26.5 C
Arta
18 Σεπτεμβρίου 2024

Μεγάλο το πλήγμα της δημοτικής αρχής…

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΪΝΤΑΣΗΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας σχολιάστηκε πολλούς για το περιεχόμενό τους, εμείς όμως θα επιμείνουμε σε κάποια ζητήματα, που αν μη τι άλλο σχετίζονται με τον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής αρχής.

Θεωρούμε ότι το διάστημα από τις εκλογές μέχρι σήμερα, δόθηκε έντονα το μήνυμα από τον συνδυασμό της μείζονος αντιπολίτευσης, ότι θα εξαντλήσει μέχρι τέλους το αντιπολιτευτικό της δικαίωμα ή καθήκον (όπως θέλει το ερμηνεύει κάποιος). Το ζήτημα είναι ότι ο επικεφαλής Χρήστος Τσιρογιάννης, ως δήμαρχος επί εννιά χρόνια, το γνωρίζει καλά το αντικείμενο και ίσως περισσότερο καλά από όλους στον χώρο.

Γνωρίζει πως λειτουργεί η δημοτική αρχή, αλλά και όλο το σύστημα γύρω από την λειτουργία των Δήμων, και μπορεί να διαβάζει πίσω από τις γραμμές και τις λέξεις, κάθε περίπτωσης ξεχωριστά. Τα γνωρίζει, γιατί σε ένα μεγάλο βαθμό, ο ίδιος τα λειτούργησε έτσι, με τον τρόπο που η σημερινή δημοτική αρχή κάνει τα πράγματα, όμως σήμερα, γνωρίζοντας τις αδυναμίες και τα κενά των διαδικασιών, έχει την δυνατότητα και την ευκαιρία να τα δημοσιοποιεί, ελέγχοντας την δημοτική αρχή.

Αυτό βέβαια, έχει δημιουργήσει μια μικρή δυσφορία, ιδίως στους πρώην συνεργάτες του Χρήστου Τσιρογιάννη, οι οποίοι παρέμειναν στην δημοτική αρχή, με άλλον συνδυασμό, καθώς θεωρούν «υποκριτική» την στάση του πρώην Δημάρχου και επικεφαλής τους. Δυστυχώς όμως, σήμερα, αυτοί είναι οι ελεγχόμενοι και εκφράσεις του ύφους «κι εσείς τα ίδια κάνατε», αν μη τι άλλο προσβάλλουν τους ίδιους τους δημότες, που εξέλεξαν τη νέα δημοτική αρχή, προκειμένου όχι να κάνει τα ίδια με τους προηγούμενους, αλλά να φέρει το «νέο ήθος» στα δημοτικά πράγματα.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα που παρουσίασε η δημοτική αρχή, μπορούμε να πούμε ότι ήταν κατώτερη των περιστάσεων και το κυριότερο αποτέλεσε ένα μεγάλο πλήγμα, το οποίο θα διαφανεί το επόμενο διάστημα.

Το σημαντικότερο όμως, πίσω από κάθε ανάγνωση, είναι το γεγονός ότι υφίσταται μια κατάσταση παντελούς έλλειψης οργανωτικότητας, αποτέλεσμα κυρίως έλλειψης σοβαρότητας απέναντι στον ρόλο της. Γίνεται μια συνεδρίαση λογοδοσίας και καταλήγει Βατερλώ για την δημοτική αρχή Σιαφάκα, επειδή είναι εντελώς απροετοίμαστη, επειδή δεν φαίνεται να υπάρχει η οποιαδήποτε προεργασία στην απάντηση των εκ των προτέρων ερωτημάτων, που έχουν τεθεί για να απαντηθούν.

Έχουν μπροστά τους τον Σωτήρη Χρηστούλη, ο οποίος κάνει ερώτηση για τις αναθέσεις. Πως προετοιμάστηκε για το θέμα αυτό ο Χριστόφορος Σιαφάκας; Έκανε πριν μια συνάντηση της δημοτικής ομάδας, προκειμένου να ελέγξουν τα θέματα, να κοιτάξουν αν υπάρχουν ασάφειες και κενά; Απέναντί τους είναι ο Σωτήρης Χρηστούλης, έμπειρος αυτοδιοικητικός, προερχόμενος από πολιτικό φορέα, που δεν ανήκει στην δεξιά, και πάνω απ’όλα… ο άνθρωπος που την τελευταία φορά που προκλήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν η αφορμή να παραιτηθεί ο Αντιδήμαρχος Έργων Λάμπρος Κοσμάς.

Σηκώνει ένα χαρτί ο Χρηστούλης και πας να τον αμφισβητήσεις; Μιλάει για την θέση ειδικού συνεργάτη του Δήμου Αρταίων και ο Δήμαρχος Αρταίων τον αμφισβητεί και τον προκαλεί και εκείνος επιδεικνύει την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Αρταίων, όπου αναφέρεται με ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο ως ειδικός συνεργάτης συμπολίτης μας. Προχειρότητες… Και μας κάνει εντύπωση, γιατί ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αρταίων Χρήστος Παπανικολάου, ατένιζε τον ορίζοντα, αντί να πάρει τον λόγο και να αναλάβει την ευθύνη, ως ένα σφάλμα του συστήματος, αφήνοντας τον Χριστόφορο Σιαφάκα να αφήνει κενά και φράσεις του στυλ «θα το δούμε» ή «δεν είναι έτσι ακριβώς…»…

Αυτά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οδήγησαν στο «κι εσείς τα ίδια κάνατε», κάτι που εκείνη την δεδομένη στιγμή, ο αρτινός δημότης δεν ήθελε να ακούσει με τίποτε. Γιατί επιβεβαίωσαν καταρχήν τον μόνιμο ισχυρισμό του Χρήστου Τσιρογιάννη, ότι η νέα δημοτική αρχή ουσιαστικά συνεχίζει το έργο του και ότι δεν μπορούν να φέρουν τίποτε το διαφορετικό στα διαχειριστικά πράγματα του Δήμου.
Έτσι μια απλή διαδικασία, η οποία σχετίζεται με την παραδοχή ότι ο Δήμος Αρταίων, καλώς ή κακώς λειτουργεί και με αναθέσεις και δεν είναι τίποτε το μεμπτό σε αυτό, όταν τηρούνται οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες, υπάρχει δε το ελεύθερο της επιλογής των επαγγελματιών που θα ανταποκριθούν στις ανάγκες του έργου, φτάσαμε να δαιμονοποιείται μια προβλεπόμενη διαδικασία, επειδή ο Δήμαρχος και ο Γενικός Γραμματέας, τεμπέλιασαν να κάτσουν κάτω μια ώρα να οργανώσουν μια επικοινωνιακή στρατηγική για να κλείσουν οριστικά αυτό το θέμα, αλλά αντί αυτών, αποδείχθηκε και ένας πρωτοφανής ερασιτεχνισμός στην διαχείριση τέτοιων ζητημάτων.

Τώρα, βέβαια, στα καφενεία και στις μεταξύ τους συζητήσεις, πολλοί εκ των αντιδημάρχων, θεωρούν ότι «τα πράγματα πήγαν καλά», όπως το ίδιο π.χ. θεωρεί ο Τραμπ για το debate που είχε με την Καμάλα Χάρις. Θεωρούν βέβαια ότι ο Τσιρογιάννης, δεν έχει το ηθικό πλεονέκτημα να τους πλήξει. Όμως εδώ δεν είναι ο Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Δήμαρχος, είναι ο Χρήστος Τσιρογιάννης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, με μόνο καθήκον τον έλεγχο της δημοτικής εξουσίας, την οποία γνωρίζει τόσο καλά, όσο και πολλά από τα πρόσωπα που την διαχειρίζονται, με αποτέλεσμα, αν δεν πάρουν σοβαρά τον ρόλο τους οι της δημοτικής αρχής, να υπόκεινται αυτές τις μικρές ήττες, που το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν είναι να γκρεμίσουν το οικοδόμημα της νέας δημοτικής αρχής, όπως χτίστηκε στις τελευταίες εκλογές…

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα