21.8 C
Arta
17 Ιουνίου 2024

Πλατεία ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ή Μάξιμου Γραικού ; …

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την επικείμενη προγραμματισμένη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Κων/πόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου, έχει ξεκινήσει άτυπα μια ακόμη διάσταση απόψεων στον Δήμο Αρταίων, καθώς είναι εκπεφρασμένη η βούληση της δημοτικής αρχής να τιμηθεί η προσωπικότητα του πνευματικού και θρησκευτικού ηγέτη του Χριστιανισμού με την ονομασία μιας πλατείας της πόλης μας και συγκεκριμένα της πλατείας, που έχει δημιουργηθεί έμπροσθεν του Ιερού Ναού του Μαξίμου του Γραικού. Η άποψη αυτή του δημάρχου Αρταίων κ. Χριστόφορου Σιαφάκα, συνάδει και με την επιθυμία της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτας, και ιδιαίτερα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Άρτας κ. Καλλίνικου, εντάσσεται δε σε μια μακροχρόνια πρακτική που ακολουθούν όλοι οι Δήμοι της χώρας, προκειμένου να τιμήσουν τον επικεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όταν επισκέπτεται την περιοχή τους. Την ίδια άποψη όμως φαίνεται ότι δεν συμμερίζονται και όλοι και ήδη υπάρχουν ψίθυροι διαφωνίας, που εκφράζονται άτυπα ακόμη, αλλά έντονα

Οι επισκέψεις των Πατριαρχών

Η τελευταία φορά που Οικουμενικός Πατριάρχης είχε επισκεφθεί την Άρτα ήταν η 24 Ιουλίου 1963 και επρόκειτο για τον Αθηναγόρα, τον οποίον υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Άρτας Ιγνάτιος ο Γ’ Τσίγκρης. Οι προηγούμενες φορές που Πατριάρχης είχε επισκεφθεί την Άρτα, ήταν το έτος 1530 (όπου την πόλη επισκέφθηκε ο Πατριάρχης Ιερεμίας-αγιοποιήθηκε πρόσφατα και καταγόταν από την Ζίτσα) και ίσως του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Σοφρώνιου το 1737.


Δεν είναι λοιπόν κάτι το σύνηθες η επίσκεψη Πατριαρχών στην περιοχή και τόσο η δημοτική όσο και η εκκλησιαστική αρχή έχουν επίγνωση της σημασίας και επιθυμούν να αποδοθεί στην περίπτωση η δέουσα τιμή. Αντίστοιχα κατά την επίσκεψη Αθηναγόρα, εδόθη τιμητικά ονοματοδοσία στην νυν οδό ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ (επέκταση της Στρατώνος, η περιφερειακή οδός που περνάει μπροστά από το ΕΠΑΛ και φθάνει έως την παράκαμψη προς Λιμίνη). Τότε όμως η πόλη περιοριζόταν στα όρια από το Λόφο Περάνθης (Βαλαώρα) μέχρι την πλατεία Κιλκίς, δεν υπήρχαν νέοι κοινόχρηστοι χώροι, όπως π.χ. παρουσιάζονται σήμερα στο διευρυμένο σχέδιο πόλης της περιοχής του Τριγώνου.

Πλατεία Μαξίμου Γραικού ή Βαρθολομαίου;

Κυκλοφορεί βέβαια η αντίθετη άποψη, που θέλει την πλατεία μπροστά από τον Ι.Ν. Μαξίμου Γραικού να λάβει την ονομασία του τοπικού Αγίου. Για τον λόγο αυτόν επρόκειτο μετά την αποκατάστασή της να μεταφερθεί το άγαλμα του Αγίου από την περιφερειακή οδό και το πάρκο των πνευματικών ανθρώπων της Άρτας στη νεόδμητη πλατεία. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμούν ότι ο Μάξιμος Γραικός θα τιμηθεί κατά το δέον από τον Δήμο της γεννήσεώς του.
Υπάρχει φυσικά και η σύνθετη άποψη, την οποία δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε: με την ονομασία της πλατείας σε ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, αναδεικνύεται η πνευματική σύνδεση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως με το ιεραποστολικό έργο του Μαξίμου Γραικού, ο οποίος έπειτα από εντολή του Πατριαρχείου, μετέβη από την Ιερά Μονή Βατοπεδίου στην Ρωσία, προκειμένου να μεταλαμπαδεύσει το φως της Ορθοδοξίας, όπου και μαρτύρησε ως Άγιος Διαφωτιστής των Ρώσων.
Και αντίστοιχα να συνδεθεί και η δική μας Μητρόπολη, καθώς ο τότε Μητροπολίτης Άρτας Ιγνάτιος ο Γ’ Τσίγκρης το 1966 επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ρωσίας προς προσκύνηση του τάφου του Αγίου Μαξίμου του Γραικού του εξ Άρτης καταγόμενου και με δική του μέριμνα ανακηρύχθηκε επίσημα (31 Μαΐου 1988) να τιμάται ως τοπικός μας άγιος και μάλιστα αγιοκατατάχθηκε εξίσου από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Συμβολισμοί πίσω από την ονοματοδοσία

Την έννοια λοιπόν της ενότητας των εκκλησιών υπό την σκέπη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της ιστορικής συνέχειας θέλει να καλύψει η ονοματοδοσία της πλατείας σε πλατεία ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, στην οποία βέβαια θα κοσμεί τον χώρο και το Άγαλμα του τοπικού Αγίου και φωστήρα των Ρώσων Αγίου Μαξίμου Γραικού, όπου ακριβώς δίπλα ευρίσκεται και ο μεγαλειώδης νεόδμητος Ιερός Ναός του. Οι συμβολισμοί πολλοί και κυρίως διαχρονικοί.
Να εξάρουμε και την στάση της Ιεράς Μητρόπολης Άρτας, η οποία προσπαθεί να είναι όλα έτοιμα, προκειμένου να ανταποκριθεί στα εκκλησιαστικά της καθήκοντα και αναμένει από τον Δήμο Αρταίων να λάβει τις ιστορικές της αποφάσεις, χωρίς να παρεμβαίνει. Να υπενθυμίσουμε ότι για την κατασκευή του περιβάλλοντος χώρου της πλατείας, ο Σεβασμιότατος κ. Καλλίνικος είχε υπογράψει την παραχώρηση εκ μέρους της Μητρόπολης, τμήματος ιδιοκτησίας της και μάλιστα έπειτα από πρόσκληση του τότε Δημάρχου κ. Χρήστου Τσιρογιάννη είχε φωτογραφηθεί μαζί του, στην υπογραφή της παραχώρησης, ως όφειλε και χωρίς να έχει πολιτικά ερείσματα.

Μάλιστα τότε είχε δηλώσει :«Θέλω να συγχαρώ την δημοτική αρχή για το έργο αυτό και με μεγάλη μας χαρά ως Μητρόπολη παραχωρήσαμε ένα τμήμα του οικοπέδου, διότι εφόσον αξιοποιηθεί ο χώρος που βρίσκεται απέναντι από τον Ι.Ν, ταυτοχρόνως η περιοχή θα γίνει ένα κέντρο ενδιαφέροντος άλλα θα βοηθήσει και στη αύξηση του θρησκευτικού τουρισμού της πόλης μας. Ως εκκλησία θα στεκόμαστε πάντα αρωγοί σε έργα ανάπτυξης του τόπου μας».

Δεν είχε γίνει τότε κανένας λόγος για πλατεία Αγίου Μαξίμου Γραικού, αλλά για αξιοποίηση του χώρου και ανάδειξη της περιοχής με την αύξηση του θρησκευτικού τουρισμού της πόλης μας. Και είναι η αλήθεια ότι το όνομα ενός Πατριάρχη, σε μια τέτοια εμβληματική πλατεία, μπορεί να εξυπηρετήσει καλά αυτόν τον σκοπό.


Σε κάθε περίπτωση, την τελική απόφαση θα λάβει ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χριστόφορος Σιαφάκας, ο οποίος συνεκτιμώντας τα δεδομένα, όπως παρουσιάζονται θα κληθεί μέχρι την επίσκεψη του Πατριάρχη όχι μόνο να προχωρήσει στην αναμενόμενη απόδοση τιμών, αλλά και να υποστηρίξει και επικοινωνιακά την επιλογή του, προκειμένου να μην υπάρχει διχασμός στην τοπική κοινωνία, αλλά πνεύμα αγάπης και χαράς για το χαρμόσυνο γεγονός της ιστορικής για την πόλη μας Πατριαρχικής Επισκέψεως.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΪΝΤΑΣΗΣ

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα