20.4 C
Arta
19 Σεπτεμβρίου 2024

Θα είναι “Χρονιά του Σχολείου” η φετινή;

Διαβάστε επίσης

                                                 Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Με τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκίνησαν και φέτος τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

 Όπως κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, είχαμε τις καθιερωμένες δηλώσεις- εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας και βεβαίως τις ανακοινώσεις και τις αντιδράσεις από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, για μια σειρά προβλημάτων.

Ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «το δημόσιο σχολείο μπορεί και πρέπει να είναι ο πυρήνας των αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα, πάντα με πυξίδα τις ανθρωπιστικές αρχές και αξίες» και δεσμεύτηκε ότι «θα υλοποιήσει όλες τις εξαγγελίες που έχουν ως επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της φροντίδας τους  μαθητές και τους εκπαιδευτικούς…»

Χαρακτήρισε μάλιστα την φετινή σχολική χρονιά ως «χρονιά του σχολείου», θέλοντας έτσι να δώσει έμφαση ότι «φέτος θα αναληφθούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες ώστε να αναβαθμιστεί η δημόσια εκπαίδευση και να καταστεί η καθημερινότητα των σχολείων ευκολότερη, ασφαλέστερη και παραγωγικότερη».

Και πράγματι, η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με κάποιες αλλαγές και καινοτομίες.

Η πρώτη αλλαγή, η οποία και απασχόλησε το δημόσιο διάλογο, είναι ο νέος κανονισμός λειτουργίας των σχολείων και κυρίως τα ΟΛΟΣΩΣΤΑ μέτρα για τα “κινητά στην τσάντα” και τις «δαπάνες για την αποκατάσταση φθορών στα σχολεία» μέτρα το οποία οφείλει η εκπαιδευτική κοινότητα να εφαρμόσει «χωρίς εκπτώσεις».
Μεγάλη καινοτομία αποτελούν σίγουρα «τα ψηφιακά εργαλεία» των σχολείων και ειδικότερα οι διαδραστικοί πίνακες, το Ψηφιακό Φροντιστήριο, το πολλαπλό βιβλίο, κ.α..

Σημαντικές επίσης είναι οι ρυθμίσεις με στόχο να υπάρξει δραστική αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, ενός προβλήματος που ταλανίζει τα δημόσια σχολεία, κλπ..

Με όλα τα παραπάνω μέτρα, μαζί με το πρόγραμμα ανακαίνισης δημόσιων σχολικών υποδομών, που ανακοινώθηκε πολύ καθυστερημένα και ενώ ξεκίνησαν τα σχολεία και τους μαζικούς διορισμούς10 χιλιάδων μόνιμων εκπαιδευτικών, η Κυβέρνηση φιλοδοξεί όπως δηλώνει να αναβαθμίσει το εκπαιδευτικό έργο στα σχολεία.

Από την άλλη μεριά, το «πρώτο κουδούνι» βρίσκει την εκπαιδευτική κοινότητα ανήσυχη και προβληματισμένη για την κατάσταση που διαμορφώνεται και κατηγορεί την Κυβέρνηση για επικοινωνιακή εργαλειοποίηση των  διακηρύξεων και των μέτρων.

-Αναγνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί ως θετικό μέτρο τον διορισμό 10.000 μόνιμων εκπαιδευτικών, όμως τονίζουν ότι δεν καλύπτονται τα πολλά κενά των σχολείων, όταν οι συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις των τελευταίων χρόνων αγγίζουν τις 60 χιλιάδες εκπαιδευτικούς και πέρσι διορίστηκαν δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Θυμίζουν μάλιστα τους μισθούς πείνας των 776 ευρώ στους νεοδιόριστους, κάτω και από τον βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τα φαινόμενα εκπαιδευτικών που κοιμούνται σε αυτοκίνητα και σκηνές, σε διάφορες περιοχές της χώρας !!!!

-Τις εξαγγελίες για βελτίωση των κτιριακών υποδομών, αντικρούουν με τις ακατάλληλες και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνες σχολικές υποδομές, πολλές από τις οποίες έχουν πάνω από 20 χρόνια να ελεγχθούν για την αντοχή τους στον σεισμό.

Πρόσφατο παράδειγμα σε Γυμνάσιο της Φιλιππιάδας που εν ώρα μαθήματος έπεσαν σοβάδες στα κεφάλια των μαθητών.

-Στο κυβερνητικό αφήγημα ότι φέτος έχει γίνει καλύτερη προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά και η κατανομή των μαθητών εξυπηρετεί τον εξορθολογισμό των σχολείων, σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα  καταγγέλλει ότι οι συγχωνεύσεις- συμπτύξεις  τμημάτων, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν το ανώτερο δυνατό ( ακόμη και 27 με 28 ), χωρίς ειδική μέριμνα για τα παιδιά με ιδιαίτερες μαθησιακές δυσκολίες, υποβαθμίζουν και υπονομεύουν την παιδαγωγική λειτουργία. 

Μέσα σ’ αυτή τη σκληρή πραγματικότητα, το μόνο σίγουρο είναι ότι η νέα σχολική χρονιά δεν ξεκινά όπως θα επιθυμούσε το Υπουργείο Παιδείας..

Εμείς από την πλευρά μας δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε να ξεπεραστούν το συντομότερο τα όποια προβλήματα και η νέα σχολική χρονιά να καταστεί γόνιμη και δημιουργική, προς όφελος των μαθητών και της εκπαίδευσης.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα