7.1 C
Arta
24 Νοεμβρίου 2024

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΟΚΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΡΑΔΟΒΙΖΙΝΩΝ

Διαβάστε επίσης

Ο Βουλευτής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, καλεσμένος ως Ομιλητής και εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, παραβρέθηκε στην Ημερίδα της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών Άρτας με Θέμα: «Η εγκατάλειψη των ορεινών χωριών: Τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα των Ραδοβιζίων Άρτας», που διοργανώθηκε την Κυριακή, 26/6/2022, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Στην Ομιλία του αναφέρθηκε στα γενικότερα προβλήματα της περιοχής των Ραδοβιζίων και στις προϋποθέσεις που θα δημιουργήσουν τη δυνατότητα μιας άλλης καλύτερης προοπτικής για τη μειονεκτική αυτή περιοχή του Νομού μας.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη σύνθεσης και ομογενοποίησης των επί μέρους προγραμματισμών Τοπικών Φορέων, Δήμων και Περιφέρειας, με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

Επίσης τόνισε την ανάγκη για πολιτικές ενίσχυσης της Αποκέντρωσης και της Αυτοδιοίκησης, αλλά και για μια Εθνική Στρατηγική με Ειδικά Τοπικά Αναπτυξιακά Προγράμματα για τις μειονεκτικές περιοχές. 

Τοποθετήθηκε επίσης αναλυτικά για το Δημογραφικό πρόβλημα, τις απαιτούμενες κοινωνικές πολιτικές για την Υγεία, την Παιδεία και τους νέους ανθρώπους, τη στήριξη του Πρωτογενή Τομέα, την ανάπτυξη Δημόσιων Υποδομών και Δικτύων, αλλά και στα προβλήματα από την εγκατάσταση μεγάλων μονάδων ΑΠΕ, χωρίς Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο, που εμποδίζουν παραγωγικές και άλλες δραστηριότητες.

Τέλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να επενδυθούν πόροι για δημόσιες υποδομές και κοινωνικές δομές σε μειονεκτικές περιοχές, όπως τα Ραδοβίζια, πέρα από τα κριτήρια που ισχύουν, κατά προτεραιότητα, για λόγους κοινωνικούς, αναπτυξιακούς αλλά και εθνικούς.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της Ομιλίας :

Καλησπέρα σε όλες και όλους,

Ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας, εσάς κ. Πρόεδρε και τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών, και για τη δυνατότητα να είμαι ομιλητής, σε αυτή την Ημερίδα.

Κατ’ αρχάς ως Εκπρόσωπος και του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, σας μεταφέρω τον χαιρετισμό του Προέδρου μας, Νίκου Ανδρουλάκη, μαζί με το ενδιαφέρον του για τη συζήτηση αυτή, ευχόμενος καλή επιτυχία στις εργασίες της σημερινής ημερίδας.

Για την εγκατάλειψη των χωριών των Ραδοβιζίων, αν αυτό είναι τελικά ανατρέψιμο και πως μπορεί να γίνει αυτό.

Τρεις εισαγωγικές παρατηρήσεις:

1. Είναι λογικό, το μέγεθος και η φύση των προβλημάτων, αλλά και η αναζήτηση λύσεων, να απαιτούν τον σχετικό χρόνο για την οργάνωση αντίστοιχων συζητήσεων.

Θεωρώ τη σημερινή συζήτηση, ως αφετηρία και θα ήθελα να συγχαρώ την Ομοσπονδία για την πολύ σημαντική αυτή πρωτοβουλία. Ελπίζω και εύχομαι να οδηγήσει σε μια προσπάθεια που θα φέρει θετικά αποτελέσματα.

2. Υπάρχει ήδη μια καταγραφή αλλά και περιγραφή των μεγάλων και διαχρονικών προβλημάτων, από την πλευρά της Ομοσπονδίας, και αυτό προσδιορίζει τη βάση συζήτησης, για προγραμματισμό και προτεραιότητες. Όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα.

3. Είναι επίσης δεδομένο, ότι παράλληλα υπάρχουν προγραμματισμοί και σχεδιασμοί σε επίπεδο Τοπικής  Αυτοδιοίκησης, από τα Τοπικά Συμβούλια Κοινοτήτων, τους Δήμους, μέχρι την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Και γνωρίζω έχοντας συνεχή επαφή και συνεργασία, την αγωνία και τις προσπάθειες και της σημερινής Αρχής.

Όπως υπάρχουν και συγκεκριμένοι Άξονες πολιτικής και προγραμματικά πλαίσια  από την πλευρά των Πολιτικών Κομμάτων. Επομένως, όλο το εγχείρημά μας, αφορά στις δυνατότητες σύνθεσης  όλων αυτών των δεδομένων, για να υπηρετούνται από τη θέση και τη δυνατότητα του καθενός μας, συγκεκριμένοι στόχοι, για την κάθε περιοχή. Τώρα είμαστε επικεντρωμένοι στην περιοχή των Ραδοβιζίων.

Σε μια δύσκολη συγκυρία, στα Εθνικά θέματα, στην Οικονομία, την Υγειονομική Κρίση και την Ακρίβεια.

Από την πλευρά μας ως ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, πιστεύουμε βαθιά στην ανάπτυξη, μέσα από την αποκέντρωση  και για να στηρίξουμε την αποκέντρωση  δημιουργήσαμε όλες τις μεταρρυθμίσεις  και τους θεσμούς για την ισχυροποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, στηρίζοντας το Δημοκρατικό Προγραμματισμό.

Κυρίες και Κύριοι,

Δεν χρειάζεται να αναφέρω ήδη γνωστά πράγματα, για τα χαρακτηριστικά, φυσική ομορφιά, το περιβαλλοντικό απόθεμα της περιοχής Ραδοβιζίων, την ιστορία και την πολιτιστική παράδοση, τα μνημεία, την πανίδα και τη χλωρίδα.

Όπως και για τους ανθρώπους, τις παραγωγικές δραστηριότητες (κτηνοτροφικές, βιοκαλλιέργειες, μελισσοκομία, αρωματικά φυτά κ.λπ.). Είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μιας περιοχής που υποφέρει από την ερήμωση των χωριών, το χαμηλό εισόδημα, την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών και κοινωνικών δομών.

Μια περιοχή που απαιτεί πράγματι μια σοβαρή προσπάθεια, μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με σκοπό την ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη, μέσα από συνδυασμό δράσεων και έργων, ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον, με εναλλακτικές επιλογές τουρισμού, με επισκεψιμότητα, αλλά και άλλες μορφές άσκησης και Αθλητικών δραστηριοτήτων  στο βουνό και στο ποτάμι του Αχελώου.

Η Ιστορία ενός τόπου, όπου γεννήθηκε ο Γ. Καραϊσκάκης, στη Σκουληκαριά Άρτας, με τη Μονή Σέλτσου και το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών και τόσα άλλα ιστορικά γεγονότα στην περιοχή, που πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο, ώστε να ενισχυθεί η γενικότερη προσπάθεια  για μια καλύτερη προοπτική για τα Ραδοβίζια.

Είναι ενδιαφέρουσες οι Προτάσεις της Ομοσπονδίας και θα πρέπει να συζητηθούν περισσότερο, και οι υποδομές και τα κίνητρα που περιγράφονται σε αυτές. 

Πέρα από ειδικά κίνητρα και ειδικά Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια, που απαιτούν μια Εθνική Στρατηγική για το κρίσιμο αυτό πρόβλημα, που θα αφορά όλες τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας μας.

Θα ήθελα συνοπτικά να σταθώ συγκεκριμένα σε ορισμένα ειδικότερα ζητήματα:

1. Το Δημογραφικό Πρόβλημα: Θεωρούμε ότι αποτελεί κορυφαίο και μείζον θέμα, Εθνικής Σημασίας, που απαιτεί συναίνεση και εθνική συνεννόηση. Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη Πρόταση Νόμου, από το 2018.

Η πρόταση περιλαμβάνει μέτρα στήριξης και κίνητρα διαρκή και σταθερά, ιδίως για τα νέα ζευγάρια. Το πρόβλημα δεν λύνεται με εφάπαξ επιδόματα. Επιπλέον δημόσιες κοινωνικές υποδομές, για βρεφονηπιακούς σταθμούς προσχολικής εκπαίδευσης, ολοήμερα σχολεία, ασφαλή μεταφορά μαθητών. Ενώ έχει δημόσια κατατεθεί η πρόταση του Προέδρου, Νίκου Ανδρουλάκη, για το πρόγραμμα κοινωνικής στέγης για τα νέα ζευγάρια και μονογονεϊκές οικογένειες, στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης.

2. Είναι η ώρα για μια ουσιαστική αναβάθμιση και ενίσχυση του ΕΣΥ σ’ όλα τα επίπεδα, για τη συγκεκριμένη περιοχή, αυτό αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και σε ένα Κέντρο Υγείας το Κ.Υ. Αν. Καλεντίνης με γιατρούς πολλών βασικών ειδικοτήτων, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό, εξοπλισμό και ασθενοφόρο. Ο πολίτης σ’ αυτή την περιοχή πρέπει να νιώσει ασφαλής. Εμείς που ιδρύσαμε και λειτουργήσαμε το ΕΣΥ με τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας σ’ όλη τη χώρα, πιστεύουμε βαθιά σ΄ αυτή την προτεραιότητα.

3. Ιδιαίτερη μέριμνα για πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. Σε περισσότερα σημεία από όσα σήμερα υπάρχουν με τις μέχρι τώρα προσπάθειες.

4. Συνεχής ενημέρωση και κατάρτιση με σεμινάρια των παραγωγών: αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων για τη δραστηριότητά τους και στήριξη έμπρακτα (οικονομικά και τεχνικά), της δημιουργίας Τοπικών Ομάδων Παραγωγών, με Τοπική Ονομασία Προέλευσης

– χρηματοδότηση και κίνητρα για σύγχρονες γεωκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Χρειάζεται γενναία στήριξη και ενίσχυση. Είναι ανεπαρκή τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν. Εγκαταλείπουν τα κοπάδια και όσοι σήμερα εξακολουθούν να ασχολούνται.

5. Πρέπει να εξασφαλιστούν τα κατάλληλα δίκτυα υποδομής, με δυνατότητα χρηματοδότησης και από τους Δήμους, για ίντερνετ και τηλεόραση, σε κάθε οικισμό. Όπως και για Έργα Ύδρευσης και την εξασφάλιση νερού σε όλους τους οικισμούς του.

6. Η περιοχή υστερεί σε οδικές υποδομές, σύγχρονες, ασφαλείς, με γρήγορη κυκλοφορία. Έτσι θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν:

– η ουσιαστική βελτίωση και αναβάθμιση της Εθνικής Οδού Άρτας-Καρδίτσας

– η άμεση βελτίωση της χάραξης από το Πέτα μέχρι το Διάσελλο

– η κατασκευή της Γέφυρας Κοράκου, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

7. Όπως προανέφερα η περιοχή διαθέτει πλούσιο οικολογικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα, που μπορεί να στηρίξει υπό προϋποθέσεις το μέλλον των ανθρώπων που είναι ο τόπος τους ή θα επιλέξουν να ζήσουν εκεί . Δεν μπορεί κανένας παράγοντας, υπηρεσιακός, κρατικός ή πολιτικός να ορίσει αυτός που θα ζήσουν καλύτερα οι άνθρωποι αυτοί. Αντί να κάνουν υποδείξεις και υποθέσεις και προτροπές ότι οι άνθρωποι της Κοιλάδας του Αχελώου θα ζήσουν καλύτερα μακριά από αυτή, άρα ωθούν τους κατοίκους σε περαιτέρω εγκατάλειψη και την περιοχή σε ερήμωση, ας υποδείξουν άλλους τρόπους ανάπτυξης των Αναγκαίων, κατά τη γνώμη μου και κατά τα άλλα, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η δική μας άποψη είναι ότι στα έργα ΑΠΕ πρέπει να συμμετέχουν όλοι, και όχι μόνο πλαίσιο οι λίγοι και με μεγάλα έργα, και χωρίς επικαιροποιημένο χωροταξικό πλαίσιο για ΑΠΕ. Έχω καταθέσει αναλυτική ερώτηση, η θέση μου είναι γνωστή, απέναντι στο υπό αδειοδότηση ΥΗΣ Αυλακίου. Η ενδεχόμενη κατασκευή του είναι αντίθετη με τις απόψεις των τοπικών φορέων και των δικών τους σχεδιασμών για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Να δοθεί η δυνατότητα στα νοικοκυριά, στους κτηνοτρόφους, στους παραγωγούς, τις βιοτεχνίες, τις επιχειρήσεις, τις ενεργειακές κοινότητες να έχουν τη δική τους παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 Οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ πρέπει να είναι συμβατές με το περιβάλλον  και να μην εμποδίζουν άλλες δραστηριότητες με τα τεράστια μεγέθη τους, όπως την κτηνοτροφία στα βουνά λόγω εγκατάστασης μεγάλων Αιολικών Σταθμών χωρίς καμία χωροθέτηση, ή άλλες τουριστικές, αθλητικές, παραγωγικές δραστηριότητες, όπως στην <κοιλάδα του Αχελώου, περιοχή NATURA, που χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Φυσικής Ομορφιάς της UNESCO, και όπου ήδη υπάρχουν έξι (6) φράγματα, με τα Φράγματα Μεσοχώρας και Συκιάς στην ίδια περιοχή, με δαπάνη εκατοντάδων (πάνω από 600) εκατομμυρίων, χωρίς αυτά να ολοκληρώνονται ή να λειτουργούν ακόμη.

8. Στο ερώτημα, αν πρέπει και πόσοι πόροι να επενδυθούν για κοινωνικές υποδομές, που θα διασφαλίσουν ποιότητα ζωής για τους κατοίκους σε περιοχές με προβλήματα, όπως τα Ραδοβίζια, Η απάντηση είναι ότι πρέπει να πειστούν όλοι ότι γι΄ αυτές και για άλλες Δημόσιες Υποδομές, το κριτήριο δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η σχέση οικονομικού κόστους και οφέλους. Προέχουν λόγοι κοινωνικής σημασίας, αναπτυξιακής σημασίας για τις μειονεκτικές περιοχές και για τη χώρα, κατ’ επέκταση μιλάμε για λόγους εθνικής σημασίας. Και συμφωνώ πράγματι τουλάχιστον για την Αναθεώρηση του πληθυσμιακού κριτηρίου (με ένα συντελεστή προσαύξηση) για τους ορεινούς Δήμους.

9. Από την πλευρά μας Επειδή πιστεύουμε ότι Ανάπτυξη για τη χώρα δεν υπάρχει χωρίς Περιφερειακή Ανάπτυξη, χωρίς ισόρροπή ανάπτυξη, η πρότασή μας αφορά σε μια Διαφορετική Αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο:

– την ανθεκτικότητα της κοινωνίας, αλλά και την επίλυση προβλημάτων, όπως αυτά στην περιοχή Ραδοβιζίων

– την ανάπτυξη παντού, και όχι λίγα, μεγάλα και για λίγους έργα. Με ένα τουλάχιστον μεγάλο αντίστοιχο έργο σε κάθε Δήμο, σε κάθε Νομό, σε κάθε Περιφέρεια.

Κυρίες και Κύριοι – Αγαπητοί φίλοι,

-> Για όλα τα ζητήματα της περιοχής, τα ζητήματα που θέτει ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη, υπάρχει από μέρους μου συνεχής στήριξη μέσω των Κοινοβουλευτικών Διαδικασιών: Για τις οδικές υποδομές, για τον πρωτογενή τομέα, μελισσοκόμους-κτηνοτρόφους, για τα δίκτυα της ΔΕΗ, ίντερνετ, τις λευκές περιοχές, τα Ταχυδρομικά Γραφεία, τις ζημιές από θεομηνίες, για το ΥΗΣ Αυλακίου στην Κοιλάδα του Αχελώου και για πολλά άλλα, όπως για τους δασικούς χάρτες, το κτηματολόγιο, προβλήματα με τους αγριόχοιρους, και τους λύκους, κ.λπ..

Ειδικά τα προβλήματα με τους Δασικούς Χάρτες και το Κτηματολόγιο, απαιτούν Κεντρική λύση, δεν μπορούν οι πολίτες μόνοι τους να αντιμετωπίσουν όλη αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που προκύπτει από τις μέχρι σήμερα αναρτήσεις και δημοσιεύσεις, που συνεπάγεται επιβάρυνση οικονομική και απίστευτη ταλαιπωρία.

Οφείλουμε να ακούσουμε τη φωνή των πολιτών και των τοπικών φορέων που τους εκπροσωπούν.

Στην πορεία θα πρέπει να ομογενοποιηθούν, όλες οι προτάσεις – προγράμματα να υπάρξει σύνθεση και κοινοί στόχοι απ΄ όλους μας, με σκοπό η υλοποίησή τους να διατηρήσει τη ζωή στα Ραδοβίζια και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επιστροφής και η προοπτική σταθερής και μόνιμης βιώσιμης ανάπτυξης. Και σ’ αυτή την πορεία είμαστε και από την πλευρά μας παρόντες.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα