22.6 C
Arta
16 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Αμβρακικός κόλπος είναι το μοντέλο της Κλιματικής Αλλαγής

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Καϊντάσης

Αν υπάρχει ένα μοντέλο για το πως η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει την Μεσόγειο και τις ακτές της, αυτό είναι ο Αμβρακικός κόλπος, ο οποίος το καλοκαίρι του 2024 έδειξε πρωτοφανείς θερμοκρασίες, που επηρέασαν τόσο τα νερά του, όσο και τις παρόχθιες περιοχές σε μεγάλο βάθος.
Βαρεθήκαμε να βλέπουμε στην τηλεόραση για το Κομπότι, ότι είχε την υψηλότερη θερμοκρασία της Δυτικής Ελλάδας, γεγονός το οποίο είναι αν μη τι άλλο εκτός από πρωτοφανές και ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς διαφαίνεται ότι ένα χωριό, με χαρακτηριστικά ημιορεινότητας, τείνει να έχει πρόσημο αύξησης θερμοκρασίας.
Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρουν οι επιστήμονες για την Μεσόγειο, που είδαμε ότι σε μικρότερη κλίμακα είχε εφαρμογή στον Αμβρακικό κόλπο, η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών, προκαλεί αλλαγές στη στρωματοποίηση του αέρα και την κυκλοφορία των καιρικών συστημάτων. Η θερμότερη θάλασσα μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη υψηλών βαρομετρικών πιέσεων, οι οποίες «παγιδεύουν» τη θερμότητα κοντά στην επιφάνεια της γης και περιορίζουν τον δροσισμό από τα ψυχρότερα ρεύματα. Αυτό δημιουργεί συνθήκες για πιο ακραίες θερμοκρασίες στην ξηρά.
Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει επίσης τα πρότυπα των βροχοπτώσεων στη Δυτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα περισσότερες ξηρασίες και λιγότερη υγρασία στο έδαφος. Οι ξηρές συνθήκες ενισχύουν την απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας από το έδαφος, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας. Ελλείψει βροχών, η φυσική ψύξη της ατμόσφαιρας μέσω εξάτμισης μειώνεται, επιδεινώνοντας την αύξηση της θερμοκρασίας.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα αντιληπτή ιδίως σε πάσχοντα άτομα, τα οποία διαπίστωσαν ότι ακόμη και οι παραθαλάσσιες περιοχές, όχι μόνο δεν δροσίζουν, αλλά γίνονται πόλοι αυξημένης θερμότητας, με αποτέλεσμα το γνωστό μας καθημερινό μπάνιο, αντί να ξεκουράζει και να δροσίζει, να γίνει επίπονο και κουραστικό, λόγω της έντονης θερμότητας.
Για τα αποτελέσματα της ξηρασίας, στο οικονομικό επίπεδο, δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε σε αυτό το σημείωμα, γιατί θα γίνει ιδιαίτερα βαρετό: αυτό που έχει σημασία, είναι ότι ο Αμβρακικός κόλπος, έχοντας τα ιδιαίτερα αυτό γεωμορφικά χαρακτηριστικά του είναι ένα μοντέλο παρακολούθησης, για το πως θα γίνει η Μεσόγειος το επόμενο διάστημα… Και ενώ στο Αιγαίο, υπάρχουν τα μελτέμια από την Σιβηρία, που ρίχνουν τις θερμοκρασίες και αναστέλλουν την ερημοποίηση, στην Δυτική Ελλάδα, οι αντίστοιχοι άνεμοι από τις Άλπεις, που έδωσαν τόσες βροχοπτώσεις στο παρελθόν, τείνουν μειούμενοι κάθε χρόνο, με αποτελέσματα, που ίσως θα πρέπει να μας κάνουν να σκεφτούμε πως θα πρέπει να ζήσουμε σε αυτόν εδώ τον τρόπο διαφορετικά!

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα