23.2 C
Arta
19 Σεπτεμβρίου 2024

Ξεκινά η ψηφιοποίηση του αρχείου της Πολεοδομίας στην Άρτα

Διαβάστε επίσης

Ξεκινάει αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες το έργο της Ψηφιοποίησης Αρχείων των φακέλων των αδειών δόμησης της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Αρταίων, με τους υπαλλήλους να βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να εξυπηρετήσουν την εταιρία του ΤΕΕ, που έχει αναλάβει την εκτέλεσή του.
Η ψηφιοποίηση των φακέλων περιλαμβάνει :

1.για κάθε φάκελο κτιρίου, τη σάρωση των στελεχών αδειών μεγέθους Α3, των τοπογραφικών διαγραμμάτων, των διαγραμμάτων κάλυψης, των κατόψεων και των όψεων των οικοδομικών αδειών, μεγέθους Α0.
2.την καταγραφή των μεταδεδομένων, και

  1. την πλήρη γεωχωρική τεκμηρίωση και γεωαναφορά των αδειών δόμησης

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το 2020 ορίστηκε η ανάπτυξη, η τήρηση, η ενημέρωση και η λειτουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη ανατίθενται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).
Το φυσικό αρχείο των πολεοδομιών περιλαμβάνει μεγάλο πλήθος φακέλων των οποίων η φύλαξη, η αναζήτηση εγγράφων από πολίτες και μηχανικούς κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια ανά έτος. Επιπρόσθετα στα προηγούμενα το φυσικό αρχείο απειλείται από φυσικές καταστροφές (έχει συμβεί αρκετές φορές) αλλά και από την φυσική γήρανση του χαρτιού που επέρχεται με τον χρόνο.
Σκοπός είναι η προστασία και διαφύλαξη των έντυπων αρχείων αφενός, καθώς το πέρας των ετών και οι χώροι αποθήκευσης τους προκαλούν τη φυσική φθορά των εγγράφων και αφετέρου η εύκολη πρόσβαση και διάθεση / αξιοποίηση των στοιχείων, καθώς ο μεγάλος τους όγκος καθιστά δύσκολη την αναζήτηση στοιχείων από τους ενδιαφερομένους.
Στο πλαίσιο αυτό με την υλοποίηση του παρόντος Έργου επιδιώκεται η Ψηφιοποίηση, ψηφιακή καταχώρηση, αρχειοθέτηση και γεωαναφορά, των φακέλων των αδειών δόμησης, που υπάρχουν στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων όλης της χώρας.
Στην Άρτα, λόγω της έλλειψης χώρων στο Δημαρχείο της πόλης, οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν σε διαμορφωμένο χώρο στο δημοτικό κατάστημα της Ανέζας, όπου με φορτηγά θα μεταφερθεί το έντυπο αρχείο, προκειμένου να ψηφιοποιηθεί. Να σημειωθεί ότι εκτιμάται ότι ο μέσος όρος της των εγγράφων που θα ψηφιοποιούνται φτάνει τα 9000 έγγραφα την εβδομάδα, καθώς το συνεργείο του ΤΕΕ θα έχει στην διάθεσή του τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό.
Με το πέρας των εργασιών, ο κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα ψηφιοποιημένα αρχεία του φακέλου της ιδιοκτησίας του, μέσω του GOV.GR εισάγοντας τους ειδικούς κωδικούς taxisnet.
Για το θέμα αυτό είχαν συζητήσει κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Άρτα ο αρτινής καταγωγής πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, με τον δήμαρχο Αρταίων Χριστόφορο Σιαφάκα.
Το φυσικό αρχείο των φακέλων, βέβαια δεν πρόκειται να καταστραφεί, αλλά με το πέρας των εργασιών θα επανατοποθετηθεί σε χώρο φύλαξης του Δημαρχείο στην Υπηρεσία Δόμησης. Να σημειωθεί ότι με το έργο αυτό θα υπάρξει σημαντική αποφόρτιση των υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και κέρδος πολλών εργατοωρών σε συνάρτηση με την αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα