20.9 C
Arta
15 Σεπτεμβρίου 2024

3 Σεπτεμβρίου 2009… 15 χρόνια χωρίς τον Κώστα Βάγια

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΪΝΤΑΣΗΣ

Ήταν 3 του Σεπτέμβρη του 2009 και όλη η Άρτα πληροφορήθηκε τον θάνατο του τέως δημάρχου Κώστα Βάγια, στην εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Πέρασαν δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια και στο διάστημα αυτό τέσσερις Δήμαρχοι είχαν την τιμή να διοικήσουν την Άρτα και όλοι είχαν την «τύχη», συνεχώς να συγκρίνονται με τον αποβιώσαντα δήμαρχο και το έργο που άφησε στην Άρτα.

Να σημειώσουμε ότι η απώλεια του Κώστα Βάγια, ήταν αποτέλεσμα μιας κακής εξιολόγησης: έπαιρνε ένα αιματολογικό φάρμακο για μια εγχείριση και υποβάθμισε την επικινδυνότητα, από την χρόνια γαστροραγία που είχε και τον ταλαιπωρούσε. Εν ολίγοις ήταν ένα δραστήριο άτομο, με πλήρη διανοητική ικανότητα και διάθεση να προσφέρει περισσότερο. Ο γράφων δε έχει ιδία άποψη, καθώς είχα συνεργαστεί για το βιβλίο που έγραψε για την Άρτα του πολέμου και του εμφυλίου… Βέβαια ο καθένας έχει προσωπικές εμπειρίες από τον εκλιπόντα και αν μη τι άλλο, μέσα από κάθε διαφορετική οπτική, βγαίνουν και διαφορετικά συμπεράσματα.

Παρόλα αυτά, σήμερα, δεκαπέντε χρόνια μετά, γιατί συνεχίζουμε και μνημονεύουμε τον Βάγια; Είναι βέβαιο ότι η δική του Δημαρχεία ήταν πιο εύκολη από τους διαδόχους του. Η Άρτα έφτανε μέχρι το Γλυκόρριζο και την Λιμίνη, τα Ελεγκτικά συνέδρια, ήταν περισσότερο ανέκδοτο παρά πραγματικότητα, η κάνουλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν ανοικτή και δεν φαινόταν στον ορίζοντα κανένα συννεφάκι κρίσης…

Θυμόμαστε τον Κώστα Βάγια, γιατί ήταν ο Δήμαρχος που είχε όραμα για την πόλη του, είχε διάθεση για προσφορά και την αειθαλή αγωνία να λύνονται τα προβλήματα. Ήταν πρακτικός και αποτελεσματικός, χωρίς πτυχία μεν στον τοίχο του, αλλά με μεγάλη γνώση πολλών θεμάτων, με εμπειρία και το κυριότερο: με κοινωνική νοημοσύνη, ιδιαίτερα υψηλή.

Ήξερε να ελέγχει τα πολιτικά του πάθη, για το συμφέρον της κοινωνίας, ζούσε την πολιτική, σαν να είναι η καθημερινότητά του και όχι αποσκοπώντας την διατήρηση της καρέκλας. Διαχειρίστηκε την νίκη εξίσου με την ήττα, γνωρίζοντας ότι η ζωή συνεχίζεται.

Ο Κώστας Βάγιας, δεν βγήκε κερδισμένος από την Αυτοδιοίκηση, όπως όλοι σχεδόν οι Δήμαρχοι… Είχε δημιουργήσει όμως ένα brand ευρωπαίου Δημάρχου, διαχειριζόμενος την αστική αντίληψη της πόλης εκείνης της περιόδου. Ξεπέρασε προβλήματα, αγωνίστηκε για το καλύτερο και έβαλε το λιθαράκι για μια πόλη με επιλογές (παραλίμνιο, Τ9, θερινός, ΔΙΩΝΗ, Κολυμβητήριο, αποχέτευση)… Έδωσε έμφαση στον πολιτισμό και μάλιστα υψηλού επιπέδου!

Η Άρτα έχει την δική της 3η του Σεπτέμβρη και απ’ότι φαίνεται, για πολλά χρόνια ακόμη θα την στοιχειώνει…

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα