Ένα ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό και ιστορικό γεγονός αναμένεται να λάβει χώρα στις αρχές Ιουνίου στην Άρτα, με την επίσκεψη του προέδρου της Ιταλικής Ακαδημίας Angelico Constantiniana, Alessio Ferrari Angelo-Comneno. Ο κ. Angelo-Comneno, απόγονος της Βυζαντινής Δυναστείας των Αγγέλων-Κομνηνών-Δούκα, της οικογένειας που διοίκησε το Δεσποτάτο της Ηπείρου, θα επισκεφθεί την πόλη συνοδευόμενος από περίπου 30 ακαδημαϊκούς και μέλη της Ακαδημίας.
Σκοπός της επίσκεψης είναι η ανάδειξη της λεγόμενης “Διαδρομής των Αγγέλων”, μίας πνευματικής και ιστορικής διαδρομής που συνδέει την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και την Ιταλία, με επίκεντρο τη μεταφορά της Αγίας Οικίας της Παναγίας από τη Ναζαρέτ στο Λορέτο. Σύμφωνα με την παράδοση της Καθολικής Εκκλησίας, η μεταφορά αυτή οργανώθηκε από τη βυζαντινή δυναστεία των Αγγέλων, και η Άρτα αποτέλεσε έναν από τους κομβικούς σταθμούς της πορείας των Ιερών Λίθων.
Η εκκλησία Πόρτα Παναγιά στην Πύλη Τρικάλων και η πόλη της Άρτας θεωρούνται στρατηγικά σημεία αυτής της διαδρομής, κάτι που προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επικείμενη επίσκεψη και αναδεικνύει τον διαχρονικό ρόλο της Άρτας στον χριστιανικό και πολιτισμικό χάρτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Angelo-Comneno έχει ήδη έρθει σε επαφή με τον ιστορικό Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο “Σκουφάς”, προκειμένου να συντονιστεί το διήμερο πρόγραμμά του στην Άρτα. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε μνημεία, όπως ο Ναός της Παναγίας Παρηγορήτισσας και το Κάστρο της Άρτας, καθώς και συναντήσεις με πολιτιστικούς και θεσμικούς φορείς της πόλης.
Η επίσκεψη έχει πολλαπλή σημασία. Όχι μόνο πρόκειται για την πρώτη φορά που απόγονος της οικογένειας που κυβέρνησε την περιοχή επισκέπτεται την Άρτα με επίσημη ιδιότητα, αλλά ενισχύεται και η προσπάθεια ανάδειξης του brand “Βυζαντινή Άρτα”, το οποίο η τοπική αυτοδιοίκηση επιδιώκει να αξιοποιήσει τουριστικά, ιστορικά και πολιτισμικά.
Σε μια εποχή όπου η ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας κάθε τόπου αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και εξωστρέφειας, η άφιξη του κ. Angelo-Comneno είναι μια ευκαιρία να ενισχυθούν οι δεσμοί της Άρτας με την ευρωπαϊκή πολιτιστική ιστορία – και να επανατοποθετηθεί στον χάρτη ως ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά κέντρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης.