14.8 C
Arta
23 Νοεμβρίου 2024

Δ. ΚΑΛΑΜΠΑΚΟΣ στον ART TV: Η σήραγγα Μελισσουργών- Θεοδωριάνων είναι αναπτυξιακή υπόθεση της Ηπείρου

Διαβάστε επίσης

Ο καθηγητής ΕΜΠ Δημήτρης Καλιαμπάκος, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό σταθμό ART TV και στην δημοσιογράφο Βίκη Ευαγγελίου, αναφορικά με την σήραγγα βάσης για την σύνδεση Μελισσουργών – Θεοδωριάννων, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την σύνδεση των Τζουμέρκων, δημιουργώντας μια ενότητα, που θα βοηθήσει την οικονομία της περιοχής.

Ο κ. Καλιαμπάκος ανέφερε ότι με την σύνδεση αυτή, έρχεται πιο κοντά η Ήπειρος στην υπόλοιπη Ελλάδα και έτσι δεν αφορά μια τοπική επένδυση, αλλά αφορά ολόκληρη την Περιφέρεια. 

Η πρόταση από την πρώτη στιγμή κέρδισε την τοπική κοινωνία και αυτό έχει ως αντανάκλαση και στους τοπικούς φορείς. Πρώτη η Περιφέρεια κατανόησε το περιεχόμενο της πρότασης και ανέθεσε τo ερευνητικό έργο, το οποίο ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες και μάλιστα σε μια συζήτηση που είχε με τον περιφερειάρχη έδειξε το πολύ έντονο ενδιαφέρον του να μην μείνουμε στην μελέτη, αλλά να προχωρήσουμε σε έργο. Επίσης ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων, παρά το γεγονός ότι το ερευνητικό έργο έγινε σε μεγάλο βαθμό μέσα στην πανδημία, έκανε τα αδύνατα δυνατά έτσι  ώστε να βοηθήσει για όλα τα συμπληρωματικά έργα, που είναι απαραίτητα, να γίνουν στην ώρα τους και παρά τις δυσκολίες.

Το ίδιο και ο Δήμος των Βορείων Τζουμέρκων. Υπάρχει δηλαδή ένα πολύ καλό κλίμα στην περιοχή, ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι “η ισχύς εν τη ενώσει” και καταλαβαίνει ότι η μοίρα των Τζουμέρκων – γενικότερα η μοίρα των ορεινών περιοχών – είναι κοινή. Επομένως όσο μεγαλώνουμε τη βάση ανάπτυξης, τόσο περισσοτέρες πιθανότητες υπάρχουν να επισκεφθεί κάποιος τα Τζουμέρκα, τόσο βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων, γιατί προσφέρουμε ένα έργο το οποίο είναι ασφαλές, πιο σύντομο και οπωσδήποτε περιβαλλοντικά ασφαλές, το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Η σήραγγα, μας βάζει σε μια άλλη λογική. Σταματάμε λοιπόν την αντίληψη, ότι για να περάσουμε τα βουνά, παίρνουμε μια μπουλντόζα, φτάνουμε στην κορυφή και αγνοούμε τις συνέπειες. Όπως γίνεται σε όλα τα οργανωμένα ορεινά κράτη στον κόσμο, π.χ. στην Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ελβετία, την Αυστρία, δεν περνάμε τα βουνά από τις κορυφές, εκεί είναι για τα πόδια μας και για τους ορειβάτες…αλλά στη βάση με σύγχρονα μέσα, τα οποία δεν επιδεινώνουν το οικοσύστημα της περιοχής.

Ο κ. Καλιαμπάκος σημείωσε ότι η σήραγγα αυτή μειώνει την απομόνωση σε 48 χωριά της Ηπείρου, αλλά και του Δήμου Πύλης στη Θεσσαλία, μιας από την πλέον απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας. Η περιοχή δε που συζητάμε για την σήραγγα των 1500 μέτρων και από την πλευρά των Μελισσουργών και από την πλευρά των Θεοδωριάνων, ήταν ένα παραδοσιακό κτηνοτροφικό κέντρο. Βέβαια οι συνθήκες άλλαξαν, δεν μπορούμε να ζητάμε από τους κτηνοτρόφους μας να ζουν 2 και 3 αιώνες πριν χωρίς ρεύμα σε άθλιες συνθήκες χειμώνα και καλοκαίρι, απλά και μόνο στις πόλεις να καρπωνόμαστε τους κόπους τους. Η σύγχρονη αντίληψη, η οποία επιμένει στη νομαδική κτηνοτροφία, είναι εντελώς διαφορετικό το γάλα, θα διευκολύνει, καθώς θα έχουν καλύτερη πρόσβαση και ηλεκτρισμό παραγωγικότερα.

Η πρώτη κοστολόγηση για το έργο της σήραγγας φτάνει τα 20 εκατομμύρια. Και για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ήπειρο, και όχι μόνο για τα Τζουμέρκα, είναι ένα εύλογο ποσό, συν τα συμπληρωματικά έργα της σύνδεσης, τη βελτίωση του δρόμου… Το Ταμείο Ανάκαμψης ακριβώς έχει φτιαχτεί για να υποστηρίξει τέτοιες αναπτυξιακές προτάσεις. Μόνο μια μέρα να αυξηθεί λόγω της σήραγγας η διανυκτέρευση των καταλυμάτων στα Τζουμέρκα, τότε αυτό καλύπτει το κόστος του έργου, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα