14.3 C
Arta
23 Νοεμβρίου 2024

Με πραγματικά λαμπρό χρώμα τα Φιλελλήνια 2024

Διαβάστε επίσης

Γράφει: Χριστίνα Μπίζα

Ακόμη και η στιγμή συνηγόρησε φέτος στο να εορταστούν λαμπρά στις 8 με τα χρώματα του χρυσού και ροδαλού απογεύματος  την Κυριακή 7 Ιουλίου τα Φιλελλήνια 2024 με την στήριξη και τριών ακόμη Δημάρχων και του Βουλευτή Άρτας κ. Γ. Στύλιου στο Μνημείο του Πέτα έδρα του Δήμου Νικολάου Σκουφά, με τις αρμόζουσες τιμές.

Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά φέτος συνδιοργάνωσε τις εκδηλώσεις «Φιλελλήνια 2024» μαζί με το Μορφωτικό  Πολιτιστικό Σύλλογο Πέτα. Το Σάββατο 6 Ιουλίου στην Πλατεία του Πέτα διοργανώθηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα και κεφάτη  Λαϊκορεμπέτικη βραδιά με την ορχήστρα  του Κώστα Κωστή.

Την Κυριακή 7 Ιουλίου στο Μνημείο του Πέτα πραγματοποιήθηκε μία πραγματικά ξεχωριστή διοργάνωση τιμής για την Μάχη του Πέτα στις 4 Ιουλίου 1822,  η οποία μέσα στην απλότητα της περιελάμβανε πολλά και ουσιαστικά μηνύματα όπως η ενότητα και ομοψυχία.

Τελέσθηκε επιμνημόσυνη Δέηση στις 8 το απόγευμα στη μνήμη των  Φιλελλήνων και Ελλήνων Ηρώων. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων και από την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Τόπου καθώς και από Εκπρόσωπους των Σωμάτων Ασφαλείας.

Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων εκτός του οικοδεσπότη Δήμαρχου Νικολάου Σκουφά Κώστα Παπασιώζου,  ο Δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας, ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, καθώς και ο Δήμαρχος  Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Ομιλητής ήταν ο καταγόμενος από το Πέτα Βάσιος Παναγιώτης Συγγραφέας του βιβλίου «Η Μάχη του Πέτα –  Το Οδοιπορικό της Ήττας των Ελλήνων (Ιούλιος 1822). Ο κ. Βάσιος πήρε το Α΄ Βραβείο  Χρονικού-Μαρυρίας (Επιτροπή Πανελλήνιου και Παγκύπριου Λογοτεχνικού  Διαγωνισμού Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών 2023).

Μεταξύ άλλων ο κ. Βάσιος ανέφερε ότι η έκβαση της μάχης του Πέτα ήταν η ολέθρια ήττα Φιλελλήνων και Ελλήνων και οι συνέπειες της υπήρξαν ιδιαίτερα δυσάρεστες για του Σουλιώτες και για την συνέχιση του απελευθερωτικού αγώνα στην Ήπειρο.

Οι απώλειες της Ελληνικής πλευράς στη Μάχη του  Πέτα ήταν πολύ βαρύτερες σε σχέση με κάθε άλλη μάχη κατά τα τρία πρώτα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Με τη θυσία τους οι Έλληνες και οι Φιλέλληνες όμως έδωσαν το πραγματικό νόημα στην έννοια της λέξης ελευθερία.

Πουθενά στην παγκόσμια Ιστορία δεν καταγράφετε κίνημα σαν το Φιλελληνικό στην οργάνωση στην ορμή, το πάθος και στην Τελική Προσφορά.

Στο Πέτα έχασαν τη ζωή τους άνθρωποι που ήρθαν να πολεμήσουν από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Ήταν Ιταλοί, Γάλλοι, Βέλγοι, Ολλανδοί Πολωνοί Ούγγροι, Δανοί, Σουηδοί Ελβετοί και Γερμανοί δίνοντας διαχρονικά προοδευτικά μηνύματα σε όλους μας.   

Ακολούθησε το βράδυ της Κυριακής  στην πλατεία του Πέτα παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα του Ηλία Πλαστήρα ενώ συμμετείχε στη διοργάνωση το μεγάλο χορευτικό του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Πέτα.

Αργότερα το κέφι επεκτάθηκε και όλοι μικροί και μεγάλοι στροβιλίζονταν ρυθμικά στους ήχους της παραδοσιακής μουσικής αφού εμείς οι Ηπειρώτες γνωρίζουμε τι θα πει αγώνας για τα ιδανικά ενώ ταυτόχρονα ξέρουμε τι θα πει ζεστή και ξεχωριστή διασκέδαση.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα