20.4 C
Arta
22 Σεπτεμβρίου 2024

Συνέντευξη του ΥφΑΑΤ Γιώργου Στύλιου στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του περιφερειακού σταθμού ART TV

Διαβάστε επίσης

Συνέντευξη στο ART TV και τη δημοσιογράφο Βίκυ Ευαγγελίου έδωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Άρτας Ν.Δ., Γιώργος Στύλιος.
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στις συνέπειες της διεθνούς ενεργειακής κρίσης που επηρεάζει και τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας. Για να μετριάσει τις συνέπειες αυτές, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πήρε πρόσφατα μια σειρά επιπλέον αποφάσεων για την κάλυψη του αυξημένου κόστους παραγωγής για τους αγρότες. Ειδικότερα:

• Καλύπτεται το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021
• Για τους Ιανουάριο και Φεβρουάριο καλύπτεται το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις
• Πλέον της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, θα δοθεί περαιτέρω ενίσχυση για τους κτηνοτρόφους με επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022
• Μειώνεται μόνιμα ο ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%
• Ως προς την ήδη εξαγγελθείσα επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50 εκατ. ευρώ, θα εκδοθεί άμεσα σχετική ΚΥΑ από το Υπουργείο Οικονομικών
Ο κος Στύλιος, αναφορικά με το υπόμνημα αγροτών της Άρτας με το οποίο ζητούν αγροτικούς δρόμους και αρδευτικά έργα στο πλαίσιο οργάνωσης της γεωργικής παραγωγής, δήλωσε: «Υπάρχουν ανοιχτά προγράμματα, τα οποία Δήμοι και περιφέρειες μπορούν να αξιοποιήσουν. Για την αγροτική οδοποιία υπάρχει χρηματοδότηση ύψους 43 εκατ. ευρώ και Πρόγραμμα Μικρών Εγγειοβελτιωτικών και Αρδευτικά Έργων κόστους έως 2,2 εκατ. ευρώ με συνολικό προϋπολογισμό 40 εκατ.».
Ήδη στην Άρτα τον περασμένο Αύγουστο παραδόθηκε ένα μεγάλο κανάλι άρδευσης από το Υπουργείο Υποδομών και πιο συγκεκριμένα στη περιοχή του Ιμαρέτ που πάει στη Φιλοθέη. «Επίσης, δρομολογούνται και άλλα έργα όπως το Πέτα Κομποτίου που μας ταλαιπωρεί πολλά χρόνια» τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προσθέτοντας πως στις υποδομές οφείλει να συνδράμει και η αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα, ανέφερε πως έχουν δοθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου έργα 8 εκατ. ευρώ για την Άρτα, και πως βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη, για να γίνει η δημοπράτησή τους το γρηγορότερο δυνατό.
Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τον ΕΛΓΑ και τις ζημίες σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο ο κος Στύλιος δήλωσε: «Είναι αρμοδιότητα δική μου ο ΕΛΓΑ και χρηματοδοτείται από τη σημερινή κυβέρνηση με 30 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Αυτά τα χρήματα δεν καταβαλλόταν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για να είναι ο οργανισμός λειτουργικός και βιώσιμος, τον επιδοτούμε κάθε έτος. Πέρσι δόθηκαν 2 εκατ. ευρώ σε συγκεκριμένη περιοχή της Άρτας που επλήγη από παγετό και μάλιστα εντός της ίδιας χρονιάς. Γενικότερα, έχουμε καταφέρει ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ως κυβέρνηση Μητσοτάκη να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις εντός του ίδιου έτους, χάρις στη χρηστή διοίκηση και την τεχνολογική αναβάθμιση του ΕΛΓΑ.»
Ως προς το θέμα των οφειλόμενων εισφορών που εκκρεμούν στον ΕΛΓΑ, ο Βουλευτής Άρτας Ν.Δ., ανέφερε πως είναι εισφορές αγροτών οι οποίοι δεν πληρώσανε και ζητάνε να τα βάλει το κράτος. Ωστόσο υπογράμμισε ότι, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών έχουν πληρώσει τις εισφορές τους, και πρόσθεσε ότι «εγώ δεν μπορώ να χωρίσω τους αγρότες σε δύο κατηγορίες. Είμαι με τους συνεπείς αγρότες που καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Δεν ξέρω κάποια επαγγελματική ομάδα που να μην πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές της και να ζητά να τις πληρώσει το κράτος».
Τέλος, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στους χοιροτρόφους της Ηπείρου λέγοντας πως «η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μέτρο για να τους υποστηρίξει, για την απώλεια εισοδήματος που είχαν λόγω πανδημίας. Κάποιοι χοιροτρόφοι όμως δεν ήταν εγγεγραμμένοι στο ΟΣΔΕ. Εξετάζουμε λύσεις, αξιοποιώντας άλλα μητρώα από την κτηνιατρική, για να είμαστε σίγουροι πως θα δώσουμε τα χρήματα σε αυτούς που τα δικαιούνται. Είναι όμως μια διαδικασία χρονοβόρα». Μιλώντας, τέλος, για τα μέτρα υποστήριξης από την πανδημία, ο κος Στύλιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις κλημεντίνες, λέγοντας πως αναμένεται να δοθεί ενίσχυση εντός Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα