67 περιστατικά το τελευταίο εξάμηνo
Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΪΝΤΑΣΗ
Σήμερα η εφημερίδα ΑΠΟΨΗ ανοίγει τον φάκελο των εγκλημάτων απάτης που με επιδημικό χαρακτήρα μαστίζουν όλη την Ελλάδα και μεταξύ αυτών και την Ήπειρο.
Τα δελτία τύπου της Αστυνομίας το τελευταίο διάστημα ασχολούνται σε μεγάλο ποσοστό τους με το έγκλημα της ηλεκτρονικής ή κάθε είδους απάτης, που έχει ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας να έχει χάσει σοβαρά ποσά. Χρήματα απαραίτητα για την επιβίωσή τους, την συντήρηση της επιχείρησης και της οικογένειας. Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία και οι άλλοι φορείς ενημερώνουν συνέχεια για την κατάσταση που επικρατεί και το πρόβλημα που χτυπάει όλων μας τις πόρτες, μέρα με την μέρα όλο και περισσότεροι πείθονται από τα κόλπα των επιτηδείων. Όλα αυτά, μέχρι η απάτη να μπει μέσα στο σπίτι μας, να βρει το εύκολο θύμα, που συνήθως μπορεί να είναι το παιδί μας, ο ηλικιωμένος και εύπιστος γονιός μας, ή ακόμη και εμείς οι ίδιοι που πιστεύουμε ότι μπορούμε να σταθούμε έξυπνα, απέναντι σε μια οργανωμένη και έμπειρη εγκληματική μηχανή, που έχει ετοιμάσει όλα τα σενάρια για την εξαπάτησή μας.
Με το πρώτο φύλλο της εφημερίδας μας, σε συνεργασία με το γραφείο ενημέρωσης της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Ηπείρου διερευνούμε και περιγράφουμε τις πιο περίεργες περιπτώσεις απάτης. Διερευνούμε περαιτέρω, το προφίλ των εγκληματιών αυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έχει μεταφέρει η Αστυνομία και το πρόβλημα της αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι διωκτικές αρχές για την εύρεση των αληθινά υπευθύνων. Το κουβάρι της επαγγελματικής απάτης είναι μακρύ και επικίνδυνο και δεν είναι τόσο αθώο. Αν σκεφτεί κανείς το ποσοστό των ανθρώπων που ζημιώθηκαν και δεν το κατήγγειλαν, που μπορεί να είναι το δεκαπλάσιο, μπορεί κανείς να αντιληφθεί το μέγεθος της εγκληματικής συμπεριφοράς.
Είναι σημαντικό, να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις και την έρευνα, αναφορικά με την υπόθεση αυτή, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αντισώματα στην απάτη και την εκμετάλλευση, που έχει δημιουργήσει η ανεξέλεγκτη χρήση της νέας τεχνολογίας. Και το πιο σημαντικό από όλα είναι να αντιληφθούμε τον τρόπο δράσης των κακοποιών και να μπορέσουμε να προλάβουμε την εγκληματική τους συμπεριφορά.
Το τελευταίο διάστημα την αστυνομική επικαιρότητα απασχολούν όλο και περισσότερο οι περιπτώσεις απάτης, η οποία λαμβάνει χώρα, είτε ηλεκτρονικά, είτε έχει σχέση συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα μέσω του διαδικτύου. Αλλά και οι ίδιοι στην καθημερινότητά μας έχουμε γίνει κοινωνοί, περιπτώσεων όπου γνωστοί μας και φίλοι μας έχουν εξαπατηθεί σε συναλλαγές από τύπους, που έχουν εξεύρει νέους και πρωτότυπους τρόπους προκειμένου να κερδίζουν χρήματα σε βάρος των ανύποπτων και καλόπιστων συμπολιτών μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, το διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως και σήμερα έχουν καταγγελθεί στις αστυνομικές διευθύνσεις των πόλεων της Ηπείρου, εξήντα επτά (67) υποθέσεις απάτης, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό αφορούν αγοραπωλησίες που λαμβάνουν χώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, fishing και χρήση στοιχείων πιστωτικών καρτών.
Το έγκλημα της απάτης είναι συνεχώς εξελισσόμενο και σε κάθε περίπτωση μπορεί και αναπροσαρμόζεται στα δεδομένα που συνεχώς αλλάζουν. Πριν από λίγα χρόνια, οι επιτήδειοι απατεώνες χρησιμοποιούσαν το κόλπο της «ανάγκης», προκειμένου να πείσουν ότι ένα συγγενικό πρόσωπο αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα και είχε την ανάγκη της οικονομικής ενίσχυσης. Τα παραδείγματα είναι πολλά και ποικίλα:
Θυμόμαστε την περίπτωση της συμμορίας των Βουλγάρων, οι οποίοι τηλεφωνούσαν σε τυχαία πρόσωπα, και τους έλεγαν ότι είναι αστυνομικοί και το παιδί τους ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα και για τον λόγο αυτόν χρειαζόταν χρήματα, για να τον αφήσουν να φύγει.
Ένα άλλο παράδειγμα αφορούσε τηλεφώνημα, όπου ο απατεώνας υποδυόταν γνωστό πρόσωπο στο θύμα, και του ζητούσε οικονομική ενίσχυση, επειδή είχε προβλήματα υγείας ένα συγγενικό του πρόσωπο. Στην Άρτα το συγκεκριμένο κύκλωμα έδρασε πριν λίγα χρόνια αποπειρώμενο να εξαπατήσει έναν δικηγόρο της πόλης μας.
Το μεγάλο πρόβλημα για τους συγκεκριμένους απατεώνες έγκειται στο γεγονός ότι για τα χρήματα αυτά, χρειαζόταν φυσική παρουσία των ίδιων και των συνεργατών τους, με αποτέλεσμα αν κάτι πήγαινε στραβά ή το θύμα ενημέρωνε την αστυνομία, να κινδυνεύουν με άμεση σύλληψη και να πάρουν τον δρόμο για την Δικαιοσύνη, η οποία περίμενε στην γωνιά «με βαριές καμπάνες».
Άξιο προσοχής της ευρηματικότητας των κακοποιών, είναι το γεγονός ότι παρά το γεγονός της απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας, εξέλιξαν ιδιαίτερα τα μέσα και τα σενάρια της δράσης τους. Τώρα σε μεγάλο ποσοστό οι απάτες λαμβάνουν χώρα, με την χρήση των μέσων της επικοινωνίας, των τηλεφώνων και βέβαια των εφαρμογών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.