22.6 C
Arta
12 Οκτωβρίου 2024

Ρέθυμνο 21 έως 23 Αυγούστου: «Ολοκαυτώματα 80 χρόνια μετά…»

Διαβάστε επίσης

Δεν ξεχνάμε, δε συγχωρούμε τη ναζιστική κτηνωδία

Η μάχη της Αγίας Μνήμης με το χρόνο συνεχίζεται αμείωτη και παίρνει πανελλαδικές διαστάσεις. Οι μαρτυρικοί τόποι περνούν στη φάση της μεγαλύτερης εξωστρέφειας και των γόνιμων συναντήσεών τους. Οι απόγονοι των θυμάτων της τριπλής ναζιστικής και φασιστικής κατοχής (γερμανική, ιταλική και βουλγαρική), που μετέτρεψε σε ολοκαύτωμα ολόκληρη τη χώρα μας, βρίσκονται στις επάλξεις του αγώνα για τη συλλογική διαχείριση της Μνήμης του τόπου τους. Το μήνυμα «Η λήθη του κακού είναι άδεια για την επανάληψή του», που αναγράφεται στο ελληνικό βάθρο το οποίο βρίσκεται μπροστά στην είσοδο του στρατοπέδου Μαουτχάουζεν της Αυστρίας, όπου μαρτύρησαν μεταξύ των άλλων 3.700 Έλληνες όμηροι, παραμένει πάντα επίκαιρο και μετατρέπεται σε ένα γενικό προσκλητήριο όσων αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον της χώρας τους και της παγκόσμιας κοινότητας. 

Με το πνεύμα αυτό πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο της περιφέρειας Κρήτης από την Τρίτη 21 έως και την Παρασκευή 23 Αυγούστου Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Ολοκαυτώματα 80 χρόνια μετά…». Σκοπός του Συνεδρίου είναι να τιμηθούν από τη μια τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας που γνώρισαν τα μαρτυρικά χωριά του νομού Ρεθύμνης από το 1941 έως το 1944, αλλά και να συζητηθούν θέματα σχετικά με τα ναζιστικά εγκλήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα. 

Το Συνέδριο διοργανώνεται από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Επαρχιακών εφημερίδων Ηπείρου Πελοποννήσου και Νήσων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και οι δήμοι Ρεθύμνης, Ανωγείων, Αμαρίου, Αγίου Βασιλείου και Μυλοποτάμου. Παίρνουν μέρος ως σύνεδροι εκπρόσωποι μαρτυρικών τόπων από την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι σύνεδροι, εκτός από το προσκύνημα στη μνήμη των αδικοχαμένων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής του νομού, θα γνωρίσουν και τη γνήσια κρητική παραδοσιακή φιλοξενία.

Στις εργασίες του τριήμερου συνεδρίου, εκτός από το προσκύνημα στη μνήμη των αδικοχαμένων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής του νομού, περιλαμβάνονται επίσημη υποδοχή στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου το πρωί της 21ης Αυγούστου, συνέντευξη τύπου, συμμετοχή στις εκδηλώσεις μνήμης και κατάθεση στεφάνων, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές παραστάσεις. 

Το τριήμερο συνέδριο ολοκληρώνεται την Παρασκευή 23 Αυγούστου από το πρωί ως το μεσημέρι στην αίθουσα Ωδείου του Ρεθύμνου με ομιλίες εκπροσώπων από το Κομμένο Άρτας, τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, τον Καταρράκτη Άρτας, τους Λιγκιάδες Ιωαννίνων, τον δήμο Ιωαννίνων, το Σαραντάπορο Λάρισας, το Δομένικο Λάρισας, τη Δράκεια Μαγνησίας, τον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, τα Νέα Κερδύλλια Σερρών, τους Πύργους Κοζάνης και φυσικά από μαρτυρικές περιοχές της Κρήτης. 

Τις εργασίες της πρώτης ενότητας του συνεδρίου, η οποία είναι αφιερωμένη στα Ανώγεια, θα διευθύνει ο ιστορικός Γιώργος Καλογεράκης, δρ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τις εργασίες της δεύτερης ενότητας, που είναι αφιερωμένη  στα χωριά του Κέντρους Ρεθύμνης, θα διευθύνει η ιστορική ερευνήτρια Εύα Λαδιά. Και τις εργασίες της τρίτης ενότητας, που είναι αφιερωμένη στην υπόλοιπη Ελλάδα και στις περιοχές που έχουν ολοκαυτώματα, θα διευθύνει ο συγγραφέας Δημήτρης Βλαχοπάνος. 

Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει ειδική τελετή για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων και το πρόγραμμα θα κλείσει με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα. 

Η Κρήτη πρωτοπορεί. Και δίνει το σάλπισμα στις άλλες περιφέρειες της χώρας μας. Η διαχείριση της Μνήμης είναι υπόθεση των τοπικών κοινωνιών και ταυτοχρόνως της Ελληνικής Πολιτείας. Να μη λησμονήσουμε τους νεκρούς μας. Σε τούτους ιδίως τους κρίσιμους καιρούς. 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα