19.3 C
Arta
18 Οκτωβρίου 2024

Βέλη εχεπευκή…

Διαβάστε επίσης

Καλά  ότι  ο κ. Σοφοκλής Σοφοκλέους , ο εμβληματικός  δήμαρχος Λευκάρων, είναι γνωστός και μη εξαιρετέος ,  τουλάχιστον για τους παλιότερους της Αρτινής Αυτοδιοίκησης, είναι  απλά μια υπενθύμιση..Όμως για τους νεότερους Αρτινούς δημότες, ίσως πρέπει να σημειωθεί  ότι το 1999, επί του αείμνηστου δημάρχου Κώστα Βάγια και του τότε δημάρχου  κ. Σοφοκλή Σοφοκλέους, .ο Δήμος Αρταίων είχε την πρώτη αδελφοποίηση με τον εν λόγω Κυπριακό  Δήμο. Και πως   μετά την ενοποίηση του εδώ Δήμου με άλλους Καλλικρατικούς  Δήμους το 2011  η αδελφοποίηση ;Iσχυσε και με  τον διευρυμένο Αρτινό Δήμο. Ενώ τον Μάιο του 2017, επί δημάρχων Χρ, Τσιρογιάννη και Σοφοκλή Σοφοκλέους η επίμαχη αδελφοποίηση  επικαιροποιήθηκε. Σημειωτέον ότι, με την πρόσφατη εκλογή του, ο Κύπριος δήμαρχος Λευκάρων μετράει πέντε συνεχόμενες άκρως επιτυχημένες θητείες, είναι προβεβλημένο στέλεχος του κόμματος ΕΔΕΚ(σ. σ,  το κόμμα που ίδρυσε ο ιστορικός πολιτικός ηγέτης Βάσος Λυσσαρίδης) και διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης και ευρωβουλευτής  της Κυπριακής Δημοκρατίας.

***

Τώρα. εσύ φίλε αναγνώστη του Αποψ(η)νού Εκηβόλου, εύλογα θα ρωτήσεις. Καλά τα όσα πληροφοριακά  αναδύουν οι πιο πάνω γραμμές , αλλά πέραν αυτού σε τι άλλο σκοπούν; Κατ’ αρχήν οφείλω να εξομολογηθώ ότι το πρώτο «τσίγκλισμα» που με ώθησε να τις γράψω(σ. σ, τις πιο πάνω γραμμές) ήταν το πιο κάτω τμήμα της πολύ ενδιαφέρουσας  συνέντευξης που παραχώρησε ο κ. Σοφοκλής Σοπφοκλέους στον εντεταλμένο δημοσιογράφο του καναλιού   #alphanewslive(11 Ιουν 2024), που κατά την ταπεινή μου γνώμη πρέπει να αποτελέσει τον μπούσουλα δράσης κάθε Δημάρχου της μικρότερης ελληνικής περιφέρειας. «…ακούστε!», τι είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου: «Μπορεί να αναλαμβάνω για 5η συνεχή θητεία  το πηδάλιο του Δήμου Λευκάρων, όμως δεν εφησυχάζω[…].Κάθε πρωί που θα με βλέπεις να κάθομαι στην καρέκλα του Δημάρχου, θα εξακολουθώ να λειτουργώ με τη λογική του μισογεμάτου και όχι του μισοάδειου ποτηριού[…]. Αν και με την πρόσφατη εκλογή μου θα μετρήσω είκοσι πέντε χρόνια συνεχούς, επίπονης και κουραστικής εργασίας, εν τούτοις  δύσκολα θα με δεις να κάθομαι για πολύ στην καρέκλα του Δημάρχου Και αυτό γιατί πιστεύω βαθιά ότι οι δημότες  με θέλουν κοντά τους και όχι πίσω από την βαριά πόρτα του γραφείου του Δημάρχου. Επιλέγω να μιλάω μαζί τους και προ παντός να τους ακούω αλλά και να λύνω το ταχύτερο δυνατόν προβλήματα της καθημερινότητάς τους(σ. σ, εδώ ο Κύπριος δήμαρχος μου θύμισε τον αείμνηστο Κώστα Βάγια)[…]. Οι Αντιδήμαρχοι συνεχώς και αδιαλείπτως θα αξιολογούνται, υποχρεούμενοι  σε συμπεφωνημένα τακτά χρονικά διαστήματα να συντάσσουν εκθέσεις των πεπραγμένων τους. Οι ούτως ή άλλως συνεργαζόμενοι φορείς με τον Δήμο, για παράδειγμα η Αστυνομία, θα ζητήσω να με ενημερώνουν σε μηνιαία  βάση, κοινοποιώντας τα  στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τα αίτια κυρίως των επισυμβάντων στην χωρική εμβέλεια του Δήμου τροχαίων, θανατηφόρων ή βαριά τραυματικών, ατυχημάτων,(σ. σ, εξ’ αιτίας ενδεχομένως κακού φωτισμού δρόμων, κακοτεχνιών του οδοσρώματος οδών κ.ά), των  περιστατικών ηχορύπανσης κ. λ. π[…].. Σε ό, τι αφορά τον σχεδιασμό, την χρηματοδότηση και την ταχεία εκτέλεση  έργων που σκοπούν στην ανάπτυξη του Δήμου, ο Δήμαρχος θα είναι συντονιστικά και αγωνιστικά παρών, αλλά ποτέ μόνος. Αντίθετα κηρύσσοντας συστράτευση των πάσης φύσεως οικείων δυνάμεων θα απαιτεί από τους ιθύνοντές τους: ενότητα, ομοψυχία  συλλογική δράση, για μια επίμονη  δυναμική και αποτελεσματική διεκδίκηση από την κεντρική πολιτική εξουσία  των όσων δίκαιων η Κυπριακή πολιτεία οφείλει στους δημότες μου….».

***

Ωστόσο μια ακόμη αφορμή για να αναφερθώ στα της ανωτέρω συνέντευξης του κ. Σοφοκλή Σοφοκλέους, ήταν η κινητικότητα που τελευταία αναπτύσσει ο δήμαρχος   κ. Χριστόφορος Σιαφάκας για την προώθηση της επίλυσης κάποιων από τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν στην πόλη, τα οποία, δυστυχώς, επί δεκαετίες μένουν με τις υποσχέσεις των λογιών σε αυτά εμολεκόμενων. Έτσι με ικανοποίηση διάβασα σε  πρόσφατη σχετική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, ότι ο δήμαρχος Αρταίων είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρο Βαρελίδη, με κύριο αντικείμενο συζήτησης:  «την προώθηση της διευθέτησης της κοίτης του ποταμού Αράχθου, ένα έργο μείζονος σημασίας για την περιοχή[…]. Σε κλίμα φιλικό ανταλλάχθηκαν απόψεις και προτάσεις και από τις δύο πλευρές και αποφασίστηκε η άμεση προώθηση και συνέχιση των απαραίτητων ενεργειών.»[…]. Ο κ. Βαρελίδης είναι γνώστης του αντικειμένου και υπήρξε άνεση και ανταπόκριση κατά τη συζήτησή μας. Η οριοθέτηση και διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου είναι έργο μείζονος σημασίας για την Άρτα, καθώς θα συμβάλλει στην αντιπλημμυρική προστασία της Άρτας και στην αναβάθμιση και αξιοποίηση όλης της περιοχής». Ενώ στην κατακλείδα της εν λόγω ανακοίνωσης επισημαίνονταν: «Μέσα από σειρά σημαντικών συναντήσεων με στελέχη της κυβέρνησης και Οργανισμών η Δημοτική Αρχή καταβάλλει αδιάκοπες προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη και την προώθηση των έργων που ενισχύουν την ασφάλεια και την καλυτέρευση του τρόπου ζωής των πολιτών.»

***

 Ωστόσο λίγο πρωτύτερα σε άλλη ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή ενημερώνει για σειρά σημαντικών συναντήσεων με κυβερνητικά στελέχη, που πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αρταίων, Χριστόφορος Σιαφάκας, εστιάζοντας τις παρεμβάσεις του σε κρίσιμα έργα και θέματα που αφορούν στην Άρτα. Ειδικότερα ότι στη συνάντησή του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια: «συζητήθηκε η παραχώρηση μέρους του στρατοπέδου Παπακώστα προκειμένου ο Δήμος να προχωρήσει σε κατασκευή πολιτιστικού, αθλητικού και ψυχαγωγικού χώρου και παράλληλα ζήτησε την λειτουργική ενίσχυση του στρατοπέδου Βέρση(από το ΥΕΘΑ)». 

Στη   συνέχεια σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ο δήμαρχος συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Βασίλη Σπανάκη,. Αρμόδιος για τα της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου. στη συζήτηση που ακολούθησε: «τέθηκαν επί τάπητος θέματα στελέχωσης του προσωπικό του Δήμου, οι ανάγκες των Δημοτικών δομών και οι δυνατότητες περαιτέρω χρηματοδότησης για την υλοποίηση σημαντικών έργων και βελτιώσεων στην πόλη.  Από τόν κ. Σπανάκη ζητήθηκε ακόμη η ενεργοποίηση ρύθμισης οφειλών 100 δόσεων για να βοηθηθούν οι δημότες στην εξόφληση, στις δύσκολες οικονομικά συγκυρίες που βιώνουν».

***

Ο Αποψ(η)νός Εκηβόλος κατ’ αρχήν  χειροκροτεί ανεπιφύλακτα τις πιο πάνω πρωτοβουλίες του νέου δημάρχου και εκφράζει ικανοποίηση που η Αρτινή δημοτική αρχή, προκειμένου  να προωθήσει την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της πόλης, .φαίνεται να επιλέγει την πύκνωση των επαφών του με τους ιθύνοντες της πολυπλόκαμης Αθηνο-κεντρικής εξουσίας., Ωστόσο από την άλλη ο κ. Σιαφάκας ή δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να ακολούθησε την «γραμμή δράσης» του δημάρχου Λευκάρων κ. Σ. Σοφοκλέους, όπως την παρουσίασε στην πιο πάνω παρατεθείσα συνέντευξή του. 

Υπό αυτή την έννοια ο δήμαρχος  στις πρόσφατες δημόσιες επισκέψεις του στους αρμόδιους υπουργούς, ενήργησε μόνος.. Χωρίς  την φυσική παρουσία, τουλάχιστον του κ. Γιώργου Στύλιου, ο οποίος, ως  κυβερνητικός βουλευτής, θα επικουρούσε σημαντικά την προσπάθεια προώθησης και επίλυσης των τεθέντων Αρτινών προβλημάτων. Από το άλλο μέρος δεν θα υποστήριζε κανείς, ότι θα ήταν ουτοπία, αν  για παράδειγμα, η  μεγάλη βαρύτητα και η καθοριστική συμβολή του έργου «διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου»  στην Ανάπτυξη της πόλης,  θα προκαλούσαν και την καθολική απαίτηση  των καλώς προ-ενημερωμένων Αρτινών δημοτών,, όπως κατά την επίσκεψή του κ. Χριστόφορου Σιαφάκα στους υψηλά ιστάμενους κυβερνητικούς παράγοντες  ο δήμαρχος είχε δίπλα του, όχι μόνο τον κυβερνητικό κ.Γιώργο Στύλιο, αλλά και την κ. Όλγα Γεροβασίλη, τον τ. δήμαρχο κ. Χρ. Τσιρογιάννη και γιατί όχι τους κ.κ  Αλ. Καχριμάνη και Βασίλη Ψαθά. Εξ’ άλλου έτσι σχολιάζεται οι μονομερείς εν θέματι παρέμβασεις του κ. Χριστόφορου Σιαφάκα ανά τους αρτινούς καφενέδες… Ενώ  ο καλός φίλος από τα παλιά, και έμπειρος αυτοδιοικητικός, αναφερόμενος στο πιο πάνω θέμα, εκμυστηρεύτηκε στον γράφοντα: «Δηλαδή γιατί τους ψηφίζει ο Αρτινός κόσμος για να τους βλέπει δίπλα-δίπλα μόνο στις  θρησκευτικές, εθνικές, ή πολιτιστικές  εορταστικές εκδηλώσεις;: Σε αυτές τις δύσκολες για τον γενέθλιο τόπο διεκδικήσεις, τους θέλει ομόψυχα ενωμένους  δυνατούς και προ πάντων μαχητικούς. Πρέπει να το καταλάβουν ότι ο κόσμος, πλέον, απαιτεί: να πάρουν τέλος: η μικροπολιτική, οι  εγωισμοί και οι κάθε είδους αντιπαραθέσεις. Γιατί. η Άρτα εκπέμπει sos! Γιατί η Αργοπεθαίνει…»

***

 Η πρόσφατα πραγματοποιηθείσα διάλεξη του κ. Θεοδόση Τάσσου στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας και το πανελλαδικό καρδιολογικό συνέδριο της 14-15 ης  Ιουνίου, αμφότερα τελούντα και υπό την αιγίδα του Δήμου Αρταίων, χωρίς αμφιβολία καταγράφονται  στο ενεργητικό της δημοτικής αρχής με τα κεφαλαία γράμματα της ποιότητας και της καινοτομίας. Η  εκδήλωση του Αρχαιολογικού Μουσείου ειδικότερα -που σημειωτέον συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Αρταίων, τον Σύλλογο Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας «Αστρολάβος», και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας- χάρη στην θαυμάσια ομιλία  του επιφανούς καθηγητή του Ε.Μ.Π. κ. Θεοδόση Π. Τάσιου με θέμα «Οι Γέφυρες των Αρχαίων Ελλήνων» και στην «αστροπαρατήρηση» με τα τηλεσκόπια του Συλλόγου Αστρονομίας “Αστρολάβος”. που την ακολούθησαν, πέτυχε τον άριστο συνδυασμό της γνώσης με την ψυχαγωγία. Και αυτό το «ποιοτικό» και «διαφορετικό» αυτής της εκδήλωσης, ήταν το «κάτι» που ικανοποίησε απόλυτα το πολυπληθές προσελθόν Αρτινού κοινό.

***

Παρά ταύτα, μεταξύ πολλών δημοτών, μάλλον περισσότερο απαιτητικών, με αφορμή τις δύο πιο πάνω εκδηλώσεις προεκλήθη και ένας έντονος προβληματισμός. Ο οποίος, ειδικότερα, αφορά στην επιλογή εκείνων(των εορταστικών εκδηλώσεων) που εθιμικά πραγματοποιούνται κάθε χρόνο εις μνήμην της ημέρας απελευθερώσεως της Άρτας από τους Τούρκους. Η ακόλουθη ατάκα γνωστού θυμόσοφου της κατά «μονοπλιό» μεριάς καθημερινά παρεπιδημούσας  παρέας, είναι χαρακτηριστική της διαφοράς εκτιμήσεων για την ποσότητα, την ποιότητα και κυρίως για την συνάφεια  των εκδηλώσεων  των «Ελευθέριων». «Φθάνει πια η μονομέρεια των λογιών αθλητικών εκδηλώσεων και της επί σειρά ημερών  βραδινής καθ’ υπερβολήν  παρουσίας των  διαφόρων χορευτικών συγκροτημάτων. Γιατί την επέτειο της απελευθέρωσης της Άρτας αναζητούμε κυρίως  την ιστορική γνώση του γεγονότος, δηλαδή  το πώς αυτό πραγματοποιήθηκε ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές του κ.λ.π. Επομένως οι έχοντες την ευθύνη του τελετουργικού των «Ελευθέριων»  δεν πρέπει αυτό  να επιτρέπουν να εξαντλείται σε μια τυπική ομιλία, την οποία, δυστυχώς ακούνε μόνο οι επίσημοι Αρτινοί ιθύνοντες την  ημέρα της καθιερωμένης δοξολογίας στον Άγιο Δημήτριο.».

Ο γράφων προσυπογράφει το περιεχόμενο της διαφορετικής  άποψης του, κατά τα άλλα, αθεράπευτα «Μονοπολίστα» φίλου, με την επιφύλαξη να τη

 σχολιάσει σε επόμενο σημείωμά του.  

Ο Αποψ(η)νός  Εκηβόλος

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα