15.4 C
Arta
23 Νοεμβρίου 2024

Χρήστος Γκόκας: Ερώτηση για την ενεργειακή κρίση στις κοινωνικές δομές

Διαβάστε επίσης

Ο Βουλευτής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης και Ασύλου σχετικά με το αντίκτυπο που έχει και θα έχει στη συνέχεια η ενεργειακή κρίση στις σχολικές μονάδες, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και στις κάθε είδους κοινωνικές δομές που φιλοξενούν ή εξυπηρετούν ευάλωτους και εξαρτημένους συνανθρώπους μας.Ειδικότερα επισημαίνουν ότι για τις κοινωνικές δομές δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υποβάθμισης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών απέναντι στα παιδιά, στα άτομα τρίτης ηλικίας, στα ΑμεΑ, στους ασθενείς, κρατουμένους κ.α.. Όμως μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη αναφορά από την Κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν οι εν λόγω δομές το φετινό χειμώνα.

Επίσης υπογραμμίζουν ότι οι συμπολίτες μας και οι οικογένειές τους, που διαβιούν ή χρησιμοποιούν τακτικά τις δομές αυτές, έχουν κυριευθεί από έντονη ανησυχία και φόβο γι’ αυτό το θολό, γεμάτο ερωτηματικά, τοπίο, που επικρατεί.

Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατ’ επανάληψη, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, έχουν τονίσει το πρόβλημα, το οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, ενώ η Κυβέρνηση συνεχίζει την αδιάφορη στάση της μέσα και από το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2023, το οποίο κατέθεσε πρόσφατα, και στο οποίο παρουσιάζεται έλλειμμα 246 εκατ. ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το 2022 και για το 2023 επίσης έλλειμμα 105 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα σημειώνουν ότι με δεδομένο ότι για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής η θεμελίωση και προάσπιση ενός Κοινωνικού Κράτους, για κάθε πολίτη, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, μέσω ολοκληρωμένων προγραμμάτων στήριξης, ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς: Εάν υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο θωράκισης των κοινωνικών δομών από την ενεργειακή κρίση και ποιο είναι αναλυτικά αυτό το σχέδιο, Με ποιες πρωτοβουλίες θα καθησυχάσουν την ανασφάλεια των πολιτών, Με ποιους τρόπους θα στηρίξουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να μην βρίσκεται διαρκώς με έλλειμμα και Εάν διασφαλίζουν ότι η Πολιτεία έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μην υποβαθμιστούν η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν στους ευάλωτους συμπολίτες μας και η αξιοπρέπεια της καθημερινής τους διαβίωσης στις κοινωνικές δομές. 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς

– Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα

– Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα

– Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μ. Βορίδη

– Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη

– Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Ν. Κεραμέως

– Υπουργό Υγείας, κ. Αθ. Πλεύρη

– Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κ. Τσιάρα

– Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου, κ. Π. Μηταράκη

Θέμα: Σχέδιο ανάσχεσης της ενεργειακής κρίσης στις δομές ευάλωτων συμπολιτών μας

Τη στιγμή που η λαίλαπα της ενεργειακής κρίσης πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με την αγωνία για το φετινό χειμώνα να αυξάνεται κατακόρυφα, έντονος είναι ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι στις δομές που φέρουν ιδιαίτερη κοινωνική σημασία, καθώς φιλοξενούν/εξυπηρετούν ευάλωτα και εξαρτημένα άτομα.

Το βλέμμα μας στρέφεται ιδίως στις σχολικές μονάδες, στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία, στις δομές φιλοξενίας παιδιών και εφήβων, στις δομές φιλοξενίας ατόμων τρίτης ηλικίας, στα Νοσοκομεία, στις μονάδες ψυχικής υγείας και εν γένει τις δομές Υγείας, στις φυλακές, στους ξενώνες φιλοξενίας αστέγων, στις δομές κακοποιημένων γυναικών, στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών (στο εξής κατωτέρω αναφερόμενες ως “δομές”).

Το αποτύπωμα της αύξησης του ενεργειακού κόστους στις δομές είναι δραματικό, αφενός μεν λόγω του μεγάλου αριθμού εξυπηρετούμενων πολιτών, αφετέρου εξαιτίας των εξειδικευμένων αναγκών τους, που δεν αφήνει περιθώρια για οιαδήποτε υποβάθμιση στην ποιότητα της καθημερινής τους διαβίωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ερωτήματα γεννά η στάση της Κυβέρνησης. Τόσο οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών όσο και οι εκδιδόμενες διοικητικές πράξεις, στερούνται εξειδικευμένης μέριμνας για τις δομές φιλοξενίας/εξυπηρέτησης πλήθους ευάλωτων/εξαρτημένων συμπολιτών μας. 

Για παράδειγμα, όσον αφορά τις δομές που ανήκουν στους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης, στις κυβερνητικές ανακοινώσεις περί συγκεκριμένου ποσοστού μείωσης της κατανάλωσης και πλαισίου κινήτρων και αντικινήτρων, δεν εντοπίζεται η αναγκαία εξειδίκευση για τον τρόπο εφαρμογής ή την εξαίρεση των γενικών μέτρων σε αυτές. 

Δεν τίθενται, επίσης, ρητώς ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε η εφαρμογή των γενικών μέτρων να μην οδηγήσει σε επιδείνωση της ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών στα παιδιά, στα άτομα τρίτης ηλικίας, στα ΑμεΑ, σε ασθενείς, κρατουμένους και γενικότερα στους ευάλωτους και εξαρτημένους συνανθρώπους μας.  

Αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι ο αντίκτυπος όσων γενικόλογα ανακοινώνονται από επίσημα κυβερνητικά χείλη, αλλά και όσων αναπαράγονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (είτε λόγω κυβερνητικών διαρροών είτε εξαιτίας φημών) είναι πολλαπλάσιος και “βαρύτερος” στους συμπολίτες μας που διαβιούν ή χρησιμοποιούν τακτικά τις δομές. Αναφορές περί περικοπής στη χρήση της ενέργειας,  προκαλούν εντονότατη ανησυχία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στις οικογένειες και τους φροντιστές αυτών, καθώς μεταφράζονται διαφορετικά στο μοναδικό “Γολγοθά” που ο καθένας ανεβαίνει.  

Υπενθυμίζεται ότι, ειδικά για τις δομές -που ανήκουν ή λειτουργούν υπό την ευθύνη- των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού,  η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής έχει εγκαίρως και επανειλημμένως “κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου”. 

Ενδεικτικά, τον Φεβρουάριο καταθέσαμε την Ερώτηση «Η ακρίβεια βάζει ”θηλιά” στην οικονομική επιβίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», αναφέροντας αναλυτικά αριθμητικά δεδομένα για την αύξηση του ενεργειακού κόστους και επισημαίνοντας από τότε πως «το πρόβλημα διαχέεται στο σύνολο της αυτοδιοικητικής δράσης, όπως οι κοινωνικές υπηρεσίες που στηρίζουν νυχθημερόν ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας». 

Δεδομένης της σοβαρότητας των αδιεξόδων που διαμορφώνονται για τους Δήμους, τις Περιφέρειες και τα Νομικά τους Πρόσωπα, επανήλθαμε το Μάιο με την Επίκαιρη Επερώτηση «Οι αντοχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξαντλήθηκαν, απαιτούνται λύσεις τώρα», στο πλαίσιο συζήτησης της οποίας στην Ολομέλεια, θέσαμε επί τάπητος όλες τις παραμέτρους της οικονομικής ασφυξίας των ΟΤΑ λόγω του ενεργειακού κόστους.

Παρά την πάροδο σημαντικού χρονικού διαστήματος, οι επισημάνσεις μας παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρες, με Αιρετούς απ’ άκρη σ’ άκρη της Χώρας να “σηκώνουν τα χέρια ψηλά” μπροστά στην ενεργειακή “καταιγίδα” και να στηλιτεύουν πως τα “ψίχουλα” που τους πετά η Κυβέρνηση, είναι μια “τρύπα στο νερό” μπροστά στα πραγματικά νούμερα των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους προϋπολογισμούς τους.

Οι προειδοποιήσεις μας για την ελλιπέστατη και κυνικά αδιάφορη στάση της Κυβέρνησης απέναντι στο αδιέξοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιβεβαιώθηκαν πλήρως στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί και μιλούν από μόνοι τους. Έλλειμμα 246 εκατομμυρίων ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το 2022, αντί πλεονάσματος 60 εκατ. που είχε ψηφιστεί για το 2022. Με άλλα λόγια, επιδείνωση άνω των 300 εκατ. Σαφώς καταγράφεται, ότι αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, «στην επίδραση της ενεργειακής κρίσης και των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων», όπως ακριβώς επισημαίνουμε εδώ και μήνες. Επιπλέον, έλλειμμα 105 εκατομμυρίων ευρώ, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το 2023.

Δεδομένου ότι απαιτείται να “υφανθεί” άμεσα ένα εξειδικευμένο “δίχτυ ασφαλείας” απέναντι στην ενεργειακή ανασφάλεια, ειδικά για τα παιδιά, τα άτομα τρίτης ηλικίας, τα ΑμεΑ, τους χρήζοντες νοσηλείας και περίθαλψης, γενικότερα τους ευάλωτους/εξαρτημένους συνανθρώπους μας, ώστε να μην εξωθηθούν στην φτωχοποίηση και περιθωριοποίηση, ούτε να υποχωρήσει στα παραμικρό το επίπεδο διαβίωσής τους.

Δεδομένου ότι το έλλειμμα εκατομμυρίων ευρώ στους ΟΤΑ για το 2022 και το 2023, σύμφωνα με το κατατεθέν προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, γεννά εύλογη ανησυχία για τη βιωσιμότητα και την ποιότητα του δικτύου ανεκτίμητων δομών, που λειτουργούν ανά την επικράτεια.

Δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ανέλαβε προ πολλού πρωτοβουλίες απέναντι στην ενεργειακή κρίση, με μια τεκμηριωμένη και κοστολογημένη δέσμη προτάσεων.

Δεδομένου ότι για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η θεμελίωση και προάσπιση ενός σύγχρονου και ισχυρού Κοινωνικού Κράτους, που αγκαλιάζει κάθε πολίτη με όρους ισότητας, αξιοπρέπειας, κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, μέσω ολοκληρωμένων -και όχι αποσπασματικών- πολιτικών στήριξης και κοινωνικής συνοχής.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Υπάρχει Σχέδιο της Κυβέρνησης για τη θωράκιση απέναντι στην ενεργειακή κρίση ειδικά των δομών που φέρουν ιδιαίτερη κοινωνική σημασία, καθώς φιλοξενούν/εξυπηρετούν ευάλωτους και εξαρτημένους συνανθρώπους μας, όπως σχολικές μονάδες, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία, δομές φιλοξενίας παιδιών και εφήβων, δομές φιλοξενίας ατόμων τρίτης ηλικίας, Νοσοκομεία, μονάδες ψυχικής υγείας και εν γένει δομές Υγείας, φυλακές, ξενώνες φιλοξενίας αστέγων, δομές κακοποιημένων γυναικών, δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών; 

Εάν ναι, 

i) Ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενό του;

ii) Που έχει δημοσιευθεί;  

iii) Πότε και πως γνωστοποιήθηκε ανά δομή;

iv) Τι χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έχετε ορίσει για κάθε δράση που περιλαμβάνει; 

v) Ποιο είναι αναλυτικά το κόστος εφαρμογής του;

vi) Πως και πότε θα ενισχυθούν οικονομικά οι Φορείς για την υλοποίησή του;  

vii) Προηγήθηκε θεσμική διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τις δομές αρμοδιότητάς της;  

  1. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε για την άρση της ανασφάλειας που επικρατεί ενώπιον του χειμώνα στους ωφελούμενους των ανωτέρω δομών;
  2. Σε ποιες πρόσθετες ενέργειες θα προβείτε άμεσα, για να θωρακίσετε τους Δήμους, τις Περιφέρειες και τα εκατοντάδες Νομικά τους Πρόσωπα, ήτοι τον κοινωνικό πυλώνα στήριξης των τοπικών κοινωνιών, και να αποτρέψετε, έστω και αργά, το έλλειμμα 246 εκατομμυρίων ευρώ για το 2022 και το έλλειμμα 105 εκατομμυρίων ευρώ το 2023; 
  3. Μπορείτε –έκαστος κατά λόγο αρμοδιότητας- να διαβεβαιώσετε τους εν λόγω συμπολίτες μας, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους, ότι  η Πολιτεία έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η ποιότητα και αξιοπρέπεια της καθημερινής τους διαβίωσης και των υπηρεσιών που λαμβάνουν, να μην υποβαθμιστεί, ούτε κατ’ ελάχιστο, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης;

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα