στην οπαδική βία.
Πρέπει να αντιληφθούμε οι ίδιοι και τα παιδιά μας, ότι δεν είναι παιχνίδι, ότι την οπαδική μας οργή, οφείλουμε να την καταστέλλουμε και να μην προχωρούμε σε πράξεις, που θα καταστρέψουν το μέλλον μας. Γιατί στην περίπτωση αυτή, θύματα της κατάστασης είναι και οι ίδιοι οι θύτες, οι οποίοι για την αποκοτιά μιας στιγμής, θα χάσουν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους, πίσω από τα κάγκελα μιας φυλακής.
Αν δεν συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι τα παιχνίδια των ΠΑΕ και των συνδέσμων τους, δεν είναι αγνά και αθώα, αλλά χειραγωγούν τους οπαδούς τους για να ενισχύουν τη θέση τους στο παραθλητικό στερέωμα, τότε δυστυχώς θα βλέπουμε καθημερινά οικογένειες να καταστρέφονται και παιδιά να διαγράφουν την ζωή τους…

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα