22.6 C
Arta
27 Σεπτεμβρίου 2024

“Παιδιά, είμαστε εκτεθειμένοι…”

Διαβάστε επίσης

Στην αποστροφή του λόγου της προς τον συνάδελφο δημοτικό σύμβουλο Νίκο Κέφη, η Αντιδήμαρχος Μαίρη Λιγούρα, εξέφρασε την πραγματικότητα στην κατάσταση που διαμορφώθηκε προχθες το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων, όπου όλοι οι αρτινοί δημότες, είδαμε την δημοτική ομάδα της Δημοτικής Αρχής, να φαίνεται σαστισμένη, αποδιοργανωμένη, χωρίς ενότητα και κοινό προορισμό, με αποτέλεσμα να ακούγονται φράσεις “μπορεί να είμαι χαζή και δεν κατάλαβα”, “εμένα γιατί με μετρήσατε ως όχι, ενώ ψήφισα ναι” και… “δεν κατάλαβα τι έγινε”…
Αν μη τι άλλο, αποδεικνύεται ότι όσα αναφέρουμε τόσες ημέρες για την κατάσταση της δημοτικής αρχής ερείδονται σε μια πραγματικότητα: ότι το χαλαρό ύφος της διοίκησης και η έλλειψη συνεργασίας σε επίπεδο πολιτικής δημιουργούν μια κατάσταση, που πλέον έχουν αντιληφθεί όλοι ότι θα οδηγεί σε τέτοιου είδους παλινωδίες.
Έχουμε επισημάνει στο παρελθόν ότι η διοίκηση Χριστόφορου Σιαφάκα, πάσχει στον τομέα της επικοινωνίας. Και δεν αναφέρουμε ότι πρέπει να βρει έναν επικοινωνιολόγο, να του δίνει κατευθύνσεις (αυτά είναι αμαρτίες “γονέων”), αλλά να διατηρήσει και να καλλιεργήσει κάποιες βασικές προεκτάσεις στην επικοινωνία:
1) ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ
2) ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ
3) ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ
Η πρώτη αφορά την εν γένει επικοινωνία του Δήμου, την οποία φαίνεται ότι έχει αναλάβει το γραφείο Τύπου, σε ένα μεγάλο ποσοστό ικανοποιητικά, αν υπολογίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Σε αυτό φαίνεται η καλή εικόνα του Δήμου, η λειτουργία του οργανισμού κλπ. Να σημειώσουμε ότι όλα σχεδόν τα τοπικά ΜΜΕ φιλοξενούν τα δελτία τύπου του Δήμου, τα περισσότερα δε ασχολίαστα, γεγονός που σημαίνει ότι είναι το άμεσο μέσο πολιτικής επικοινωνίας του Δήμου.
Η επικοινωνία με τους συνεργάτες του, ήτοι τους δημοτικούς συμβούλους και δη τους αντιδημάρχους και προέδρους ΝΠ, φαίνεται ότι πάσχει, καθώς σε επανειλλημένα δημοτικά συμβούλια έχει εκτεθεί η δημοτική αρχή από την έλλειψη συνενόησης σε απλά πράγματα. “Ούτε δυο γαϊδάρων άχυρα δεν μπορούν να μοιράσουν”, κατά την απλή έκφραση, με αποτέλεσμα, η νέα δημοτική αρχή να έχει αποκτήσει το χειρότερο πρόσημο της τελευταίας δεκαετίας… εκ των έσω! Η επικοινωνία πάσχει και σε επίπεδο έμμισθων συνεργατών, καθώς απ’ότι είδαμε ο Δήμαρχος δεν γνωρίζει τι γίνεται μέσα στο δημαρχείο του, με αποτέλεσμα να εκτίθεται σε κάθε ερώτηση της αντιπολίτευσης.
Το χειρότερο είναι όμως η έλλειψη της εσωτερικής επικοινωνίας. Η δημοτική αρχή δεν φαίνεται να έχει έναν οδικό χάρτη, βάσει του οποίου θα κινηθεί, δεν φαίνεται να έχει κάποιο πρόγραμμα ή κάποια πορεία για να παρουσιάσει στους δημότες. Εν ολίγοις φαίνεται ότι δεν διερευνά με στρατηγική και προοπτική για την επόμενη ημέρα, αλλά λειτουργεί στον αυτόματο!
Τα αποτελέσματα είναι ότι είναι η ΠΙΟ ΦΟΒΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, πάσχει στον αξιακό της χαρακτήρα, θεωρεί ότι δεν εξελέγη, αλλά ηττήθηκε ο αντίπαλός της, λειτουργεί με σημείο αναφοράς την προηγούμενη δημοτική αρχή (της οποίας σε μεγάλο ποσοστό υπήρξε σαρξ εκ σαρκός) και αντιδράει σε επίπεδο “άπειρων” δημοτικών συμβούλων με συμπεριφορές που την εκθέτουν.
Εν ολίγοις…
Πως ένα τόσο απλό θέμα, όπως ήταν η αναστολή λειτουργίας δυο παιδικών σταθμών, μια απλή εισήγηση του Χριστόφορου Σιαφάκα, μπόρεσε να γίνει ένα ακόμη Βατερλώ για την δημόσια εικόνα της δημοτικής αρχής, πραγματικά θα πρέπει να έρθουν επικοινωνιολόγοι από την Αμερική για να διερευνήσουν το περιεχόμενο. Αυτό το πράγμα και να ήθελε κάποιος να το πετύχει, δεν θα μπορούσε… Τι έφταιγε; ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν κατανόησαν την διαδικασία; Ότι ήθελαν αν το σκεφτούν; Ότι δεν κατάλαβαν τι ψηφιζόταν;
Ότι και να έφταιγε, στο τέλος την τελική ευθύνη την έχει ο ίδιος ο Χριστόφορος Σιαφάκας, γιατί αφενός και οι τρεις αυτές δικαιολογίες, δεν αρμόζουν σε αυτοδιοικητικούς με εμπειρία ενός έτους στα πράγματα, αφετέρου επειδή ο ίδιος δεν φρόντισε να προετοιμάσει την δημοτική του ομάδα να μην πέφτουν σε τέτοιου είδους “κωλοτούμπες”, προσπαθώντας μετά να δικαιολογηθούν.
Και αυτό το πράγμα είναι τρίτη επαναλαμβανόμενη φορά που συμβαίνει… Και αυτό πρέπει να προβληματίσει τον Σιαφάκα, γιατί αν είναι κάθε φορά που πηγαίνει στο δημοτικό συμβούλιο να εμφανίζεται ένα “ασκέρ μπουλούκ”, που θα κάνει τα δικά του, ενώ απέναντι έχει … βαρύ πυροβολικό, με τακτικό στρατό και επιθέσεις ακριβείας, μου φαίνεται ότι δύσκολα θα συνεχίσει την πορεία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αλλά θα βγει με τα πλευρά σπασμένα και τα μαλλιά χαμένα (που λέει και η έκφραση).
Τα παλιά τα χρόνια, ο Πάνος Οικονομίδης, ο Γιάννης Παπαλέξης και βέβαια ο Χρήστος Τσιρογιάννης, ανέθεταν στους Γενικούς Γραμματείς (που ήταν επιλογή τους) να προετοιμάζουν τις δημοτικές ομάδες για δύσκολες περιπτώσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Μάλλον ο Δήμαρχος Αρταίων για την θέση αυτή ή έχει αναθέσει πιο υψηλού επιπέδου αντικείμενα, που απέχουν από την καθημερινότητα των ατέρμονων συζητήσεων για τους παιδικούς σταθμούς, ή θεώρησε ότι και παιδιά νηπιαγωγείου όταν ακουν ότι ο Δήμαρχος έχει μια πρόταση, την υπερψηφίζουμε χωρίς “μα και μου” ή “να το σκεφτώ” ή “κάτι να πω κι εγώ, να φανώ και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα”…
Ας σοβαρευτεί επιτέλους η δημοτική αρχή, ας κοιτάξει τις αδυναμίες και να αναλογιστεί: ένα χρόνο μετά τις εκλογές, αξίζει να έχει την εικόνα του θιάσου σκιών ή οφείλει να φέρει σε πέρας την θητεία του με αξιοπρέπεια και σεβασμό στον πολίτη που την ψήφισε;
Τα ΜΜΕ, κάνουν μια ήπια κριτική ακόμη… Όπως και οι πολίτες που παρακολουθούν, χωρίς να το πιστεύουν στα μάτια τους αυτό που βλέπουν τρεις μήνες τώρα!!! Ο χρόνος όμως της επιείκιας τελειώνει. Και αυτοί που σήμερα “γκρινιάζουν” ότι λέγοντάς τους την αλήθεια, τα ΜΜΕ και οι καλόπιστοι πολίτες, τους “πολεμάμε” θα αντιληφθούν ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ανοχής και της ανέχειας.
Υπάρχει χρόνος για να γίνει η μεγάλη αλλαγή. Απλώς το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ!

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα