Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΪΝΤΑΣΗ
Παρακολουθούμε από την πρώτη στιγμή, αλλά με διάθεση απόστασης προκειμένου να διαπιστώσουμε ποια θα είναι η τελική απόφαση της δημοτικής αρχής, την περίπτωση με τα κολωνάκια στις οδούς Γριμπόβου και Παντοκράτορα, και σήμερα αναφερόμαστε σε αυτήν καθώς φαίνεται ότι έχει πλέον μετατραπεί σε σημείο προστριβής μεταξύ του Ιατρικού Συλλόγου και του Δήμου Αρταίων.
Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Αρταίων έκρινε ότι μετά την μετατροπή της οδού Ι. Αποκαύκου σε δρόμο – οδό χαμηλής κυκλοφορίας και την πλακόστρωσή του ότι πρέπει να κλείσουν οι προσβάσεις από την Βασιλέως Κωνσταντίνου στις οδούς Γρομπόβου και Παντοκράτορα, οι οποίες οδηγούν στην οδό Σκουφά, όπου τέμνονται κάθετα. Παρά τις ενστάσεις των κατοίκων της περιοχής, σχετικά με προβλήματα που δημιουργούνται (π.χ. πρόσβαση νεκροφόρας στον Ι.Ν. Παντοκράτορα, όπου παραδοσιακά γινόταν από την οδό Β.Κωνσταντίνου), την λειτουργία των επιχειρήσεων κλπ, ο δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης αναφέρει ότι μπορεί να υπάρξει ελεγχόμενη είσοδος από την οδό Σκουφά.
Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται όμως σε φαρμακείο και ιδιωτικό ιατρείο που υπάρχουν στην οδό Γριμπόβου, για τα οποία πολλές φορές χρειάζεται άμεση πρόσβαση οχήματος ή ασθενοφόρου, η οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καθώς από την πλευρά της εισόδου της οδού Σκουφά, υπάρχουν καφετέριες και άλλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπου έχουν αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα. Για να περάσει δηλαδή ένα ασθενοφόρο, πρέπει να περάσει (με όσες δυσκολίες προκύπτουν, λόγω έλλειψης χώρου) ανάμεσα από τον κόσμο.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Άρτας, άμεσα επενέβη με αλληλογραφία στον Δήμο Αρταίων, όμως αντί να υπάρξει λύση, ο δήμαρχος Αρταίων σε συνέντευξή του περιέγραψε την επιλογή του ως αποφασιστική δράση κατά της κυκλοφοριακής αταξίας στους συγκεκριμένους πεζόδρομους και ζήτησε από τα θιγόμενα πρόσωπα να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Βέβαια σε υπηρεσιακό επίπεδο δεν δόθηκε κάποια απάντηση, στην επίσημη επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας. Υπάρχει σαφώς, μεγάλη σύγκρουση δικαιωμάτων στην συγκεκριμένη περίπτωση και είναι άτοπο να μπούμε σε λεπτομέρειες όπως η διερεύνηση της νομιμότητας των πράξεων, που ουσιαστικά δεν έχουν σημασία για την καθημερινότητα των πολιτών. Και ο δήμαρχος έχει τα δίκια του, αλλά και οι επιχειρήσεις και ιδίως ο επαγγελματίας γιατρός και ο Ιατρικός Σύλλογος ευλόγως ανησυχούν για την έκβαση μιας ιατρικής υπόθεσης.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, διερευνούμε τι κάνουν άλλες περιοχές και άλλοι Δήμοι, που έχουν αντιμετωπίσει αντίστοιχα προβλήματα:
Έτσι διαπιστώσαμε ότι ο Δήμος Βέρροιας, ο οποίος και αυτός αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από την κυκλοφορία στους πεζόδρομους, δεν τους απέκλεισε εντελώς, αλλά έκανε σύστημα ελεγχόμενης κυκλοφορίας και δημιούργησε νέο κανονισμό πρόσβασης στον εμπορικό πεζόδρομο Βέροιας μετά την εγκατάσταση του συστήματος ανυψούμενων μπαρών για τον έλεγχο της πρόσβασης των οχημάτων.
Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σύμφωνα με τον κανονισμό της πρόσβασης (δεν γνωρίζω βέβαια αν ο Δήμος Αρταίων έχει κάποιον κανονισμό, ούτε βέβαια με ποια απόφαση τοποθετήθηκαν τα κολωνάκια) διανεμήθηκαν μαγνητικές κάρτες σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες και κατοίκους της περιοχής, για χρήση συγκεκριμένων ωρών. Κάρτες δόθηκαν επίσης σε οχήματα του Δήμου, σε ασθενοφόρα κλπ. Χαρακτηριστικά δε η κάρτα που δόθηκε σε φαρμακοποιό είχε 24ωρη απεριόριστη πρόσβαση.
Λύσεις φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχουν και μάλιστα είναι καλύτερες από δηλώσεις που ρίχνουν το λάδι στην φωτιά και μπορούν να θίξουν πρόσωπα και καταστάσεις. Και σε κάθε περίπτωση υπάρχουν λύσεις με μόνιμο χαρακτήρα και όχι βασισμένες σε αποσπασματικές αποφάσεις της στιγμής.
Και οφείλει το Δημοτικό Συμβούλιο, να αναλάβει τον θεσμικό του ρόλο και να προσδιορίσει με ακρίβεια, σε επικοινωνία και συνεργασία και με άλλους φορείς όπως π.χ. ο Εμπορικός Σύλλογος κπλ τι ακριβώς επιθυμεί για την κυκλοφορία στους πεζοδρόμους της πόλης και πως μπορεί ο έλεγχος να γίνεται καλύτερος και προς το συμφέρον του πολίτη και του Δήμου, γιατί οι αποφάσεις της στιγμής, φαίνεται ότι δημιουργούν εντάσεις…