Η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την ίδρυση καταστήματος κράτησης στους Φιλιάτες, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς μια τέτοια δομή μπορεί να λειτουργήσει όχι απλώς ως υποδομή κράτησης, αλλά ως μοχλός τόνωσης της τοπικής οικονομίας και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Με περισσότερες από 300 νέες θέσεις εργασίας, με σύγχρονες προδιαγραφές και με στόχο την ενσωμάτωσή του στο τοπικό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, το νέο κατάστημα χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο τον Υπουργό ως μια “τονωτική ένεση ζωής” για την ευρύτερη περιοχή των Φιλιατών.
Σε αυτό το πνεύμα, είναι απαραίτητο και η Άρτα να προχωρήσει σε αντίστοιχη διεκδίκηση: τη σύσταση αγροτικών φυλακών στην περιοχή. Η Άρτα διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν κατάλληλη για την υποδοχή ενός τέτοιου θεσμού. Πρόκειται για μια περιοχή με έντονη και διαχρονική αγροτική δραστηριότητα, με παραγωγή που εκτείνεται σε εσπεριδοειδή, ακτινίδια, ελαιόλαδο και άλλα ποιοτικά προϊόντα, καθώς και με εκτεταμένες ανεκμετάλλευτες δημόσιες εκτάσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων.
Το πλέον καθοριστικό πλεονέκτημα όμως είναι η παρουσία του Γεωπονικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με έδρα στην Άρτα. Η ίδρυση αγροτικών φυλακών μπορεί να συνδεθεί λειτουργικά και επιστημονικά με το Τμήμα, προσφέροντας ευκαιρίες πρακτικής άσκησης, έρευνας, εφαρμογής σύγχρονων γεωργικών πρακτικών και εκπαίδευσης, τόσο για τους φοιτητές όσο και για τους ίδιους τους κρατουμένους. Η διασύνδεση του σωφρονιστικού συστήματος με την επιστημονική γνώση και την παραγωγική διαδικασία αποτελεί έναν καινοτόμο και επωφελή συνδυασμό που εξυπηρετεί ταυτόχρονα την κοινωνία, την οικονομία και το εκπαιδευτικό σύστημα.
Η λειτουργία αγροτικών φυλακών ενισχύει την τοπική απασχόληση με νέες θέσεις για διοικητικό, επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, προάγει την κοινωνική επανένταξη μέσα από την εργασία και την κατάρτιση των κρατουμένων και δημιουργεί συνεργασίες με τοπικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς. Επιπλέον, αξιοποιεί δημόσια γη που μέχρι σήμερα παραμένει ανενεργή, προσδίδοντάς της κοινωνική και παραγωγική αξία.
Είναι σαφές πως η Άρτα διαθέτει τα εχέγγυα για να φιλοξενήσει ένα πρότυπο αγροτικό κατάστημα κράτησης που δεν θα περιορίζεται σε έναν στενά σωφρονιστικό ρόλο, αλλά θα ενσωματώνει τις αρχές της παραγωγικότητας, της επιστημονικής στήριξης και της κοινωνικής ευθύνης.
Τώρα είναι η στιγμή για τους τοπικούς φορείς, τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, το Πανεπιστήμιο και τους επαγγελματικούς συλλόγους να ενώσουν τη φωνή τους και να διεκδικήσουν οργανωμένα και τεκμηριωμένα αυτή την ευκαιρία. Η εγκατάσταση αγροτικών φυλακών στην Άρτα δεν είναι απλώς μια διοικητική απόφαση, αλλά μια επιλογή με στρατηγικό χαρακτήρα που μπορεί να συμβάλει στην αναζωογόνηση της περιοχής, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη βιώσιμη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την κοινωνική πολιτική.
Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:
Νέο Κατάστημα Κράτησης στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας
Την ίδρυση καταστήματος κράτησης στους Φιλιάτες, στον χώρο του πρώην Στρατοπέδου 628 Τάγματος Πεζικού, ανακοίνωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, σήμερα Παρασκευή 2 Μαΐου, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Αρίστο Περρή και τον Βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα.
Όπως είπε, με εντολή του Πρωθυπουργού θα ιδρυθεί ένα Κατάστημα Κράτησης στις Φιλιάτες το οποίο θα διαθέτει σύγχρονες υποδομές, με σεβασμό στα δικαιώματα των κρατουμένων και αυξημένα μέτρα ασφάλειας και «θα δέσει με την τοπική κοινωνία και τα συμφέροντά της περιοχής». Το χαρακτήρισε μάλιστα ως «μια πολύ σημαντική τονωτική ένεση ζωής για την περιοχή». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως θα δημιουργηθούν περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας στο Κατάστημα, για τη λειτουργία του οποίου θα προσληφθεί και επιστημονικό προσωπικό. «Ελπίζω ότι η σημερινή μου επίσκεψη στους Φιλιάτες είναι μια επίσκεψη, η οποία πραγματικά θα σηματοδοτήσει το μέλλον με έναν τρόπο πιο αισιόδοξο, με έναν τρόπο πιο πρόσφορο για τον κάτοικο, για τον πολίτη της περιοχής αυτής», είπε.
Μιλώντας στο Δημαρχείο Φιλιατών, μετά τη συνάντηση που είχε και με τον Δήμαρχο Βασίλη Τζίγκο, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε για άλλη μια φορά την ανάγκη ενίσχυσης της αστυνόμευσης στα ελληνοαλβανικά σύνορα, εξαίροντας τη δουλειά που κάνουν οι συνοριοφύλακες που είχαν προσληφθεί και σύντομα θα συνταξιοδοτηθούν. Όπως δήλωσε, εξετάζεται η άμεση πρόσληψη νέων συνοριοφυλάκων για την περιοχή της Μουργκάνας, των ορεινών χωριών και της ευρύτερης περιοχής, καθώς, όπως είπε, «θέλουμε ακόμη καλύτερη και αποτελεσματικότερη παρουσία της Αστυνομίας στα σύνορα, για να αισθάνονται οι κάτοικοι ότι το κράτος είναι εδώ».
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην πορεία της ανέγερσης του νέου Τμήματος Συνοριοφυλάκων, το οποίο έχει ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, ενώ προανήγγειλε τη δημοπράτηση του νέου κτηρίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα, καθώς τόνισε ότι η περιοχή, λόγω της ιδιαίτερης θέσης της με τη γειτνίαση με την Αλβανία και του ότι αποτελεί σημείο εισόδου εξόδου χιλιάδων επισκεπτών, αλλά και του διεθνούς λιμανιού της Ηγουμενίτσας, απαιτεί ενισχυμένη επιτήρηση. «Η παρουσία της αστυνομίας στα σύνορα, στα απομακρυσμένα χωριά, στα σημεία ελέγχου, είναι θεμέλιο ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής», είπε και κατέληξε, σημειώνοντας πως, «θέλω τη σημερινή μέρα να την κρατήσουμε όχι ως μέρα μιας υπόσχεσης, ότι θα γίνει κάτι, αλλά ως μια μέρα, η οποία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την οικονομία, για την κοινωνία, για την ιστορία και για την αξία των Φιλιατών».