15.8 C
Arta
30 Απριλίου 2024

Τα αποδημητικά σε… λάθος ρότα!

Διαβάστε επίσης

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ…θέσεις για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, την ΦΥΣΗ, το ΚΥΝΗΓΙ. Γράφει ο Κώστας Λύτρας

Τι έχει συμβεί, αλήθεια, φέτος και δεν έχουν φανεί τα αποδημητικά του χειμώνα; Ένα φαινόμενο που ήδη έχει σημαδέψει ανεξίτηλα την κυνηγετική σεζόν 2022-2023, φαινόμενο που απ’ όσο μπορούμε να θυμηθούμε δεν είχε συμβεί ποτέ τις προηγούμενες δεκαετίες σε τέτοια κλίμακα.

Δεν είναι μόνο οι μπεκάτσες, που σπανίως φέτος τις έχουμε συναντήσει, είναι σχεδόν εξαφανισμένες και οι τσίχλες. Ποια είναι η επιστημονική ερμηνεία, λοιπόν, του φαινομένου; Η δραματική αλλαγή του κλίματος ,ή η αλλαγή της πολικότητας της Γης; Και γιατί να μην είναι συνδυασμός και των δυο φυσικών φαινομένων; Αν, δηλαδή, έχουμε εισέλθει πραγματικά σε μια διαδικασία μεταβολής του γήινου μαγνητικού πεδίου, να έχουμε ως απόηχο τις σημαντικές μεταβολές του κλίματος…

Πολλές μελέτες επιστημόνων κατέληξαν και στην θεωρία, πολύ πιθανή, αλλά εξίσου πειστική, ότι η Γη εισέρχεται σε μια φάση μεταβολής των μαγνητικών πεδίων της, με αποτέλεσμα, μέσα στις όποιες αναστατώσεις έχουν αρχίσει να συμβαίνουν και θα συμβούν, να επηρεάζεται και η αποδημία των πουλιών. Ας δούμε όμως, αυτά τα ενδιαφέροντα στοιχεία από την αρχή.

Η μεταβολή των μαγνητικών πεδίων είναι ένα φαινόμενο που κατά τους επιστήμονες συμβαίνει κάθε 500.000 χρόνια, χρονικό διάστημα που, όσο κι αν μας φαίνεται πολύ μεγάλο, είναι…κόκκος άμμου στο σύνολο των εκατομμυρίων ετών της ύπαρξης του «γαλάζιου πλανήτη» μας.

Η μεταβολή που ενδέχεται να συμβεί είναι η αμοιβαία αλλαγή θέσης των πόλων. Ο Βόρειος που είναι το «συν» θα γίνει «πλην» , δηλαδή αρνητικός, και ο Νότος από «πλην» θα γίνει «συν», δηλαδή θετικός.

Έρχεται ο…Αρμαγεδδών; Όχι βέβαια και να μην τρομάξουν όσοι διαβάζουν αυτό το ομολογουμένως ενδιαφέρων θέμα. Οι ερευνητές σεισμολόγοι και γεωφυσικοί επιστήμονες, εξηγούν με σαφήνεια το φαινόμενο της αντιστροφής της πολικότητας της Γης. Καταρχάς, το χαρακτηρίζει σχετικά συχνό και συνηθισμένο στη γεωφυσική, τονίζοντας ότι το μέσο χρονικό διάστημα μια τέτοιας αναστροφής είναι τα 500.000 χρόνια.

Στα δισεκατομμύρια χρόνια ζωής του πλανήτη μας έχει συμβεί πολλές φορές. Και για να μη μιλάμε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, στα τελευταία δύο με τρία εκατομμύρια χρόνια η πολικότητα της Γης έχει αλλάξει αρκετές φορές και έχει επανέλθει στα κανονικά της.

Τι θα αλλάξει, όμως, στην ζωή μας; Οι πυξίδες π.χ θα δείχνουν ανάποδα, δηλαδή το μισό μαύρο βέλος της βελόνας θα δείχνει προς το νότο και το άλλο μισό λευκό προς το βορρά. Από τη στιγμή που το γνωρίζουμε, δεν πρόκειται να χαθούμε. Στα δορυφορικά ηλεκτρονικά συστήματα πλοήγησης θα γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις των δορυφόρων και αυτομάτως όλα θα ρυθμιστούν.

Και πάνω απ’ όλα να μην ξεχνάμε ότι και τώρα πάγοι υπάρχουν και στον βόρειο και στο νότιο πόλο και πάλι οι ίδιοι πάγοι θα υπάρχουν αν σημειωθεί αλλαγή της πολικότητας. Αυτό που πραγματικά μας ενδιαφέρει, στα δικά μας κυνηγετικά πλαίσια, είναι οι μεταβολές στις συμπεριφορές αποδημίας των πουλιών.

Πώς τα χελιδόνια που μας έρχονται την άνοιξη επιστρέφουν πάντα από τους ίδιους δρόμους μετανάστευσης και, μάλιστα, βρίσκουν τις περσινές φωλιές τους;

Αυτό το αρχέγονο ένστικτο που οδηγεί τα μεταναστευτικά πουλιά στις αποδημίες τους αποτελεί ακόμη ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της φύσης. Τι είναι αυτό που τα καθοδηγεί; Τι είναι αυτό που υπάρχει στο γενετικό τους κώδικα (DNA τους), έτσι ώστε όταν γεννηθούν είναι ήδη καταγεγραμμένο στον εγκέφαλό τους, ώστε π.χ. τα φετινά πουλιά να γνωρίζουν ποια ακριβώς εποχή του χρόνου θα αρχίσουν την αποδημία  και ποια πορεία θα ακολουθήσουν, τα περισσότερα μάλιστα ταξιδεύοντας νύχτα.

Το ερώτημα είναι αν το φυσικό φαινόμενο της αντιστροφής της πολικότητας της Γης μπορεί να επηρεάσει την αποδημία των πουλιών, οι επιστήμονες δεν δίνουν ξεκάθαρη απάντηση γιατί όπως επισημαίνουν τα πουλιά πέρα από το μαγνητικό πεδίο χρησιμοποιούν και άλλες  μεθόδους, όπως τα αστέρια ή τα λεγόμενα «στοιχεία του χάρτη», προκειμένου η πορεία τους να είναι ακριβής.

Τα τελευταία χρόνια, βεβαίως, έχουμε μείωση του αριθμού των μεταναστευτικών πουλιών, αλλά δεν γνωρίζουμε αν αυτό οφείλεται σε μια πιθανή διατάραξη του μαγνητικού πεδίου της Γης.

Πάντως έχουν παρατηρηθεί περίεργα περιστατικά, αφίξεις μεταναστευτικών σε λάθος μέρος ενώ έπρεπε να είναι αλλού. Τι ήταν αυτό που τα οδήγησε να κάνουν λάθος «γωνία» και να βρεθούν στην αντίθετη κατεύθυνση…;

Γεγονός είναι, πάντως, ότι φέτος στην Ελλάδα οι μπεκάτσες και οι τσίχλες, τα κύρια αποδημητικά του χειμώνα, είναι ελάχιστες.

Αν όντως η Γη εισέλθει σε φάση αλλαγής της πολικότητάς της, η οποία επηρεάζει τις αποδημίες, αυτό θα φανεί ίσως ακόμη πιο έντονα στην επόμενη κυνηγετική σεζόν, αλλά και την άνοιξη, για να δούμε αν θα επηρεάσει και τα αποδημητικά της Αφρικής. Θα μα έλθουν τότε τα τρυγόνια, τα ορτύκια και τα υπόλοιπα αποδημητικά;

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα