10.9 C
Arta
26 Νοεμβρίου 2024

Τα «οράματα» Τσιρογιάννη – Σιαφάκα για την παιδεία πέφτουν πάνω στον τοίχο της σημερινής πραγματικότητας 

Διαβάστε επίσης

Και όσο οι κύριοι Τσιρογιάννης – Σιαφάκας  “τσακώνονται” για το copy-paste των οραμάτων τους και των πεπραγμένων τους για την παιδεία και τα σχολεία του Δήμου Αρταίων, εμείς να πούμε τα εξής:

1. Μουσικό Σχολείο Άρτας: αφού επί πολλά χρόνια λειτούργησε σε κλειστό σχολείο της Γραμμενίτσας, στην συνέχεια μεταφέρθηκε σε σχολικό κτήριο σχολείου που έκλεισε στην Φιλοθέη, τουλάχιστον εκεί οι μαθητές θα είχαν αίθουσες και αυλή. Αλλά μέχρι εκεί. Το συγκεκριμένο σχολικό κτήριο είναι ακατάλληλο για την λειτουργία Μουσικού Σχολείου και επιπρόσθετα στην αυλή του πλέον έχουν τοποθετηθεί κοντέινερ για την στέγαση των μαθητών σε τάξεις. Παρά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων στις αρχές του 2019, για κατασκευή νέου σχολικού κτηρίου για το Μουσικό με τις απαιτούμενες προδιαγραφές στην πόλη της Άρτας, μέχρι σήμερα, 4 χρόνια μετά, δεν έχει προχωρήσει τίποτα απολύτως.

2. 5ο Γυμνάσιο: Το 5ο Γυμνάσιο της πόλης λειτουργεί 23 χρόνια σε κτήριο που πριν ήταν το Κέντρο Νεότητας του Δήμου κατασκευής της δεκαετίας του 70, δηλαδή σε κτήριο εκτός προδιαγραφών σχολείου. Έχει τάξεις σε κοντέινερ. Οι μαθητές για γυμναστική και για κυλικείο πάνε στο Δημοτικό κολυμβητήριο, δηλαδή εκτός σχολείου, με ευθύνη των εκπαιδευτικών ΠΑΝΤΑ αφού βγαίνουν εκτός σχολικού χώρου!. Το κτηριακό πρόβλημα του συγκεκριμένου σχολείου είναι και προφανές και έντονο. Κανείς αρμόδιος δεν ασχολείται. Απαιτείται άμεσα επέκταση είτε εκεί που βρίσκεται, είτε με παραχώρηση μέρους των 13 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου Παπακώστα, το οποίο το 2021 παραχωρήθηκε στην περιφέρεια για την ανέγερση Διοικητηρίου. Λύση υπάρχει, θέληση και πρωτοβουλία ΔΕΝ υπάρχει από τους Διοικούντες και παροικούντες το Δημαρχείο. 

3. Ειδικό Δημοτικό Σχολείο: Κατασκευάζεται στο Γλυκοριζο, αλλά εδώ και δυο χρόνια είναι εντελώς εκτός χρονοδιαγράμματος. Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο φιλοξενείται στο ισόγειο του Δημοτικού Σχολείου Ελεούσας στις Ν. Εργατικές Κατοικίες τα τελευταία 6 χρόνια. Λειτουργεί επί 6 χρόνια με δύο τουαλέτες μια για αγόρια και μια για κορίτσια για περίπου 70 παιδιά. Έτσι λειτούργησε και επί Covid. Επίσης το Δημοτικό Ελεούσας λειτουργεί επί 6 χρόνια χωρίς κλειστή αίθουσα γυμναστηρίου. Τα παιδιά κάνουν γυμναστική στον προθάλαμο των τάξεων ή δεν κάνουν καθόλου τις βροχερές μέρες. Πριν ένα χρόνο, ο κ.Τσιρογιάννης  υποσχέθηκε ότι μέσα στη χρονιά το Ειδικό Σχολείο θα πάει στο δικό του κτίριο, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι το Δημοτικό Σχολείο της Ελεούσας θα «φιλοξενήσει» στο ισόγειο ένα 2ο ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, γεγονός που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο Δημοτικό Σχολείο ποτέ δεν θα αποκτήσει τους χώρους του πάλι. Ένα από αυτά που συνεπάγεται αυτό, είναι οι μαθητές της Α Τάξης του Δημοτικού, όπως άλλωστε και όλες τις τάξεις να κάνουν μάθημα στον 1ο όροφο, ανεβοκατεβαίνοντας δεκάδες σκαλιά.

4. 1ο ΕΠΑΛ, 2ο ΕΠΑΛ, Εσπερινό ΕΠΑΛ, Εσπερινό Γυμνάσιο – Λύκειο, Δημόσιο ΙΕΚ και το ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ. – Λ.) ΑΡΤΑΣ: Όλα μαζί σε ένα κτήριο! Θαύμα θα έχει γίνει και χωράνε! Το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ λειτούργησε πέρσι (2022) πρώτη χρονιά με Α Λυκείου και τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου ενώ από φέτος θα λειτουργεί και με Β Λυκείου. Λειτουργεί στο ισόγειο του συγκεκριμένου κτηριακού συγκροτήματος. Η Δημοτική αρχή σύσσωμη (μαζί και οι σημερινοί διαφωνούντες) τον Νοέμβριο του 2022, αποφάσισαν την μεταφορά των Εσπερινών Σχολείων στα κτήρια του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου, γεγονός που ούτε έχει υλοποιηθεί βέβαια, αλλά ούτε λύνει σημαντικά το πρόβλημα υποδομών στο προηγούμενο σχολείο καθώς λειτουργούν απόγευμα! Μήπως πάλι η λύση θα είναι κοντεινερς; Άραγε επαρκούν οι χώροι και τα εργαστήρια για μαθητικό δυναμικό που πλησιάζει τους 600 μαθητές στην πρωινή ζώνη; 

5. Ταυτόχρονα αρκετά Νηπιαγωγεία σε όλο το εύρος του Δήμου Αρταίων, λειτουργούν σε νοικιασμένους ισόγειους χώρους, οι οποίοι ναι μεν πληρούν του όρους για την ενοικίαση, δεν μπορούν όμως να θεωρηθούν κανονικά σχολεία.

Παράλληλα ΔΕΝ ξεχνάμε ότι: 

Α) Για να ανοίξει η πόρτα του 4ου Δημοτικού χρειάστηκαν 7 μήνες από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και 7 χρόνια από τότε που παρανόμως έκλεισε, μετά από «αίτημα» πολίτη που τον «ενοχλούσαν» οι παιδικές φωνές. 

Β) Έγινε διακοπή ρεύματος από τον ΔΕΔΗΕ για απλήρωτους λογαριασμούς στο 7ο Δημοτικό.

Γ) Τα φωτοτυπικά των σχολείων είναι παραχωρημένα με leasing με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχουν στα σχολεία, αφού ο ανάδοχος κάθε Ιούνιο τα παίρνει.

Δ) Το έργο γεωθερμίας στην αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου που πήγαινε από παράταση σε παράταση και ακόμα σήμερα δεν γνωρίζουμε αν και πως λειτουργεί.

Ε) Τα 4 χρόνια πανδημίας που οι μαθητές έκαναν μάθημα με ανοιχτά παράθυρα και κουβέρτες. Άραγε σύστημα εξαερισμού δεν μπορεί να τοποθετηθεί στα σχολεία του Δήμου;

ΣΤ) Δεν έχει ανακοινωθεί πρόγραμμα συντήρησης των κτηρίων ( πέρα από τις αναθέσεις για βάψιμο και σιδηροκατασκευές) ,ελέγχου αντισεισμικότητας/καταλληλότητας, ελέγχου πυρασφάλειας 

Ζ) Οι εργαστηριακές και ψηφιακές υποδομές των σχολικών μονάδων είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Δεν συζητάμε για το τι συμβαίνει και τι γίνεται εκτός του αστικού κέντρου σε σχέση με τις υποδομές και τα σχολικά κτήρια. Άλλωστε φέτος στον νομό Άρτας, δεν θα λειτουργήσουν 11 σχολικές μονάδες. 

Άμεσα επιβάλλεται: 

  1. Γενναία αύξηση των δαπανών και της χρηματοδότησης από την κεντρική διοίκηση, για τις σχολικές υποδομές και την λειτουργία των σχολείων του συνόλου του Δήμου Αρταίων.
  2. Άμεσα σχεδιασμός για ανέγερση καινούριων σχολικών κτηρίων για το 5ο Γυμνάσιο, το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ, τα Εσπερινά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία και της πόλης της Άρτας αλλά και των Δημοτικών Κοινοτήτων που νοικιάζουν κτήρια.
  3. Άμεση ενεργοποίηση του έργου και έναρξη των εργασιών για την αποπεράτωση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου.
  4. Άμεσα βήματα για την έναρξη της κατασκευής του Μουσικού Σχολείου Άρτας
  5. Άμεσος σχεδιασμός για εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού στο σύνολο των σχολικών μονάδων 
  6. Άμεσος σχεδιασμός για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων 
  7. Άμεσα έλεγχοι αντισεισμικότητας και πυρασφάλειας στα σχολεία 
  8. Άμεσος προγραμματισμός για την συντήρηση των κτηρίων και των προαυλίων των σχολικών μονάδων.
  9. Ετήσια καταγραφή από τους διευθυντές των σχολείων όλων των αναγκών ώστε η έναρξη της σχολικής χρονιάς να γίνεται με καλυμμένες τις όποιες ανάγκες υπάρχουν για τις οποίες έχει ευθύνη ο δήμος.

Μπορεί αυτά να μην ακούγονται ωραία για «όραμα» όμως εμείς για αυτά και για πολλά άλλα παλεύουμε. ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.-

Άρτα 6 Σεπτεμβρίου 2023 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα